Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 04/2013

Αθήνα, 1/4/2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 4

 
Συνάδελφοι,
Αποτελεί κουραστικό μοτίβο η ανάγνωση των ανακοινώσεων των μνημονιακών κινήσεων του ΣΥΤΕ. Πρόσφατο δείγμα η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ Νο 2/ 29-03-2013. Εκφράσεις όπως: "όλοι βιώνουμε τη δυσμενή οικονομική συγκυρία", "η μάστιγα της ανεργίας", "η αφαίμαξη του εισοδήματος" και άλλες, της ιδίας δραματικής εντάσεως, στοχεύουν πρωτίστως στην εμπέδωση ενός κλίματος φόβου προς τους εργαζόμενους. Η λογική αυτών των εκφράσεων είναι απλή: "δείτε όλοι εσείς οι εργαζόμενοι το κοινωνικό και εργασιακό χάος που επικρατεί στην κοινωνία και συγκρίνετε το με το ασφαλές λιμανάκι της ΤτΕ"! Αφού, λοιπόν, καλλιεργείται υποσυνείδητα αυτός ο φόβος, είναι κατόπιν εύκολο οι εμπνευστές του να διαχειριστούν τις τρομοκρατημένες μάζες. Διότι όλοι οι μνημονιακοί, σε τελική ανάλυση, αποσκοπούν στην απόλυτη χειραγώγηση των μαζών, ώστε να περάσουν σταδιακά όλα τα ισοπεδωτικά μέτρα που έχουν προγραμματίσει. Από την ισοπέδωση αυτή κανείς δεν θα εξαιρεθεί!
Ήδη από την 1/04/2013, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου, ο βασικός μισθός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση χωρίς να είναι απαραίτητο αυτή, προηγουμένως, να έχει συνεννοηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους.
Στην Κύπρο επήλθε το τέλος του μύθου των ασφαλών καταθέσεων. Ευρωπαϊκή Ένωση της αλληλεγγύης των λαών δεν υφίσταται πλέον. Υπάρχει η Γερμανία που διατάζει και οι υπόλοιποι που πειθαρχούν, εκόντες άκοντες, στις εντολές της! Είναι απολύτως βέβαιο ότι ούτε ο ηγέτης Κωνσταντίνος Καραμανλής ονειρευόταν μια τέτοια Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν έδινε τις μάχες του για την ένταξη της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ, αλλά ούτε και οι ευρωπαίοι ηγέτες του διαμετρήματος του Φρανσουά Μιτεράν, του Χέλμουτ Κολ ή του Χέλμουτ Σμιτ είχαν την πρόθεση να δημιουργήσουν τέτοιου είδους ετεροβαρή Ένωση.
Είναι κατά συνέπεια τουλάχιστον αστείο, για να επανέλθουμε στα δικά μας, να διαβάζουμε από την πλευρά της ΠΑΣΚΕ βερμπαλισμούς περί "ανεύθυνων λαϊκισμών και ανέξοδων μεγαλοστομιών" σήμερα, όταν όλοι γνωρίζουμε το ρόλο που έπαιξε σ' αυτήν την κρίση ο κύριος "λεφτά υπάρχουν" που δήλωνε ότι "κυβερνούσε έναν διεφθαρμένο λαό", ο αδιάφθορος τρομάρα του, και υποτίθεται ότι εναπόθεσε το εξάσφαιρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυρία Μέρκελ, αλλά, πολύ νωρίτερα, τα είχε δώσει όλα στο ΔΝΤ όπως αποκάλυψε ο ομοϊδεάτης του κ. Στρος- Καν! Αν θέλει λοιπόν η ΠΑΣΚΕ να ψάξει για λαϊκιστές και μεγαλοστομίες ας κάνει τον κόπο να ρίξει μια ματιά στον "Τιτανικό" του ΠΑΣΟΚ.
 
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ

Έκπληξη όμως αποτέλεσε για εμάς και η απαρίθμηση στόχων από την πλευρά της ΠΑΣΚΕ! Δεν μας είχε συνηθίσει τόσες δεκαετίες σε τέτοιου είδους προγραμματικές εξαγγελίες!
Ο πρώτος τραγέλαφος έγκειται στο ότι τολμάει και μιλάει η συγκεκριμένη παράταξη για "αξιοκρατικές τοποθετήσεις"! Είναι ωσάν να έβγαζε ο Ντίλιγκερ ανακοίνωση εναντίον της παράνομης διακίνησης ποτών στην Αμερική την εποχή της ποτοαπαγόρευσης!!! Έλεος!!!

 
Όσον αφορά την καταστατική Συνέλευση που ζητούν, ώστε να επιτύχουν την επέκταση της θητείας του ΔΣ στα 3 έτη, εκτός του ότι αποτελεί ευθεία βολή εναντίον της άμεσης δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΤΕ, μας εγείρει την περιέργεια! Δεν γνωρίζουμε τι είδους μηχανορραφία υπάρχει πίσω από αυτήν την πρόταση, την οποία θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτη! Εάν επιθυμούν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος τότε να προσανατολιστούν στον εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης εκλογικής διαδικασίας (με ταχυδρομεία και σάκους που ανοίγουν μετά από πολλές ημέρες) πολλώ δε μάλλον που η επιστήμη της πληροφορικής παρέχει απίστευτες δυνατότητες!
Τη στοχοθεσία Νο 5 δεν την αντιληφθήκαμε πλήρως: "Προαγωγές κάθε χρόνο και ειδικότερα στο βαθμό του Τμηματάρχη"! Γιατί μόνο στο βαθμό του Τμηματάρχη; Τι εννοεί ο ποιητής;
Εμείς, συνάδελφοι, έχουμε καταθέσει πρόταση για τη θέσπιση της αυτόματης προαγωγής μέχρι το βαθμό του Τμηματάρχη. Την ημέρα που ο συνάδελφος συμπληρώνει τα οφειλόμενα έτη σ' έναν βαθμό την ίδια ημέρα να προάγεται στον επόμενο, εφόσον δεν υφίσταται το οτιδήποτε μεμπτό εναντίον του. Αυτή η πρόταση σε συνδυασμό με τη θέσπιση ενός σύγχρονου κανονισμού τοποθετήσεων θα πατάξει άπαξ δια παντός το προσφιλές σπορ της ΠΑΣΚΕ: το ρουσφέτι. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.
Όσο δε αφορά στην αποψίλωση των υπηρεσιακών μονάδων της ΤτΕ μετά τη μαζική συνταξιοδότηση συναδέλφων, τους τελευταίους μήνες του 2012, παρατηρούμε ότι υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής από την πλειοψηφία του ΣΥΤΕ. Ομιλούν διαρκώς για την ανάγκη προσλήψεων, χωρίς όμως το συλλογικό όργανο να έχει προβεί σε μία εμπεριστατωμένη πανελλαδική έρευνα των ελλείψεων που υπάρχουν σε προσωπικό. Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε εδώ και καιρό διαπαραταξιακό κλιμάκιο του ΣΥΤΕ να έχει διατρέξει όλους τους χώρους εργασίας, να έχει καταγράψει τα κενά και τα εξ αυτών προκύπτοντα προβλήματα και αφού προέβαινε στις απαραίτητες ποσοτικές αλλά και ποιοτικές μετρήσεις (τι είδους γνώσεων και δεξιοτήτων στελεχιακό δυναμικό απαιτείται σε κάθε περίπτωση) να κατέθετε ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο πλάνο προς τη Διοίκηση. Αυτή η διαδικασία δυστυχώς δεν έλαβε ποτέ χώρα και τώρα απλώς καλούμαστε, η κάθε παράταξη, να καταθέσει τις προτάσεις της έχοντας αποσπασματική πληροφόρηση ως προς τις υπηρεσιακές ανάγκες του ιδρύματος.
Δεν θα έπρεπε το ΔΣ ήδη να έχει προσκαλέσει σε μία συνεδρίαση του τις ΤΔΕ ΙΕΤΑ και ΜΗΚΕ προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα των χώρων τους; Το ίδιο θα έπρεπε να είχε γίνει και με την ΤΔΕ του ΚΕΠΕΔΙΧ αν ορισμένοι νυν και τέως συνδικαλιστές με βαθιά ριζωμένες δημοκρατικές ευαισθησίες δεν είχαν φροντίσει να τη θέσουν σε προσωρινή αναστολή εδώ και 2 χρόνια!!!
Προσφιλής η διεκδίκηση αποσπάσεων, από την πλευρά των συμβούλων της πλειοψηφίας του ΣΥΤΕ, αλλά χωρίς όφελος για την πλειοψηφία των συναδέλφων. Αυτό συμβαίνει όταν για κάποιους η απόσπαση γίνεται αυτοσκοπός και την εκλαμβάνουν ως ευκαιρία αποχής από την εργασία και βέβαιης υπηρεσιακής ανέλιξης!
Εμείς μένουμε μακριά από τέτοιες λογικές και θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου στο επόμενο χρονικό διάστημα να αναδείξουμε τα υπαρκτά προβλήματα με τα οποία οι συνάδελφοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι τόσο στις υπηρεσιακές μονάδες της Αττικής όσο και στα υποκαταστήματα, τις θυρίδες και τα πρακτορεία.

 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Συντονιστική Επιτροπή
Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη