Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20 (17/2/2014)

Αθήνα, 17/2/2014

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 20

 
ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΟΤΕΡΟΝ !!!

 

Συνάδελφοι,
Στις 12 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ με βασικό θέμα συζήτησης την πρόταση του Προεδρείου περί τροποποίησης του υφιστάμενου καταστατικού του Σωματείου. Ως Ανεξάρτητοι Τραπεζοελλαδίτες θεωρήσαμε τη συζήτηση αυτή κορυφαία διότι μέσω του Καταστατικού προσδιορίζεται η φύση της λειτουργίας του συνδικαλιστικού οργάνου και κατ' επέκταση η ποιότητα της Δημοκρατίας στα δρώμενα του χώρου μας. Οι προθέσεις του μνημονιακού, αδίστακτου Προεδρείου, (ΠΑΣΚΕ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ, ΔΑΚΕ) και του όψιμου συνεταίρου τους (ΕΣΑΚ), υπήρξαν άκρως αποκαλυπτικές κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Οι άνθρωποι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα στυγνό, απολυταρχικό σωματείο στο οποίο κάθε αντίθετη σ' αυτούς φωνή θα καταπνίγεται εν τη γενέσει της.
Η κατάσταση θα είχε χειροτερέψει προ πολλού συνάδελφοι εάν δεν υπήρχε η δική μας σθεναρή φωνή να αποκαλύπτει τα επικίνδυνα σχέδιά τους. Εξηγούμαστε:
1)
Στο θέμα της επιμήκυνσης της θητείας των μελών του ΔΣ του ΣΥΤΕ από 2 σε 3 έτη ήμασταν εξ αρχής κάθετα αντίθετοι. Επικαλούνται ζητήματα οικονομικής στενότητας του ΣΥΤΕ τα οποία θα τα επιλύσουν καταφεύγοντας σε έκπτωση της Δημοκρατίας!!!
Τάξη στα οικονομικά του ΣΥΤΕ θα βάλουμε ξεκινώντας με απλές κινήσεις. Πρώτα – πρώτα πρέπει να γίνει έλεγχος στα οικονομικά του σωματείου σε βάθος δεκαετιών από ανεξάρτητο σώμα ελεγκτών προκειμένου να πιστοποιήσουμε με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο πως προέκυψε το θέμα της οικονομικής δυσπραγίας. Το θέμα αυτό το θίξαμε και πέρυσι. Όλοι θα θυμάστε την ανοίκεια επίθεση που υπέστημεν τότε! Εμείς όμως επιμένουμε στον οικονομικό έλεγχο! Πολλώ δε μάλλον τώρα που το θέμα αυτό απασχολεί όλο και περισσότερους στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή. Σε πρόσφατη διημερίδα που διοργάνωσε η Γραμματεία Εργασιακών, Επιστημονικών και Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας όπου συμμετείχαν προσωπικότητες απ΄ όλους τους χώρους (Αλέξης Μητρόπουλος ΣΥΡΙΖΑ, Σάββας Ρομπόλης ΙΝΕ της ΓΣΕΕ κλπ.) τονίστηκε η ανάγκη "αναδρομικού οικονομικού ελέγχου σε όσους συνδικαλιστικούς φορείς έχουν λάβει κρατική επιχορήγηση ή υποχρεωτικές συνδρομές μελών" καθώς και "η έρευνα του πόθεν έσχες των συνδικαλιστών" και όλο αυτό προκειμένου τα συνδικάτα να μεταβούν στον 21ο αιώνα με όρους διαφάνειας και καλύτερης Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στο ΣΥΤΕ
περαιτέρω τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων έχουμε να προτείνουμε πολλούς:
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Να μην χρηματοδοτούνται οι κινήσεις κατά την προεκλογική περίοδο από τα χρήματα των συναδέλφων αλλά ο κάθε υποψήφιος συνδικαλιστής να πληρώνει τα έξοδα του και να συνδράμει στα έξοδα της κίνησής του.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ
Να καταργηθούν οι συνδρομές κινητών τηλεφώνων προς ορισμένους συνδικαλιστές. Γιατί πρέπει να πληρώνουν οι συνάδελφοι τους λογαριασμούς των κινητών τηλεφώνων του Προέδρου, του Γραμματέα κλπ; Γιατί;
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΥΤΕ
Το αυτοκίνητο που κινείται και συντηρείται με έξοδα του ΣΥΤΕ ποιόν εξυπηρετεί;
  • ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΜΟΙΒΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΥΠΕΡ ΣΥΤΕ
Όσα χρήματα δίδονται στον Πρόεδρο ή σε συμβούλους για τη συμμετοχή τους στο Γενικό Συμβούλιο ή σε επιτροπές να κατατίθενται στο ταμείο του ΣΥΤΕ. Αυτή είναι μια πρακτική που παλαιότεροι συνδικαλιστές εφήρμοζαν. Άλλωστε η συμμετοχή στα κοινά δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία προσωπικού πλουτισμού!

