Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - Καιρός για ένα χαμόγελο: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01/2013

Μάρτιος 2013 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1


Συνάδελφοι,
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν αυτό που εμείς γνωρίζαμε εξ αρχής αλλά οι έχοντες την εξουσία δεν ήθελαν (και ακόμη δεν θέλουν) να παραδεχτούν: τα Μνημόνια και οι εμπνευστές τους στοχεύουν βάσει μακρόπνοου σχεδίου στη σταδιακή εξαθλίωση της Μεσαίας Τάξης σε όλα τα κράτη της Ευρωζώνης του ευρωπαϊκού νότου. Οι επιθέσεις και οι επιβουλές και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας καθίστανται όχι απλώς ορατές αλλά και καλά προσχεδιασμένες.
 
Αποφασίσαμε λοιπόν να συμμετάσχουμε στις επικείμενες αρχαιρεσίες του Ταμείου Υγείας, φιλοδοξώντας να παίξουμε το ρόλο του αναχώματος στις αδηφάγες ορέξεις και στην ισοπεδωτική πολιτική των Μνημονίων.
 
Ως πρώτη διαπίστωση, για τα μέχρι τώρα δρώμενα στο χώρο του Ταμείου Υγείας, θέλουμε να σημειώσουμε τη λογική της δράσης του επί σειρά ετών πλειοψηφούντος ψηφοδελτίου. Εκτός του ότι πρόκειται για ένα άκρως κομματικό ψηφοδέλτιο, τα περισσότερα στελέχη του οποίου προέρχονται από τις μνημονιακές κινήσεις του ΣΥΤΕ (δεν είναι τυχαία η αναφορά του Προέδρου του Τ.Υ. στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας στο ΜΗ.ΚΕ. όπου δήλωσε ότι συμφωνεί με τη λογική των Μνημονίων κατά 95%!) είναι ταυτοχρόνως και ψηφοδέλτιο που κινείται στη λογική της μονοκρατορίας. Τις τελευταίες δεκαετίες παρακολουθούμε, στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τ.Υ., το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο να νέμεται όλες τις θέσεις ευθύνης αποκλείοντας ουσιαστικά όλες τις άλλες κινήσεις από την άσκηση της εξουσίας. Τέτοιου είδους αποκλεισμοί και λογικές μονοκρατορίας οδηγούν, αργά ή γρήγορα, σε επικίνδυνες ατραπούς, εξαιτίας της έλλειψης ελέγχου από τη διαφορετική φωνή. Εμείς λοιπόν προτείνουμε αναλογικότητα στην κατανομή των θέσεων ευθύνης στο Δ.Σ. του Τ.Υ.
 
Οι υπόλοιπες προτάσεις μας είναι οι εξής:
  1. Ένταξη του Ταμείου Υγείας στην ΤτΕ.
  2. Ένταξη των εργαζομένων στην ΤτΕ Μηχανικών στο Τ.Υ. (οι ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ).
  3. Θέσπιση αδιάβλητης διαδικασίας προσλήψεων στο Τ.Υ.
  4. Να σταματήσει το παζάρι των αιτήσεων προς το Δ.Σ. του Τ.Υ. προκειμένου κάποιοι "ημέτεροι" να τυγχάνουν μεγαλύτερης αποζημίωσης στα τιμολόγια περίθαλψης που προσκομίζουν. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό για όλους! Ίδια τιμολόγηση λοιπόν για όλους τους συναδέλφους!
  5. Λόγω της κρίσης που βιώνουμε προτείνουμε τα μέλη των οικογενειών των συναδέλφων τα οποία είναι αποδεδειγμένα άνεργα ή ανασφάλιστα και δεν είναι εγγεγραμμένα ως προστατευόμενα μέλη στο Τ.Υ. να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται τα πολυϊατρεία μας ή αντιστοίχως τους συμβεβλημένους γιατρούς στην επαρχία δωρεάν.
  6. Προτείνουμε την αύξηση της αποζημίωσης από τις αποδείξεις που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι συνάδελφοι στο Τ.Υ. (από οδοντιάτρους κλπ).
  7. Προτείνουμε τη θέσπιση ιδιωτικής συμπληρωματικής ασφάλισης μέσω του Τ.Υ. ουτώς ώστε, σε περίπτωση νοσηλείας ενός ασφαλισμένου, να καλύπτεται το ποσοστό του ποσού το οποίο δεν καταβάλει σήμερα το Τ.Υ.
Συνάδελφοι,

Μπροστά στη λαίλαπα του παρασιτικού κεφαλαίου το οποίο δεν λογαριάζει ανθρώπινες ζωές και υπολήψεις οφείλουμε να αντιτάξουμε την απόλυτη αποφασιστικότητα μας να πολεμήσουμε. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος αλλά νικηφόρος. Ο άνθρωπος είναι πάνω από το χρήμα. Ευελπιστούμε ότι η δική μας παρουσία στο Ταμείο Υγείας θα ξαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη όλων των ασφαλισμένων!

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