Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2004

ΟΤΟΕ: Σ.Σ.Ε. 2004 - Τοπίο στην Ομίχλη

Τη Δευτέρα, 12/1/2004, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ αποφάσισε το πλαίσιο διεκδικήσεων για μονοετή (αλλά δεν θα πουν όχι σε διετή αν προκύψει) Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) έτους 2004.

Η ΟΤΟΕ ακολουθώντας την πεπατημένη των τελευταίων ετών αποφάσισε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων, που λίγο διαφέρει από Τοπίο στην Ομίχλη και το όλο θέμα δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με τη ποιητική ταινία του Θ. Αγγελόπουλου.

Συγκεκριμένα μέσα από μια εισήγηση 33 (!!!) σελίδων προς το Γενικό Συμβούλιο η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ-ΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) πρότεινε να δοθεί βάρος στη αύξηση των κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου αποφεύγοντας (!!!) όμως να προσδιορίσει ποσοστό αύξησης που διεκδικείται. Πρότεινε ακόμη να αυξηθεί η πολυετία από 1,75% σε 2% και να μειωθούν τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων σε 2%.

Για μια ακόμη φορά η ΟΤΟΕ επιλέγει συνειδητά ένα γενικόλογο και ασαφές διεκδικητικό πλαίσιο, στο οποίο ενώ αναφέρονται (και σωστά) οι γενικές απαιτήσεις μας (απώλειες-πληθωρισμός σύγκληση με αποδοχές ευρωπαίων συναδέλφων) αποφεύγει να προσδιορίσει και να δεσμευθεί σε συγκεκριμένες αυξήσεις, ούτως ώστε να μπορεί να πανηγυρίσει για «νίκη του κλάδου» για ποσοστά αυξήσεων από 3% μέχρι 23%.

Το Αυτόνομο Δίκτυο Αγωνιστικών Συνδικαλιστικών παρατάξεων, στο οποίο συμμετέχει η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, απόρριψε την πρόταση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ και ψήφισε τη δική του πρόταση για τη σύναψη μονοετούς (και το εννοούμε!!!) ΣΣΕ 2004. Με τη πρόταση αυτή, που αναλυτικά εκτίθεται πιο κάτω, επιδιώκεται η ουσιαστική ενίσχυση των χαμηλόμισθων, ιδιαίτερα, συναδέλφων, η ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων και η διευθέτηση του επιστημονικού επιδόματος μετά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Η ενίσχυση των χαμηλόμισθων συναδέλφων θα γίνει με τρεις τρόπους: α) την αύξηση των κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου, β) τον υπολογισμό των ποσοστιαίων επιδομάτων στο 24ο κλιμάκιο και γ) την καταβολή πολυετίας πέντε ετών (8,75%) από την πρώτη ημέρα πρόσληψης του υπαλλήλου. Η πρόταση του Αυτόνομου Δικτύου, αν υιοθετηθεί, θα αποφέρει αυξήσεις της τάξεως 12-16%.

Το Αυτόνομο Δίκτυο ζήτησε ξεκάθαρο διεκδικητικό πλαίσιο και σαφή αγωνιστική διεκδίκηση. Σε διαφορετική περίπτωση δήλωσε ότι δεν θα συναινέσει σε απεργίες – πυροτεχνήματα που σκοπό έχουν να θολώσουν το τοπίο και τίποτα περισσότερο.

 

Η Πρόταση του Αυτόνομου Δικτύου

ΘΕΣΜΙΚΑ

·        Ωράριο εργασίας μειωμένο άμεσα στις 35 ώρες και προοπτικά 32 ώρες.

·        Ειδική συμφωνία που να κατοχυρώνεται με κλαδική Σ.Σ.Ε. κάθε ειδικό ωράριο που θεωρείται απολύτως απαραίτητο λειτουργικά.

·        Φοιτητικές άδειες 30 ημερών, με πλήρη δικαιώματα και για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

·        Αύξηση του ενιαίου μισθολογίου 12% τουλάχιστον

·        Υπολογισμός όλων των ποσοστιαίων επιδομάτων (πολυετίας, επιστημονικού, ανθυγιεινής εργασίας κλπ) στο 24ο κλιμάκιο, όπως υπολογίζονται τα οικογενειακά σήμερα.

·        Άμεση, με τη πρόσληψη, καταβολή επιδόματος πολυετίας πέντε ετών (8.75%) το οποίο θα συμψηφισθεί τα επόμενα χρόνια.

·        Αύξηση οικογενειακών επιδομάτων και διαμόρφωση τους ως εξής:

ü      Γάμου 12%

ü      1ου παιδιού 7,5%

ü      2ου παιδιού 10%

ü      3ου παιδιού και άνω, 16%

·        Επιστημονικό επίδομα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως εξής:

ü      22% για τα πρώτα 3 χρόνια σπουδών

ü      5% για κάθε επιπλέον έτος σπουδών έως το 32% για το πρώτο τίτλο σπουδών

ü      37% για το master

ü      42% για διδακτορικό

·        Ενσωμάτωση βασικών επιδομάτων στη κλαδική σύμβαση, που ήδη καταβάλλονται στις περισσότερες Τράπεζες, όπως:

ü      Επιδόματος διαχειριστικών λαθών,

ü      Χειριστού Η/Υ

Σημείωση:Σας πληροφορούμε ότι ακόμα δεν έχουν συγκεντρωθεί οι εξουσιοδοτήσεις των εργοδοτών για να οριστούν οι διαπραγματευτές από την πλευρά τους.

Επομένως  είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση όμως  η υπογραφή της ΣΣΕ της ΟΤΟΕ θα γίνει μετά τις εκλογές,χάνοντας έτσι το πλεονέκτημα της άσκησης μεγαλύτερης πίεσης που δημιουργείται λόγω του εκλογικού κόστους.Προφανώς  την ίδια κατάληξη θα έχει  και η ΣΣΕ της ΓΣΕΕ! Δυστυχώς οι κομματικές ηγεσίεςτων συνδικαλιστικών οργανώσεων-που βέβαια εξελέγησαν με την ψήφο των εργαζομένων-  εξακολουθούν να βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον των εργαζομένων.

Makis Balaouras 2004-01-22 11:18