 
Κατάλογος περικοπών των εξόδων του ΣΥΤΕ και νοικοκυρέματος της κατάστασης υπάρχει και είναι μακρύς. Οι κύριοι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας όμως δεν θέλουν να χάσουν τις "ανέσεις" τους. Προτιμούν να κάνουν εκλογές κάθε τρία χρόνια! Με άλλα λόγια 2 χρόνια να λουφάζουν στις αποσπάσεις τους και τον τρίτο να βγαίνουν στην "πιάτσα" ως κυνηγοί κεφαλών. Αφήστε, συνάδελφοι, που οι προαγωγές μέχρι το βαθμό του Τμηματάρχη είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιούνται πλέον ανά τριετία καθώς η εμπειρία δείχνει ότι αυτές διενεργούνται κάθε φορά λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές του ΣΥΤΕ προκειμένου να "πωλούνται" ως ρουσφέτι!!

2) Ως προς τη δεύτερη, σοβαρότατη, απόπειρα αλλαγής, αυτή των πειθαρχικών ποινών που προβλέπονται στο Καταστατικό του ΣΥΤΕ, μόνο μια ανάλυση μπορεί να αποδώσει την αλήθεια των προθέσεων. Οι άνθρωποι επιδιώκουν με "νομότυπο" τρόπο να "εξοντώσουν" τους πολιτικούς αντιπάλους τους! Άλλο λόγο ύπαρξης ποινών στο Καταστατικό δεν μπορούμε να αντιληφθούμε. Δεν αρκεί δηλαδή η ελληνική νομολογία να περιγράψει την παραβατική συμπεριφορά; Τι χρείαν έχωμεν επιπλέον "ρυθμίσεων" στον τομέα των ποινών παρά μόνον την ανάγκη των "αρρωστημένων εγκεφάλων" οι οποίοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τις έννοιες της δημοκρατίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών;

Δυστυχώς στην κουβέντα αυτή των "καθεστωτικών" κινήσεων ΠΑΣΚΕ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ, ΔΑΚΕ, με τις ακραίες αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, συμμετείχε και η ΕΣΑΚ! Δεν φανταζόμασταν ποτέ "σύντροφοι" της ΕΣΑΚ ότι θα ξεπουλούσατε ιδέες, αντιλήψεις και "αριστερές" ευαισθησίες στο βωμό μιας απόσπασης στο Σύλλογο! Η επαμφοτερίζουσα στάση της ΕΣΑΚ στο κορυφαίο αυτό ζήτημα, το οποίο άπτεται της ποιότητας της δημοκρατίας στο χώρο μας, αποτελεί όνειδος για τον ιστορικό χώρο της Αριστεράς στον οποίο μπορεί κανείς να μην ανήκει αλλά πάντα αντιμετωπίζει με δέος και σεβασμό λόγω της μακράς ιστορίας του. Άλλωστε όπως αναφέραμε εντός της συνεδριάσεως ένα αριστερό κόμμα (ΔΗΜΑΡ) δεν δίνει τη δυνατότητα στα όργανα του κόμματος να διαγράψουν το οποιοδήποτε μέλος του! Με άλλα λόγια δημοκρατία και προγκρόμ διαγραφών είναι έννοιες αντίθετες.

Τελικά, ευτυχώς για τη δοκιμαζόμενη από τα μνημόνια Δημοκρατία μας, η νοσηρή αυτή έμπνευση δεν πέρασε! Αυτό αποτελεί νίκη της ελευθερίας, νίκη ενός εκάστου τραπεζοελλαδίτη!
3) Τελευταίο αφήσαμε το θέμα της ΤΔΕ του ΚΕΠΕΔΙΧ διότι από μόνο του αποτελεί μνημείο υφέρποντος φασισμού και απίστευτης υποκρισίας. Οι ίδιοι άνθρωποι που έθεσαν σε "προσωρινή αναστολή" εδώ και τρία (3)! χρόνια την εν λόγω ΤΔΕ, διαδικασία τουλάχιστον παράτυπη καθώς δεν προβλέπεται από το καταστατικό (άλλωστε ποιο έγκυρο καταστατικό μπορεί να προβλέπει αυθαίρετη κατάργηση εκλεγμένου οργάνου;), οι ίδιοι αυτοί έρχονται τώρα να μιλήσουν πάνω στα χαλάσματα των δικών τους ενεργειών για τη θεσμοθέτηση της παρανομίας τους!!! Ο πολιτικός και συνδικαλιστικός αμοραλισμός σε όλο του το μεγαλείο! Τι ακριβώς συνέβη; Θεωρούν ορισμένοι "πράσινοι" στο ΚΕΠΕΔΙΧ ότι "καθάρισαν" το πεδίο από ανεπιθύμητους και τώρα μπορούν να ενεργοποιήσουν και πάλι την ΤΔΕ; Με αυτούς θα ασχοληθούμε λίαν συντόμως και έχουμε πολλά να πούμε…

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Συντονιστική Επιτροπή

Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη