Τρίτη 18 Μαΐου 2004

Η ΣΣΕ της ΟΤΟΕ

  • ΑΜΕΣΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Τ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΟΝΟΕΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ Σ.Σ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ 2004.
  • Μεγαλύτερες αυξήσεις στους νέους, με περικοπές στα επιλεκτικά «bonus».
  • Όλοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την αύξηση που απορρέει από την Κλαδική ΣΣΕ, ανεξάρτητα από τους τρόπους που αμείβονται (πακέτα, ενιαίος μισθός, κλπ).
  • Η εντατικοποίηση με τη στοχοθεσία και την καταπίεση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.
  • Η λύση του ασφαλιστικού των συναδέλφων μας απαιτεί βούληση Κυβέρνησης και Τραπεζιτών, αλλά και εξασφάλιση συγκεκριμένων οικονομικών πόρων, μακριά από πολιτικές ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης.

 

Συνάδελφοι,

Είναι γνωστό ότι ενώ η προηγούμενη ΣΣΕ της ΟΤΟΕ έχει λήξει και τυπικά το Δεκέμβριο του 2003, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΣΚΕ) επέλεξαν να μη διεκδικήσουν ουσιαστικά νέα ΣΣΕ επειδή ήταν προεκλογική περίοδος και προφανώς δεν ήθελαν να διαταράξουν τις ισορροπίες των μεγάλων κομμάτων. Αντίθετα, δηλαδή, απ’ ότι θα επέλεγε ένα αυτόνομο, αγωνιστικό κίνημα που ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους μπορεί να πιέζει και να “εκβιάζει” τα μεγάλα κόμματα.

Αλλά και μετά τις εκλογές χάθηκε πολύτιμος χρόνος γιατί η ΟΤΟΕ περίμενε να διοριστούν νέες διοικήσεις, αφήνοντας ανεκμετάλλευτο το διάστημα δύο μηνών για να ενημερώσει και να συσπειρώσει τους συναδέλφους, αλλά και να δείξει στην άλλη πλευρά την αποφασιστικότητά μας .

Προχθές στην ΕΓ της ΟΤΟΕ το “Αυτόνομο Δίκτυο” στο οποίο συμμετέχει και η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κατέθεσε πρόταση για έναρξη ενημερωτικών περιοδειών και αγωνιστικής προετοιμασίας του κλάδου, καθώς και την εξαγγελία κινητοποιήσεων και στάσεων εργασίας σε νευραλγικούς χώρους των τραπεζών με κορύφωση 24ωρες απεργίες τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.

 

Η κατρακύλα των αποδοχών μας

Η κίνησή μας, τα τελευταία χρόνια, ασκεί έντονη κριτική στην πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, για τις απαράδεκτες συμβάσεις που υπέγραψε, κυρίως στον τομέα των ετήσιων αποδοχών. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες γι’ αυτό στις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τραπεζίτες κατάφεραν να κρατήσουν τις συνολικές αυξήσεις των αποδοχών μας, κλαδικές και επιχειρησιακές, κατά μέσο όρο στο 2,9% για το 2002 και στο 3,1% το 2003.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος : Ο Διοικητής της Τ.Ε κ. Γκαργκάνας με έκδηλη ικανοποίηση αναφέρθηκε στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων της Τράπεζας Ελλάδος στο 1,5% το 2003 έναντι 7,1% του 2002. Η εξήγηση που έδωσε ήταν ότι η μείωση οφείλεται στην περικοπή υπερωριών. Όμως, επειδή δεν ήταν πειστική, προχώρησε και στην παραδοχή ότι η μικρή επιβάρυνση προήλθε από την προηγούμενη ΣΣΕ της ΟΤΟΕ. Όποιες εξηγήσεις όμως και αν δόθηκαν γεγονός παραμένει ότι οι αμοιβές στην Τ.Ε υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων αμοιβών στις άλλες Τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους υπολείπονται σημαντικά άλλων κλάδων εργαζομένων:

Από την Έκθεση διαβάζουμε, ότι οι αντίστοιχες μέσες αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στο σύνολο της Οικονομίας, είναι 6,9% για το 2002 και 5,5% για το 2003.  Αντίστοιχα, για τις δημόσιες επιχειρήσεις ΔΕΚΟ είναι 11,2% για το 2002 και 7% για το 2003. 

          Αντίθετα, το 2003, τα κέρδη των τραπεζών εκτινάχθηκαν στα ύψη, με μέσο όρο γύρω στο 30%. Ενώ για το 2004 τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν περισσότερο αυξημένα αποτελέσματα, περίπου κατά 40%.

          Με βάση τα παραπάνω, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει την πρόταση του Αυτόνομου Δικτύου, μη ρεαλιστική, λαμβάνοντας υπόψη  :

v  Τα πραγματικά στοιχεία που διαμορφώθηκαν στα οικονομικά δεδομένα των τραπεζών, και

v  την αποδεδειγμένη  συρρίκνωση (πλέον του 25% τα τελευταία χρόνια) των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων σε σύγκριση με τις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2004, πρέπει να εξασφαλίζει αυξήσεις στο επίπεδο του 12%, για να υπογράψουμε γρήγορα μια ικανοποιητική ΣΣΕ.

Η αύξηση των αποδοχών για τους νεοδιόριστους τραπεζοϋπαλλήλους, πρέπει να εξασφαλιστεί με πρόσθετες αυξήσεις και όχι με συμψηφισμούς με τις ελάχιστες αυξήσεις των παλαιοτέρων τραπεζοϋπαλλήλων.


Συνάδελφοι,

Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι ανεπάρκειες των προηγούμενων χρόνων πρέπει να εγκαταλειφθούν και να συμμετέχουμε πιο ενεργά για να επιβάλουμε μια νέα, αυτόνομη και αποτελεσματική πορεία στη συλλογική μας προσπάθεια, μακριά από τις λογικές του κυβερνητικού, εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού.

Οι αλλαγές που έγιναν σε Κυβέρνηση – Διοικήσεις Τραπεζών, ξέρουμε ότι δεν αλλάζουν την προηγούμενη κατεύθυνση για χειροτέρευση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Εμείς όμως σας καλούμε να τις αξιοποιήσουμε σαν αφορμή για ένα δυναμικό ξεκίνημα της Ο.Τ.Ο.Ε., που χωρά όλους όσους/ες  θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

Η Συντονιστική Επιτροπή

της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