Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 33: ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Αθήνα, 26.1.2017
Συνάδελφοι,

Στο κάλεσμα ενότητας που απευθύναμε, ανταποκρίθηκε η παράταξη των Ανεξάρτητων Τραπεζοελλαδιτών. Όπως γίνεται αντιληπτό πλέον οικοδομείται ένα μεγάλο μέτωπο αρχών και θέσεων απέναντι στη νοσηρότητα την οποία εκπέμπει το γνωστό κύκλωμα διαπλοκής στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πιστεύουμε πως θέση σε αυτό το μέτωπο έχουν όλες οι συλλογικότητες ή μεμονωμένοι συνάδελφοι, που συμφωνούν στην επικράτηση κλίματος διαφάνειας, αξιοκρατίας και ισονομίας στο χώρο μας. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκλησή μας δεν περιορίζεται στον χρονικό ορίζοντα των εκλογών και ευελπιστούμε πως στο άμεσο μέλλον θα τύχει ευρύτερης επιδοκιμασίας.

Συνάδελφοι,

Βαδίζοντας προς τις εκλογές του ΣΥΤΕ της 21ης Φεβρουαρίου 2017, θεωρούμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί μια ψύχραιμη και ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα κορυφαία θέματα, όπως αυτό της πρόσφατης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της 19.12.2016, για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Πρόσθετων Μετεργασιακών Παροχών των νέων συναδέλφων. Είναι απολύτως κατανοητό και δικαιολογημένο, οι συνάδελφοι γνωρίζοντας  από το ευρύτερο περιβάλλον τους, ότι η κοινωνική ασφάλιση ουσιαστικά εκθεμελιώνεται, να είναι έντονα προβληματισμένοι και να θέτουν εύλογα ερωτήματα, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις.

Για να μπορούν να κρίνουν κατά πόσο, θα πρέπει ή όχι να δεχθούν την επιπλέον κράτηση στο μισθό τους, που συνεπάγεται η πρόσθετη κατά 2,2% ασφαλιστική εισφορά επί του συνόλου των αποδοχών τους (τακτικών και εκτάκτων, δώρων ακόμα και επί του επιδόματος αδείας), απαιτείται να γνωρίζουν, τι ακριβώς τους εγγυάται το Πρόγραμμα, στο οποίο τους ζητείται να συμμετάσχουν. Σήμερα, στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης, έχουν εγγυημένο το 20% του Μερίσματος - Επικουρικής. Εάν συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένα,  τι θα λάβουν τελικά και με ποια εγγύηση; Συνεχίζει το σημερινό 20% να είναι εγγυημένο; Συνδέεται το επιπλέον 16% που υπόσχονται στους νέους συναδέλφους με το 36% των παλιών συναδέλφων ή αποτελεί αυτοτελή παροχή; Αυτά και άλλα ακόμα ερωτήματα, δε μπορεί να αγνοηθούν ή να παραμείνουν αναπάντητα, στο βωμό της ψηφοθηρίας και των εκλογικών αναγκών, που θέλει ορισμένους να θεωρούν τη διεύρυνση “ως το χρυσόμαλλο δέρας” !!

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτήματα, καταδεικνύεται η ανάγκη μιας ευρύτατης δημόσιας συζήτησης, πέρα από τη συμφωνία για την ένταξη των νέων συναδέλφων στο Πρόγραμμα, που έτσι κι αλλιώς αυτή εκφράστηκε με τη θετική μας ψήφο στο Δ.Σ. του ΣΥΤΕ. Θεωρούμε ότι ήρθε πλέον η ώρα, να βγούμε όλοι στο προσκήνιο και να ξεκαθαρίσουμε ΤΩΡΑ  τους όρους και τις προϋποθέσεις της ένταξης των νέων συναδέλφων, διατυπώνοντας σαφείς και πλήρεις απαντήσεις στα ερωτήματα και στους ενδοιασμούς τους για το Πρόγραμμα.

Διαφορετικά, αυτό δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του σημερινού Προεδρείου του ΣΥΤΕ. Ένα πυροτέχνημα που κινδυνεύει αντικειμενικά να τους σκάσει στα χέρια. Γνωρίζουν άραγε οι διακινητές της αιθαλομίχλης και των κινήσεων στα μουλωχτά, ότι η ένταξη των νέων συναδέλφων στο Πρόγραμμα, με την έωλη υπόσχεση ότι θα λάβουν και αυτοί εγγυημένο Μέρισμα 36%, όπως οι πριν την 1.1.1993 πρωτοασφαλιζόμενοι συνάδελφοί τους, δεν στηρίζεται στα, επί του παρόντος, δεδομένα της απόφασης και της πρόσθετης συμφωνίας που υπεγράφη;!

