Πέμπτη 2 Μαρτίου 1995

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Όπως είναι γνωστό, οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Γραμματείας δεν καλύπτουν μόνο θέματα γραμματειακής υποστήριξης, αλλά και λογιστηρίου, παρακολούθηση και διακίνηση μηχανογραφικού και λοιπού αναλώσιμου υλικού, συμβάσεων μισθωμάτων και συντήρησης μηχανογραφικού εξοπλισμού κλπ. η διεκπεραίωση των οποίων απαιτεί εξειδίκευση. 

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Διεύθυνσης και της επιδοματικής πολιτικής της Τράπεζας, ζητάμε :

α. Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Γραμματείας

·      ενίσχυση της με προσωπικό

·      σύγχρονο εξοπλισμό

·      παράλληλη εκπαίδευση σε νέα πακέτα μηχανογραφικών εργασιών

β. Επέκταση και στην Υπηρεσία Γραμματείας του επιδόματος εξειδικευμένης εργασίας, τουλάχιστον όπως χορηγείται ήδη και σε άλλες Διευθύνσεις της Τράπεζας.

γ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, διότι όλες οι εργασίες της Γραμματείας εκτελούνται μέσα από προγράμματα PC’s, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι της υπηρεσίας να εργάζονται σε περιβάλλον συνεχούς ακτινοβολίας και με όχι ομαλές πάντοτε συνθήκες εργασίας.

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ των τεχνικών του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης

Προς το Σ.Υ.Τ.Ε. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ των τεχνικών του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης σε σχέση με την παρούσα και μελλοντική θέση τους στο Μηχανογραφικό Κέντρο 

Α.- ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. 

Οι τεχνικοί του Μηχανογραφικού Κέντρου από την εποχή της κατασκευής του κτιρίου, κάτω από διάφορα οργανωτικά σχήματα επιτελούν επιτυχώς τα εξής σημαντικά έργα: 

  1. Λειτουργία των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων του Μηχανογραφικού Κέντρου. 
  2. Συντήρηση των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων ώστε αυτές να βρίσκονται συνεχώς σε άψογη λειτουργική κατάσταση. 
  3. Βελτιώσεις-επεκτάσεις-τροποποιήσεις των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων με στόχο την καλύτερη εκμετάλευση αυτών, την οικονομικότερη λειτουργία τους και την εξυπηρέτηση των αναγκών του Μηχανογραφικού Κέντρου και της Τράπεζας γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια οι τεχνικοί του Μηχανογραφικού Κέντρου επιτελούν και δύο άλλες σημαντικές δραστηριότητες: 

α. Μελετούν, προδιαγράφουν και εγκαθιστούν όλα τα στοιχεία που αποτελούν τα δίκτυα πληροφοριών (DATA) του Μηχανογραφικού Κέντρου και της Τράπεζας και παρακολουθούν την καλή λειτουργία τους και τη βέλτιστη απόδοσή τους. 

β. Συμμετέχουν, μαζί με άλλα όργανα του Μηχανογραφικού Κέντρου στη μελέτη-αξιολόγηση-προμήθεια-εγκατάσταση-λειτουργία και συντήρηση τμήματος του μηχανογραφικού εξοπλισμού (Hardware) του Μηχανογραφικού Κέντρου. Παρά το τόσο σημαντικό έργο που επιτελούν οι τεχνικοί του Μηχανογραφικού Κέντρου και μάλιστα πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, παρατηρούνται συχνά φαινόμενα μη αξιολογήσεως του προσφερόμενου έργου και τάσεις υποβάθμισής του. 

Μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης του Μηχανογραφικού Κέντρου είναι: 

