Κυριακή 6 Ιουνίου 2004

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Συνάντηση ΣΥΤΕ με τη διοίκηση της ΤΕ

Την Παρασκευή 4/ 6/ 2004 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του ΣΥΤΕ με τον Διοικητή και τους δύο Υποδιοικητές της ΤΕ.

Μετά από μακρά συζήτηση η Διοίκηση δεσμεύτηκε στα παρακάτω:

1. Αμοιβές

Η όποια πολιτική επιδομάτων και αμοιβών θα συζητηθεί στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης (ο Διοικητής θέλησε να διευκρινίσει ότι ο όρος αναδιοργάνωση που είχε και ο ίδιος χρησιμοποιήσει δεν είναι σωστός γιατί παραπλανά τους υπαλλήλους, σηματοδοτώντας με τη διευκρίνηση αυτή την πρόθεσή του για βαθιές αλλαγές). Γι’ αυτό, πάντα κατά την κρίση του, το θέμα του bonus είναι δευτερεύον, ενώ ζήτησε να διατηρήσει ένα σχετικό βαθμό ελευθερίας.

2. «Αναδιοργάνωση»

Έχει ζητήσει ήδη από υπηρεσιακούς παράγοντες να του ετοιμάσουν τα θέματα εντός 5- 6 μηνών. Μετά, σε συνεννόηση με τον ΣΥΤΕ θα καθοριστεί η ατζέντα των θεμάτων (στην ατζέντα θα περιληφθούν και θέματα που θα θέσει ο ΣΥΤΕ ). Στις ομάδες εργασίας που θα συσταθούν για να ασχοληθούν με τα ζητήματα αυτά, θα κληθούν να συμμετέχουν και μέλη του Συλλόγου. Το αποτέλεσμα εργασίας των ομάδων, αφού συμφωνηθεί και από τα δύο μέρη, θα επικυρωθεί από τη Διοίκηση και το ΣΥΤΕ.

3. Κάλυψη αναλογιστικών ελλειμμάτων Ασφαλιστικών Ταμείων

Όπως μας ενημέρωσε η Διοίκηση, ήδη έχει αρχίσει τις εργασίες της η επιτροπή που εξετάζει σενάρια για την οικονομική ενίσχυση των Ταμείων. Σε διάστημα δύο μηνών (μέχρι τις 4 Αυγούστου 2004) η Διοίκηση θα ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση τους. Διαβεβαίωσε δε, ότι δεν θα προχωρήσει η συζήτηση για την αναδιοργάνωση πριν από την επίτευξη συμφωνίας με το Σύλλογο αναφορικά με τα μέτρα οικονομικής στήριξης των Ταμείων.

4. Στεγαστικά δάνεια

Το ύψος των επιτοκίων και όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια θα συζητηθούν στην προσεχή επιχειρησιακή σύμβαση. Δέχτηκε, ωστόσο, το θέμα του ασφαλίστρου να συζητηθεί εντός μηνός, για να ενημερωθεί.

5. Αίτημα Υπουργείου Ανάπτυξης

Ο Διοικητής ενημέρωσε τον Σύλλογο ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης κος Σιούφας ζήτησε από την ΤΕ δέκα υπαλλήλους για την επιτροπή ανταγωνισμού. Οι νομικές υπηρεσίες της τράπεζας όμως γνωμοδότησαν ότι ο σχετικός νόμος, ενώ επιτρέπει αποσπάσεις από το Δημόσιο στην Τράπεζα, δεν επιτρέπει αποσπάσεις υπαλλήλων της Τράπεζας στο Δημόσιο. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καταρχήν αντίρρηση υπό την προϋπόθεση αλλαγής του νόμου, υπό τον όρο ότι η απόσπαση θα είναι επωφελής για τους συναδέλφους.

6. Υπόμνημα γυναικών

Ο Διοικητής ενημέρωσε ότι έχει δώσει εντολή στις νομικές υπηρεσίες της Τράπεζας να εξεταστεί το αίτημα και στη συνέχεια θα αποφασίσει.

7. Χρέωση συναδέλφων που συμμετείχαν στις στάσεις εργασίας

Η Διοίκηση αντιμετώπισε θετικά το αίτημα του Συλλόγου να μην παρακρατηθούν τα χρήματα από τους συναδέλφους που συμμετείχαν στις τελευταίες στάσεις εργασίας.

Αργά το βράδυ συνεδρίασε το ΔΣ του ΣΥΤΕ και εκτίμησε ότι, αν και δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και άμεσες λύσεις σε πολλά ζητήματα, με εξαίρεση το ουσιαστικό βήμα για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ασφαλιστικών Ταμείων, η Διοίκηση δεν θα προχωρήσει σε άλλες μονομερείς ενέργειες, αναστέλλοντας την προκηρυγμένη στάση εργασίας της Δευτέρας.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με ανακοίνωσή της θα σας ενημερώσει για τις θέσεις και τις προτάσεις της στα ζητήματα αυτά.

Η Συντονιστική Επιτροπή της

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