Συγκεκριμένα, για τους συναδέλφους που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν την 1.1.1993, το 16% αποτελεί τμήμα του διαχωρισμένου Μερίσματος ύψους 36% (επί της δικαιούμενης κύριας σύνταξης), το οποίο έχει θεσπισθεί με τις ΣΣΕ του 1948 και του 1951 και είναι εγγυημένο και συμφωνημένο με την ΤτΕ. Για να καταστούν και οι νέοι συνάδελφοι δικαιούχοι Μερίσματος - Επικουρικής ύψους 36% και όχι 20% που είναι σήμερα, δεν αρκεί απλά η καταβολή επιπλέον εισφοράς 2,2%, αλλά απαιτείται νέα ΣΣΕ.

Διευκρινίζεται, πως η καταβολή της επιπλέον εισφοράς 2,2% των παλαιότερων συναδέλφων (δηλαδή, αυτών που πρωτοασφαλίστηκαν πριν την 1.1.1993) δεν συνδέεται με το 16% του Προγράμματος, αφού αυτοί το 16% το δικαιούνται έτσι κι αλλιώς, ως τμήμα του εγγυημένου στο ύψος του 36% Μερίσματος-Επικουρικής που τους κατέβαλε το πρώην Μετοχικό μας Ταμείο. Η εισφορά αυτή (2,2%) καταβάλλεται για την παροχή, που λαμβάνουν οι παλαιότεροι μέσω του  Προγράμματος,  επιπλέον του 16% του διαχωρισμένου Μερίσματος - Επικουρικής.

Επομένως, για να έχουν και οι νέοι συνάδελφοι ισότιμη μεταχείριση και κυρίως εγγύηση των προσδοκιών τους, δεν αρκεί απλά και μόνον η καταβολή της εισφοράς 2,2%. Απαιτείται να γίνει η ένταξη τους με ειδική ΣΣΕ που να ορίζει σαφώς ότι αποτελεί συνέχεια των ΣΣΕ του 1948 και του 1951, ώστε να καταστούν και αυτοί δικαιούχοι του Μερίσματος-Επικουρικής ύψους 36%, που διαχωρίστηκε από την 25.6.2013, σε 20%+16%. Μόνο με αυτόν τον τρόπο επέρχεται θεσμικά και νομικά, κοινή και ισότιμη μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων, νέων και παλαιών συναδέλφων, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί!!

Αντίθετα, με τα σημερινά δεδομένα, οι νέοι συνάδελφοι, δεν έχουν καμία μελλοντική νομική διασφάλιση για το επιπλέον 16%, αφού ούτε ΣΣΕ υπεγράφη, ούτε πρόσθετα κεφάλαια κατεβλήθησαν.

ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΞΕΘΑΨΑΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ…

Συνάδελφοι,

Η ΕΝΩΤΙΚΗ καλεί όλους τους νέους συναδέλφους να εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή τα δεδομένα και να μη σπεύσουν, πριν ξεκαθαριστεί το τοπίο, στη δημιουργία τετελεσμένων, όπως επιδιώκουν οι διάφοροι θιασώτες του παρασκηνίου. Η λογική του Προεδρείου: “τρέξτε γρήγορα να μπείτε στο Πρόγραμμα, γιατί σύντομα το 20% της Επικουρικής των νέων θα γίνει 8%”, αποτελεί έκνομη και παράνομη ενέργεια, που η εφαρμογή της, ενέχει εκτός άλλων και ποινικές ευθύνες. Δυστυχώς, αλλά αυτά είναι τα ήθη και η αξιοπρέπεια του σημερινού Προεδρείου. Τρομοκρατούν τους συναδέλφους, ενώ θα έπρεπε να απολογούνται διότι αποδέχθηκαν τη μη εκπροσώπηση των ασφαλισμένων, κατά παράβαση του άρθρου 37Α του Καταστατικού και του νόμου, που έδωσε τα Ταμεία στην Τράπεζα, αναθέτοντας την έγκριση ασφαλιστικών θεμάτων στην Εκτελεστική Επιτροπή (Διοικητής και δύο Υποδιοικητές), αντί του Συμβουλίου Ασφάλισης και του Γενικού Συμβουλίου, στα οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των εν ενεργεία και συνταξιούχων συναδέλφων.

Συνάδελφοι,

Οι ελλείψεις της απόφασης αυτής είναι προφανείς και για αυτό, ενώ ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι της, το Προεδρείο του ΣΥΤΕ έβγαλε ξανά το πιστόλι της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού στις περιοδείες του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ξεχάσει πως με  την ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ Νο 24/12.12.2016 έθετε «τέλος στην υπαγωγή του Προγράμματος σε Ασφαλιστική Εταιρεία»!! Μας “καθησυχάζουν” μάλιστα πως η διαχείριση από την Ασφαλιστική Εταιρεία, θα γίνεται με λίγα λεφτά και χωρίς εκχώρηση κεφαλαίων, και η Ασφαλιστική θα μας δίνει και “εκκαθαριστικό ασφαλιστικού μερίσματος” για την πληρωμή μειωμένου φόρου εισοδήματος!! Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με το θράσος ανθρώπων, που εργάζονται στην ΤτΕ, και μάλιστα προάγονται όλως εξαιρετικώς ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ σε ανώτατους βαθμούς, να εκστομίζουν και να προασπίζουν τέτοιες παράνομες πράξεις στον χώρο της ΤτΕ, η οποία αποτελεί τον Θεσμό - Επόπτη των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών!!! Φαίνεται όμως πως για κάποιους, η λαμογιά, έχει καταστεί δεύτερη φύση και αδιαφορούν για το αν εκθέτουν ή υπονομεύουν τη Διοίκηση και τον Διοικητή της ΤτΕ…

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ…

Συνάδελφοι, 

Χωρίς σαφείς δεσμεύσεις και εγγυήσεις, χωρίς ενίσχυση του κεφαλαίου και χωρίς πρόσθετους πόρους στο Πρόγραμμα, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τέτοια μεγάλα ζητήματα για ψηφοθηρικούς και όχι μόνον λόγους.

Η ΕΝΩΤΙΚΗ, με δεδομένη την απόφαση διεύρυνσης του Προγράμματος και την ανάγκη ισότιμης συμμετοχής όλων σε αυτό, καλεί όλες τις πλευρές να καταθέσουν τις προτάσεις τους και στη συνέχεια αμέσως μετά τις εκλογές των ΣΥΤΕ και ΣΣΤΕ, με αποφορτισμένο το κλίμα από εντάσεις ή σκοπιμότητες, να διεξαχθεί ένας ευρύς διάλογος, που θα καταλήξει σε ολοκληρωμένη θεσμικά και νομικά λύση.

 

Η Κίνησή μας θέτει ευθέως τις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να υπάρξει ολοκληρωμένη προσαρμογή του Συστήματος Ασφάλισης Προσωπικού της ΤτΕ στις ανάγκες της εποχής μας:

Α. Για την κύρια σύνταξη: Την επεξεργασία σταθερού πλαισίου και σύνταξη Κανονισμού Παροχών, που θα λαμβάνει υπόψη τις Καταστατικές επιταγές του πρώην Ταμείου Συντάξεων, τις εν γένει αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και τις Γενικές διατάξεις των νόμων. Με δεδομένα την ανεξαρτησία της ΤτΕ και τη μη χρηματοδότησή της από λογαριασμούς Κοινωνικής Ασφάλισης του Δημοσίου, την απεμπλοκή της από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε..

Β. Για το Μέρισμα - Επικουρική και το Πρόγραμμα:

1.  Την υπογραφή ειδικής ΣΣΕ προσχώρησης των νέων ασφαλισμένων στο Μέρισμα Πρόσθετης Μετεργασιακής Παροχής (36%), στη βάση των ΣΣΕ 1948 και 1951.

2.  Το Μέρισμα- Επικουρική των ΣΣΕ 1948 και 1951, όπως αυτό έχει παγιωθεί από το 1966 (36% επί της δικαιούμενης κύριας σύνταξης), να αποτελεί παροχή για όλο το προσωπικό και τους συνταξιούχους της ΤτΕ, ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

3.  Η ενιαία παροχή του 36%, που αποτελεί το Μέρισμα- Επικουρική, να εκφράζεται μέσα από το Πρόγραμμα Πρόσθετων Μετεργασιακών Παροχών και να στηρίζεται από την καταβολή πρόσθετου ποσοστού εισφοράς 2,2% της κάθε πλευράς, όπως έχει συμφωνηθεί.

4.  Ο υπολογισμός του συνόλου της παροχής από 36% να γίνεται επί τη βάσει του συνόλου των αναγνωρισμένων ασφαλιστικά ετών και των παραμέτρων που τίθενται στο Πρόγραμμα.

5.  Τα καταβαλλόμενα Μερίσματα να είναι δέκα τέσσερα (14), όσοι και οι μισθοί επί των οποίων καταβάλλονται οι εισφορές.

6.  Τη διαχείριση του αναγκαίου Κεφαλαίου και του συνόλου των χρηματοοικονομικών πόρων και ακινήτων, που παραχωρήθηκαν στην Τράπεζα, να την ασκεί η Τράπεζα και να αποκλειστεί η προσφυγή σε Ασφαλιστική Εταιρεία.

7.  Να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός των χρηματοοικονομικών ροών του Ταμείου Υγείας από αυτούς του Μερίσματος.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ - ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 Η συντονιστική επιτροπή της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου