Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 (23/6/2014)

Αθήνα, 23/6/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 24

"Σοφόν το σαφές"
     Χίλων ο Λακεδαιμόνιος


Συνάδελφοι,
Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα λαμβάνουν χώρα πολλές και σημαντικές εξελίξεις. Μετά το πέρας των διπλών εκλογών οι αλλαγές είναι καταιγιστικές. Στην Τράπεζα της Ελλάδος η αλλαγή Διοίκησης σηματοδοτεί, grosso modo, μια νέα εποχή για όλους μας. Κάποιοι φάνηκαν να μην ήθελαν αυτήν την αλλαγή με πρώτη και καλύτερη την πασοκική Ελιά του Βενιζέλου, ο οποίος έπαιξε τα ρέστα του προς αυτήν την κατεύθυνση. Δυστυχώς γι' αυτόν και το κόμμα του δεν του βγήκαν τα κουκιά! Είναι επίσης γεγονός ότι το Προεδρείο του ΣΥΤΕ έπαιξε το ίδιο χαρτί μετ' επιτάσεως. Μόνο που στην περίπτωσή τους δεν έδειξαν τη δέουσα υπομονή ώστε να κρατήσουν τους τύπους της διαδικασίας. Ενώ λοιπόν εμφανίζονταν μέσα από τις τελευταίες ανακοινώσεις τους βέβαιοι για την ανανέωση της θητείας της απερχόμενης Διοίκησης, υπερθεματίζοντας μάλιστα πολλάκις επ' αυτού, ξαφνικά με την ανακοίνωση Νο 50/16.6.2014 επιτίθενται με σφοδρότητα στους απερχόμενους προκαλώντας στους συναδέλφους εύλογα ερωτήματα και απορίες!
Ξεκινώντας από τα δεοντολογικά θέματα θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά το ατόπημα στο οποίο υποπίπτει συστηματικά το Προεδρείο: υπογράφουν δηλαδή τις ανακοινώσεις αυτές ως "Διοικητικό Συμβούλιο" συμπεριλαμβάνοντας στην υπογραφή παρατάξεις του ΣΥΤΕ οι οποίες δεν έχουν ιδέα για το περιεχόμενο των επίμαχων ανακοινώσεων και κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν συμφωνούν μ' αυτό. Αυτή η επαναλαμβανόμενη αυθαιρεσία συνιστά περιφρόνηση των θεσμών και κατ' επέκταση αντιδημοκρατική συμπεριφορά πρώτου μεγέθους.
Θα διερωτάστε, συνάδελφοι, ποια είναι τα αίτια αυτής της αλλοπρόσαλλης όσο και πανικόβλητης συμπεριφοράς τους. Επιχειρώντας από την πλευρά μας μια σύντομη ανάλυση θα υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο Προεδρείο φέρει βαριά την κληρονομιά των διαδικαστικών ακροβατισμών του αλλάζοντας μέσα σ' ένα εξάμηνο τρείς (3)!!! Γενικούς Γραμματείς (αποτελεί μάλλον παγκόσμιο ρεκόρ) και αυτό σε συνδυασμό με μια αναιμική πλέον πλειοψηφία οχτώ (8) εδρών στις δεκαπέντε (15) είναι φανερό ότι προκαλεί στους Συμβούλους της ΠΑΣΚΕ και της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ νευρικότητα και άγχος τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στις σπασμωδικές κινήσεις που προαναφέραμε. Αν συνυπολογίσουμε τη δυσχερέστατη θέση των δύο Συμβούλων της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ μιας κίνησης δηλαδή που ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε στους συναδέλφους ως ο παράγοντας εκείνος ο οποίος θα ανέτρεπε το νοσηρό χθες του κομματισμού, των μηχανορραφιών και της αναξιοκρατίας κι έχει καταλήξει να συντηρεί με την τωρινή στάση της ότι πιο αναχρονιστικό και βαθύτατα αυταρχικό χαρακτηρίζει εδώ και δεκαετίες τον κομματικό συνδικαλισμό, θα καταλάβουμε τη σύγχυσή τους.
Επιπλέον οι Σύμβουλοι των δύο αυτών κινήσεων άγονται και φέρονται στις αποφάσεις τους από τον "επαΐοντα πρόεδρο", συνταξιούχο συνδικαλιστή του οποίου η ακόρεστη κενοδοξία είναι γνωστή τοις πάσι. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι παρεμβάσεις του (με ομιλίες ή ανακοινώσεις) στα δρώμενα των εν ενεργεία συναδέλφων, σε σημείο μάλιστα να διερωτώνται πολλοί εάν ο ρόλος του Προέδρου και του Γραμματέα είναι απλώς διακοσμητικοί αφού οι ίδιοι δεν τόλμησαν ποτέ να παρέμβουν δημοσίως και να του βάλουν φρένο στον παράτυπο και εν πολλοίς εξωθεσμικό ρόλο του σε θέματα που αφορούν αμιγώς τον ΣΥΤΕ. Άλλωστε το χάος που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Σύλλογο έχει τη βασική αιτία του στη διαρκή απόπειρα χειραγώγησης των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ από τον συνταξιούχο! Δεν υπάρχει συνάδελφος μεγαλύτερος ή νεώτερος που να θυμάται το Σύλλογο να έχει περιέλθει σε τόσο τραγική κατάσταση!
Ο περί ου ο λόγος συνταξιούχος είχε πάγια τακτική να τοποθετεί "ανθρώπους του" ως Διευθυντές στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού και Οργάνωσης μετατρέποντάς την σε "Διεύθυνση Πασοκικού Δυναμικού και Αποδιοργάνωσης". Με την ανακοίνωση Νο 50 επιχειρούν να επαναλάβουν το ίδιο "έγκλημα". Μόνο που οι εποχές αλλάζουν και σήμερα όλο και λιγότεροι συνάδελφοι είναι διατεθειμένοι να υποστούν μια νέα παρουσία σ' αυτήν τη θέση Αλεξανδρ – όπουλων! Αν παρ' όλα ταύτα θέλουν να επιφυλάξουν κάποιο ρόλο στα πειθήνια όργανά τους ας τους αποδώσουν τα μετάλλια (για το "πλούσιο" έργο τους) που φύλαξαν για την απερχόμενη Διοίκηση και που τώρα δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.
Εμείς, συνάδελφοι, δεν θα ακολουθήσουμε τις παρατάξεις του ισχνού Προεδρείου στον συνδικαλιστικό τους κατήφορο. Ας αναρωτηθούν οι ίδιοι ποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει ούτως ώστε να είναι σε θέση να προσέρχονται στις μελλοντικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις ως αξιόπιστοι συνομιλητές.
Οι Ανεξάρτητοι Τραπεζοελλαδίτες παραμένουμε σταθερή δύναμη με αρχές και θέσεις και κυρίως αξιόπιστοι συνδικαλιστικοί παράγοντες. Καλωσορίζουμε τη νέα Διοίκηση. Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε στο έργο της επ' ωφελεία του γενικού συμφέροντος και στην προοπτική θεμελίωσης ενός κλίματος Αξιοκρατίας και Δικαιοσύνης μεταξύ των συναδέλφων. Είμαστε όμως εξίσου αποφασισμένοι να αντισταθούμε σε νοσηρά φαινόμενα του σάπιου παρελθόντος τα οποία οδήγησαν τη χώρα στα τάρταρα της χρεωκοπίας.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Συντονιστική Επιτροπή

Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη