Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15/2013

Αθήνα, 14/10/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 15
"Ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία» (στέλεχος του «πράσινου» κομματικού σωλήνα) που συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από το σπίτι της διοικήτριας του νοσηλευτικού ιδρύματος, κρατώντας 50.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις, παρότι μόλις 45 χρονών, θεωρούνταν ένας τυπικός συνδικαλιστής της δεκαετίας του…1980. Χρησιμοποιούσε την ιδιότητά του και τη θέση του, όπως λένε εργαζόμενοι από το «Σωτηρία», κυρίως για να τακτοποιεί υποθέσεις «ημετέρων» και ψηφοφόρων και λιγότερο για να αναδεικνύει ζητήματα του νοσοκομείου και γενικά των εργαζομένων".
(Ηλεκτρονική Έκδοση Πρώτου Θέματος, 8/10/2013)
Συνάδελφοι,
Η αποκρουστική ιστορία του συγκεκριμένου δημοσιεύματος ήταν ο κανόνας στο συνδικαλισμό όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίος ο χαρακτήρας του "πρασινοφρουρού" στον οποίο η λαϊκή σοφία προσέδωσε στοιχεία τυχοδιώκτη. Αναδεικνύει την παθογένεια και την κακοδαιμονία που ενδημούσαν στους χώρους εργασίας (κυρίως στο δημόσιο) τα τελευταία 30 έτη. Κατά την ταπεινή μας γνώμη αυτή η κακοδαιμονία υπήρξε εκ των βασικών αιτιών λόγω των οποίων οδηγήθηκε η ελληνική κοινωνία στην καταστροφή. Είναι δε τέτοιο το μέγεθος της ανηθικότητας αυτών των "μπουμπουκιών" ώστε ακόμη και τώρα που ο ελληνικός λαός υπομένει τα πάνδεινα εξαιτίας τους, αυτοί το μόνο που επιδιώκουν είναι να συνεχίσουν να απομυζούν ως παράσιτα το χώρο εργασίας τους! Κατά το χρονικό διάστημα σύλληψης του εν λόγω "συντρόφου" αυτοκτόνησε ένας 59χρονος, λόγω χρεών, στην Ηλεία και μια 46χρονη στη Θεσσαλονίκη η οποία είχε προσφάτως απολυθεί από την ΕΤ3. Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τέτοιας νοοτροπίας συνδικαλιστές μπορούν να αντιληφθούν ότι για την κρίση που βιώνουμε και κατ' επέκταση τις χιλιάδες αυτοκτονίες Ελλήνων πολιτών ευθύνεται και η δική τους "συνδικαλιστική δράση".

Αυτό το είδος συνδικαλισμού έχουμε απέναντί μας συνάδελφοι. Αυτόν το συνδικαλισμό αντιμαχόμαστε και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω σ' αυτόν τον αγώνα μας.

 
ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ στις 9/10/2013 κατετέθη πρόταση μομφής εναντίον της ΠΑΣ από τις υπόλοιπες κινήσεις του Προεδρείου (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ). Εμείς συνάδελφοι από την πρώτη ημέρα παρουσίας μας στο Σύλλογο καταστήσαμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε Προεδρεία μικροσυμφερόντων και κομματικών σκοπιμοτήτων. Δεν θα αφήσουμε όμως ασχολίαστο ούτε τον τρόπο δημιουργίας αυτού του Προεδρείου ούτε το διαφαινόμενο στόχο του.
Ξεκινώντας από το χαρακτηρισμό του θα λέγαμε ότι δεν πρόκειται για αντιπροσωπευτικό αναλογικό Προεδρείο καθώς δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση του συνόλου των συναδέλφων, αλλά ούτε και οι κινήσεις που μετέχουν σ' αυτό έλαβαν τα αξιώματα κατ' αναλογία της εκλογικής τους δύναμης (η τρίτη ΔΑΚΕ υποσκέλισε τη δεύτερη ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ και κατέλαβε τη θέση της Γραμματείας). Από την άλλη προγραμματικό Προεδρείο δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε καθώς δεν κατατέθηκε κάποιο σχέδιο νέου προγραμματισμού.
Επομένως πως θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε; Μα είναι απλό: πρόκειται επί της ουσίας για ένα συνονθύλευμα μικροκομματικών ρουσφετολογικών σκοπιμοτήτων, διανθισμένο με προσωπικές επιδιώξεις κενοδοξίας των μελών του. Ο σκοπός της ύπαρξής του είναι, κατά τη γνώμη μας, η διατήρηση της αναξιοκρατίας, της αδιαφάνειας, της αδικίας και του βολέματος των "δικών τους παιδιών". Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που πολέμησαν την επέκταση του εξειδικευμένου επιδόματος, αυτός είναι ο λόγος που αρνούνται την ύπαρξη αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων στην υπηρεσιακή εξέλιξη των τραπεζοελλαδιτών. Θέσπιση αξιοκρατικών διαδικασιών σημαίνει γι' αυτούς έλλειψη οξυγόνου που θα τους οδηγήσει μαθηματικώς στο συνδικαλιστικό αφανισμό. Πέραν αυτής της δραστηριότητας του Προεδρείου συνάδελφοι δεν πρέπει να αναμένετε ουδέν!
 
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Αυτή η ανασύνθεση μάλιστα, έχει μεγιστοποιήσει τα σκληρά κομματικά χαρακτηριστικά του Προεδρείου. Το άλλοθι των δύο (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) είναι η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ. Νομίζουν ότι έτσι διασφαλίζουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Προφανώς τα ηγετικά στελέχη της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ παίζουν συνειδητά αυτόν το ρόλο. Αυτό δεν το αναφέρουμε τυχαία. Ας θυμηθούμε τι υποστήριζε η συγκεκριμένη κίνηση από την εμφάνισή της μέχρι σήμερα:
"…είναι προφανές ότι δεν είναι αυτοσκοπός για εμάς η απόσπαση του εκλεγμένου εκπροσώπου μας στο Σύλλογο ή η κατάληψη κάποιας θέσης στο νέο Προεδρείο.
(Ανακοίνωση ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ 1 /15.3.2011)
"Κανένας στην Ανανεωτική δεν είναι αυτάρεσκος ούτε έχει κάποιο δέσιμο με τα αξιώματα και τις οποιασδήποτε μορφής διευκολύνσεις που κάποιοι χρησιμοποιούν και αντιλαμβάνονται ως προνόμια."
(Ανανεωτικής ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ 35/3.10.2012)
στην ίδια ανακοίνωση "…όπως ο Αντιπρόεδρος του ΣΥΤΕ ο οποίος μάλιστα έχει επιλέξει για τη συγκεκριμένη θέση στο Σύλλογο και για λόγους προσωπικών αρχών να μην αποσπαστεί, αλλά να εξακολουθεί να εργάζεται κατά τη θητεία του.".

Μετά ταύτα και τα δύο εκλεγμένα στελέχη της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ κατέλαβαν θέσεις στο Προεδρείο και μάλιστα το ένα στέλεχος (όχι ο Αντιπρόεδρος) έλαβε απόσπαση εμφορούμενη καταφανέστατα από διαφορετικές "προσωπικές αρχές" από εκείνες του συνοδοιπόρου της στην κίνηση! Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Όταν όμως μια κίνηση δεν διακρίνεται από μια συλλογική στρατηγική αλλά άγεται και φέρεται από τις "προσωπικές αρχές" ενός εκάστου μέλους της ηγετικής ομάδας της, το ερώτημα που τίθεται είναι το τι μπορεί να περιμένει ο κάθε συνάδελφος από αυτήν την κίνηση σε συνάρτηση με την προσφορά της στα συνδικαλιστικά δρώμενα ;
Επίσης όταν καταθέτεις πρόταση μομφής ως κίνηση και αφαιρείς τις δύο αποσπάσεις από μία άλλη κίνηση προκειμένου να ωφεληθείς εσύ λαμβάνοντας τη μία από αυτές, μπορεί να φαντάζει νόμιμο είναι όμως και ηθικό;
Όσο για την δεύτερη απόσπαση που αφαιρέθηκε από την ΠΑΣ και δόθηκε στην …ΕΣΑΚ (η οποία δεν συμμετέχει στο Προεδρείο) μόνο μια εξήγηση υπάρχει για εμάς: Το αλισβερίσι. Σου δίνουμε μια απόσπαση για να αναπτύσσεις στις ανακοινώσεις σου τις ιδεολογικές σου θεωρίες αλλά να μην αντιπολιτεύεσαι (να μην ενοχλείς) το Προεδρείο στη θεάρεστη δράση του!!! Αναξιοκρατία θα διαπιστώνεις; Εσύ θα μιλάς για το κακό Κεφάλαιο! Πολιτικές διώξεις θα σου καταγγέλλουν; Εσύ θα τονίζεις την ανάγκη της συνολικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος!
Τα αναφέρουμε έτσι ωμά συνάδελφοι διότι αυτή είναι η πικρή αλήθεια που επικρατεί στο χώρο μας κι εμείς ως γνωστόν δεν μασάμε τα λόγια μας.

 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Συντονιστική Επιτροπή

Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη