Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 (15/7/2014)


Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη
   Αθήνα, 15/7/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 26
 
Συνάδελφοι,
Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 14.7.2014 η πρώτη συνάντηση μεταξύ των μελών του ΔΣ του ΣΥΤΕ και του νέου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Συζητήθηκαν θέματα του χώρου μας, τα οποία χρήζουν λύσεων όπως για παράδειγμα το θέμα των προσλήψεων επαρκούς αριθμού εργαζομένων ουτώς ώστε να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν κυρίως μετά τη μαζική αποχώρηση προσωπικού στα τέλη του 2012, ασφαλιστικά θέματα και θέματα που αφορούν στην καλή συνεργασία Διοίκησης – ΣΥΤΕ.
Το κορυφαίο όμως, κατά την άποψή μας, θέμα το οποίο ετέθη στο τραπέζι του διαλόγου ήταν αυτό της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στην υπηρεσιακή εξέλιξη του προσωπικού της ΤτΕ. Είναι πλέον διαπίστωση όλο κι περισσοτέρων ότι σύστημα αξιολόγησης με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια στην ΤτΕ δεν υφίσταται. Αυτή η κατάσταση βεβαίως εξυπηρετούσε κατά το παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, τους κομματικούς εργατοπατέρες (βλ. ΠΑΣΚΕ), οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με ορισμένα διευθυντικά στελέχη είχαν στήσει μια φάμπρικα "εξυπηρετήσεων". Όσοι Διευθυντές εννοούν να ασκούν αμερόληπτα το έργο τους δέχονται επιθέσεις είτε μέσω ανακοινώσεων είτε σε προσωπικό επίπεδο προκειμένου να "συνετιστούν" και να ακολουθήσουν το κομματικό τους άρμα. Το αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής διαδικασίας υπήρξε η δημιουργία ενός δηλητηριασμένου κλίματος αδιαφάνειας μεταξύ των συναδέλφων.
Εμείς από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας στα συνδικαλιστικά δρώμενα είχαμε στηλιτεύσει αυτήν την πρακτική. Ακριβώς πριν από ένα έτος με ανακοίνωσή μας (Νο10/17.7.2013) είχαμε θέσει τις προϋποθέσεις, πάντα κατά τη γνώμη μας, ενός αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης. Πιο συγκεκριμένα αναφέραμε τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης στο θέμα της αξιολόγησης ανθρωπίνων πόρων που είναι:
  1. Το σύνδρομο Hawthorne (Hawthorne Effect) και
  2. Η διαδικασία της ανατροφοδότησης (Feedback).
Επίσης αναφέραμε ποια είναι τα βασικά στοιχεία μιας κουλτούρας η οποία θα εγγυάται την αποτελεσματικότητα της αξιολόγησης. Αυτά είναι:
  1. Η πεποίθηση των αξιολογούμενων και των αξιολογητών ότι η αξιολόγηση είναι απαραίτητη και προς όφελος όλων.
  2. Η αποδοχή απ' όλους των αξιών που συνδέονται με τα κριτήρια της αξιολόγησης (π.χ. επίπεδο γνώσεων, ικανότητα διαρκούς μάθησης, ανάπτυξη πρωτοβουλιών, επίτευξη στόχων κλπ).
  3. Η αξία που αποδίδει η Διοίκηση στην αρχή της Δικαιοσύνης ως προς την ανταμοιβή των υπαλλήλων που εργάζονται με συνέπεια.
  4. Η νοοτροπία της αντικειμενικής αξιολόγησης των επιδόσεων ανεξάρτητα από σχέσεις προσωπικές, κομματικές, συνδικαλιστικές κ.α.
  5. Η θετική προσμέτρηση της διάθεσης για συνεχή μάθηση και βελτίωση του εργαζόμενου.
  6. Η καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ αξιολογητών και αξιολογούμενων.
Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη θέση που ανέπτυξε ο νέος Διοικητής περί ενός νέου και δικαιοτέρου συστήματος αξιολόγησης του προσωπικού. Σ' αυτήν την προσπάθεια θα σταθούμε μπροστάρηδες και αρωγοί.

 
Ο ΦΑΡΙΣΑΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ

Διαβάσαμε, χωρίς να εκπλαγούμε αυτήν τη φορά, την ανακοίνωση Νο 38/10.7.2014 της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ. Μας έχουν συνηθίσει στους ανέξοδους βερμπαλισμούς. Αναγράφουν λοιπόν μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων στο ζέον θέμα της αξιολόγησης του προσωπικού και της πλήρωσης των θέσεων ευθύνης. Θέτουμε στους εκλεγμένους Συμβούλους της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ δύο απλά ερωτήματα:
Πρώτον: Βρίσκεστε σχεδόν τέσσερα χρόνια σε θέσεις ευθύνης του Προεδρείου του ΣΥΤΕ και θέλουμε να μας αναφέρετε ποιες άλλες ενέργειες έχετε κάνει από τις θέσεις ευθύνης που κατέχετε ώστε να θεσμοθετηθεί ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης. Μήπως περιορίζεστε μόνο στην αναφορά κάποιων θέσεων μέσω των ανακοινώσεων σας προς άγραν ψήφων και δημιουργία εντυπώσεων;
Δεύτερον: Αυτήν την περίοδο είστε η μοναδική κίνηση η οποία στηρίζει στο Προεδρείο την ύπαρξη της ΠΑΣΚΕ. Ως γνωστόν η ΠΑΣΚΕ είναι η κατεξοχήν κίνηση η οποία αντιμάχεται εδώ και δεκαετίες την θεσμοθέτηση αντικειμενικής διαδικασίας αξιολόγησης διότι σε μια τέτοια εξέλιξη θα απωλέσει το "οξυγόνο" της που είναι το ρουσφέτι. Εσείς λοιπόν συνάδελφοι της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ είστε οι μόνοι αυτοί τη χρονική στιγμή που τους στηρίζετε άρα στηρίζετε και τις επιλογές τους. Πως λοιπόν θα μας πείσετε για τις απόψεις σας περί αξιοκρατίας; Για να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό παράδειγμα είναι ωσάν να καταδικάζει κανείς μετά βδελυγμίας το εμπόριο ναρκωτικών, να καταθέτει προτάσεις πάταξης του φαινομένου και την ίδια ώρα να συναναστρέφεται με εμπόρους ναρκωτικών!!! Είναι ποτέ δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να γίνει πιστευτός για τις αγνές του προθέσεις;

 
Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟΥ

Μόλις στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας Νο 25/9.7.2014 θέσαμε ξεκάθαρα κι επιτακτικά ένα ερώτημα στο παραπαίον Προεδρείο του ΣΥΤΕ (ΠΑΣΚΕ – ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ) αν δηλαδή είχαν αναπτύξει υπόγειους διαύλους επικοινωνίας με την απελθούσα Διοίκηση σε σημείο ώστε να αποστέλλουν σ' αυτήν ανακοινώσεις του Συλλόγου προς έγκριση για δημοσίευση!!! Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο: την Παρασκευή 11 Ιουλίου σε μία θυελλώδη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ ο Πρόεδρος αυτού Ε. Γερανιωτάκης ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ότι έστειλε μια ανακοίνωση του ΣΥΤΕ στον τέως Διοικητή προκειμένου αυτός να δώσει τη συγκατάθεσή του στη δημοσίευσή της!!!
Κατόπιν τούτου τα ερωτήματα που εγείρονται είναι τεράστια:
1) Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι η επίμαχη ανακοίνωση ήταν η μοναδική η οποία έτυχε του "ρετουσαρίσματος" της απελθούσας Διοίκησης;
2) Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξαν κι άλλου είδους "παρεμβάσεις" στη λειτουργία του ΣΥΤΕ από την απελθούσα Διοίκηση με τη συγκατάθεση του Προέδρου και του Γραμματέα;
3)Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι ο νυν Πρόεδρος του ΣΥΤΕ διακονεί το λειτούργημά του προς όφελος των εργαζομένων και όχι των "ημετέρων";
Δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τον τρόπο σκέψης των μελών αυτού του τραγικού κι επικίνδυνου για τους εργαζόμενους Προεδρείου (ΠΑΣΚΕ – ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ). Ένα θεωρείται δεδομένο: κατόπιν της κυνικής ομολογίας του κ. Ε. Γερανιωτάκη οφείλουν όλα τα μέλη των δύο αυτών κινήσεων να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν στο Προεδρείο του ΣΥΤΕ. Οι άνθρωποί είναι επικίνδυνοι. Με τις παραιτήσεις τους θα περισώσουν, έστω και την ύστατη ώρα, το καταρρακωμένο κύρος του Συλλόγου μας. Όσο εννοούν να παραμένουν γαντζωμένοι στις θέσεις τους τόσο βουλιάζουν στον συνδικαλιστικό τους αμοραλισμό και στην προσωπική τους απαξίωση. Το κακό όμως είναι ότι συμπαρασύρουν στον αφανισμό ένα ιστορικό σωματείο εργαζομένων.

 
ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΤΕ ΤΩΡΑ

Μετά λοιπόν από την εξέλιξη της κυνικής ομολογίας Γερανιωτάκη περί αθέμιτης δοσοληψίας με την απελθούσα Διοίκηση επαναφέρουμε στην επικαιρότητα ένα ακόμη κορυφαίο θέμα το οποίο πρώτοι εμείς θίξαμε πριν από ενάμισι έτος: τον έλεγχο των οικονομικών του ΣΥΤΕ από κλιμάκιο ανεξάρτητων εξωτερικών ελεγκτών σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας.
Όταν μόνοι τους ομολογούν ότι δεν έχουν ίχνος συνδικαλιστικής ηθικής και αναστολών για το οτιδήποτε πως εμείς να μην εγείρουμε ερωτήματα για τη διαχείριση των μηνιαίων χρηματικών εισφορών των συναδέλφων προς το ΣΥΤΕ;
Άλλωστε δεν μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε τον πόλεμο λάσπης και συκοφαντίας που δέχτηκε ο επικεφαλής της κίνησής μας όταν έθεσε για πρώτη φορά αυτό το θέμα σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ. Την Παρασκευή λοιπόν ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Τραπεζοελλαδιτών επανήλθε στο θέμα και προκάλεσε τον κ. Ε. Γερανιωτάκη να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που διατείνεται πως έχει, τον τρόπο κτήσης αυτών και τους συνεργούς του στη σκευωρία αυτή. Ένα χρόνο τώρα αναμένουμε την απάντησή του! Όπως όμως θα διαπίστωσε κι ο ίδιος στο αίτημα του οικονομικού ελέγχου δεν κάναμε ούτε πρόκειται να κάνουμε μισό βήμα πίσω.

Συνάδελφοι,
Ως επικεφαλίδα των ανακοινώσεων μας επιλέξαμε εξαρχής έξι λέξεις όχι με πρόχειρο ή τυχαίο τρόπο:

Διεκδικούμε για όλους Αξιοκρατία, Διαφάνεια, Αλληλεγγύη

 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Συντονιστική Επιτροπή