  1. Αναίτια μείωση του προσωπικού του. 
  2. Μη κάλυψη θέσεων εξειδικευμένου προσωπικού παρά τις σαφείς και αιτιολογημένες έγγραφες εισηγήσεις, με αποτέλεσμα οι ανάγκες σε τεχνικό προσωπικό να χαρακτηρίζονται οριακές. 
  3. Μη ανταπόκριση σε εισηγήσεις που σχετίζονται με τη βελτίωση της λειτουργίας του Οργανωτικού σχήματος των τεχνικών (αποθήκη - λογιστήριο κ.τ.λ.). 
  4. Οργανωτική αφαίρεση αρμοδιοτήτων του Τμήματος που στην ουσία εκτελούνται από το προσωπικό του Τμήματος. 
  5. Μη αποδοχή προτάσεων εκπαίδευσης του προσωπικού. 
  6. Αγνόηση εισηγήσεων σε οργανωτικά θέματα με ταυτόχρονη προσπάθεια υπαγωγής των τεχνικών σε άλλα οργανωτικά σχήματα. 
  7. Εντεινόμενη φημολογία ανάθεσης εργασιών του Τμήματος σε ιδιώτες, γεγονός που δημιουργεί κλίμα εργασιακής ανασφάλειας. Είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι οι τεχνικοί του Μηχανογραφικού Κέντρου εκτελώντας συνεχώς το έργο τους, δεν έχουν καμμία συμμετοχή στα τυχόν λειτουργικά ή οργανωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση. Αντίθετα, με κατάλληλες και καίριες εισηγήσεις τους, προσπαθούν να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την εκτέλεση των λειτουργιών του Κέντρου.  

Β. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Υστερα από τα παραπάνω οι τεχνικοί του Μηχανογραφικού Κέντρου προτείνουν: 

  1. Την οργανωτική αναβάθμιση του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Κτιριακών και Λοιπών Εγκαταστάσεων. Οι τεχνικοί του Τμήματος είναι έτοιμοι να προτείνουν συγκεκριμμένο, σαφές και τεκμηριωμένο οργανωτικό σχήμα που να υλοποιεί την παραπάνω αναβάθμιση και να εξυπηρετεί αποτελεσματικά και οικονομικά τις ανάγκες του Μηχανογραφικού Κέντρου. 
  2. Την άμεση επαναφορά στο Τμήμα των εργασιών που αφαιρέθηκαν από αυτό σε προηγούμενες οργανωτικές αλλαγές όπως δίκτυα, επικοινωνίες, εξοπλισμός κ.τ.λ. 
  3. Την άμεση στελέχωση του Τμήματος με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για τις θέσεις που έχουν επανειλημμένα ζητηθεί. 
  4. Την αποδοχή τεχνικών εισηγήσεων που έχουν στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του Μηχανογραφικού Κέντρου.

 

Γ. Οικονομικά αιτήματα
Ενα ευρύτερο και ουσιαστικό πρόβλημα στο χώρο των τεχνικών του Μηχανογραφικού Κέντρου είναι το θέμα της ακολουθούμενης επιδοματικής πολιτικής. Οι τεχνικοί του Τμήματος θεωρούν ότι, στην παρούσα φάση, δεν είναι πρόσφορη και καίρια η αναφορά σε οικονομικές και επιδοματικές διεκδικήσεις, αλλά η εστίαση, στα συγκεκριμμένα οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα που απασχολούν έντονα το Μηχανογραφικό Κέντρο. Αν όμως οι προτάσεις του ΣΥΤΕ επεκταθούν σε οικονομικά και επιδοματικά θέματα τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω αιτήματα που θα συμβάλλουν στην παρακίνηση των εργαζομένων και τη γενικότερη βελτίωση του εργασιακού κλίματος: 

Ι. Επέκταση του επιδόματος επικινδύνου εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους υπό τάση. 

ΙΙ. Εξομοίωση του ποσοστού του παραπάνω επιδόματος με το νόμιμο ποσοστό όπως αυτό καθορίζεται στη συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου. 

ΙΙΙ. Επέκταση του ανθυγεινού επιδόματος σε όλους τους τεχνικούς. 

ΙV. Καθιέρωση επιδόματος παραγωγικότητος. Οι τεχνικοί είναι έτοιμοι να καταθέσουν συγκεκριμμένες προτάσεις σχετικά με το εκάστοτε ύψος,τα κριτήρια χορήγησης κ.τ.λ. του παραπάνω επιδόματος. 

V. Ουσιαστική αύξηση των οδοιπορικών εξόδων για τους προσερχόμενους και αποχωρούντες τεχνικούς μεταξύ των ωρών 00.00 - 06.00 . Τελειώνοντας είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι οι Τεχνικοί του Μηχανογραφικού Κέντρου με σαφείς και ξεκάθαρες προτάσεις, με βιώσιμες και οικονομικές λύσεις και με επιτυχείς και δόκιμες τεχνικές μεθόδους είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη δημιουργία των τελικών εισηγήσεων του ΣΥΤΕ ώστε, με κάθε τρόπο, να εξασφαλίζεται το μέλλον των εργαζομένων στο Μηχανογραφικό Κέντρο. 

 

Χαλάνδρι 2.3.1995 

Οι τεχνικοί του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης