Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2003

Στο έσχατο όριο οι αποδοχές των τραπεζικών

Πριν μερικά χρόνια η μισθολογική θέση των τραπεζοϋπαλλήλων ήταν αξιοζήλευτη σε σύγκριση με όλους τους άλλους κλάδους εργαζομένων του δημοσίου αλλά, φυσικά και του ιδιωτικού τομέα. Ο συνδυασμός των αμοιβών, με καλές ασφαλιστικές καλύψεις μέσα σ’ ένα ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον γινόταν κάρφος στα μάτια των κυβερνήσεων και των εργοδοτών και των φερέφωνών τους στα ΜΜΕ. Θυμίζουμε τις επιθέσεις των κυβερνήσεων ΝΔ (προνομιούχοι του κ. Μητσοτάκη) και του ΠΑΣΟΚ (τα ρετιρέ του Α. Παπανδρέου).

Οι κυβερνητικές επιβουλές σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα και τις εργοδοτικές επιθέσεις οδήγησαν σε άμυνα το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των τραπεζών. Ακόμα όμως και σε τέτοιες συνθήκες η ηγεσία του σ.κ. (ΠΑΣΚΕ και από κοντά οι διάφορες ΔΑΚΕ) όχι μόνο δεν προσπάθησαν να αντισταθούν, αλλά ουσιαστικά παρέδωσαν τους τραπεζοϋπάλληλους βορά στις κυβερνητικές – εργοδοτικές ορέξεις. Αντί της συσπείρωσης και της αντίστασης των εργαζομένων, στην επιδίωξη κομματικών συμφερόντων τους έστησαν δίκτυα πελατειακών σχέσεων διασπώντας και εν πολλοίς προσπαθώντας να εκμαυλίσουν τους τραπεζικούς.

Έτσι σήμερα το τοπίο είναι μαύρο και ανασφαλές σ’ όλες τις τράπεζες (με μέχρι τώρα εξαίρεση την Τράπεζα της Ελλάδος για λόγους κυρίως αντικειμενικούς) με πρωτοπορία τις ιδιωτικές:

  • Οι εργασιακές σχέσεις επέστρεψαν στον εργασιακό μεσαίωνα με απόλυτη εξουσία του διευθυντικού δικαιώματος (ωράρια λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, εκδικητικές μεταθέσεις, υπηρεσιακή εξέλιξη μόνο των ημετέρων και συνδικαλιστικές ελευθερίες ανύπαρκτες).
  • Οι ασφαλιστικές κατακτήσεις πετάγονται στο καλάθι των αχρήστων. Όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι εκόντες – άκοντες (με τη συναίνεση όμως της ηγεσίας της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων) οδηγούνται στο ΙΚΑ και στο ΙΚΑ – ΤΕΑΜ.
  • Οι αμοιβές σ’ όλες τις τράπεζες (και στην ΤΕ) υποχώρησαν σε απόλυτη και σχετική βάση. Ακόμα και σε σύγκριση με τις αμοιβές των Δημοσίων Υπαλλήλων οι τραπεζικοί που υπερείχαν κατά πολύ υπολείπονται πια, ενώ δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με κατηγορίες των Δημοσίων όμως μ’ αυτούς των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας.

Για σύγκριση παραθέτουμε τους εισαγωγικούς μισθούς στους Δημόσιους Υπαλλήλους με πτυχίο.

Τράπεζες κύριο προσωπικό : 683 € το πρώτο κλιμάκιο του ΕΜ + 25% το πτυχίο 170,75 € = 853,75 €

Στο Δημόσιο : Υπουργείο Οικονομικών: Εφοριακοί 1.458 €, Τελωνιακοί : 1.613 €, Υπουργείο Εσωτερικών : 1.122 €, Υπουργείο Δικαιοσύνης (γραμματείς) : 1.240 €, Υπουργείο Παιδείας : 1.205 €, Υπουργείο Υγείας :1.135 €. Για το 2004 πάνω σ’ αυτούς τους βασικούς έχει αποφασιστεί αύξηση 9.5%.

Φυσικά δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με τους συναδέλφους μας της Ε.Ε. Είτε συγκρίνουμε τις μικτές αποδοχές, είτε την αγοραστική δύναμη των μισθών η θέση των ελλήνων τραπεζικών είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, ενώ τα τελευταία χρόνια η διαφορά αυτή αντί να μειώνεται... μεγαλώνει !

Παραιτούνται νέοι συνάδελφοι

Οι παραπάνω δυσμενείς συγκρίσεις δεν γίνονται για επιμόρφωση ή ενημέρωση αλλά για προβληματισμό και δράση. Έχουν επιφέρει ήδη τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Δώδεκα συνάδελφοι που είχαν πετύχει στις εξετάσεις την ίδια περίοδο για πρόσληψη στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Υπ. Οικονομικών ετοιμάζονται να παραιτηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ήδη παραιτήθηκαν τέσσερις.

Ιδού οι συγκρίσεις που κάνουν:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

 

 

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

 

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

 

 

 

 

 

 

 

1ος χρόνος

 

 

 

 

 

 

1ος χρόνος (επί συμβάσει)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βασικός Μισθός

688

Ευρώ

 

 

 

(παντρεμένος με 1 παιδί)

 

Επίδομα (ΔΗΒΕΤ)

600

Ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

Επίδομα Master

30

Ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

Επίδομα Γάμου

30

Ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

Επίδομα ανά Τέκνο

17

Ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

Οδοιπορικά

90

Ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

1455

Ευρώ

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

892,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2ος χρόνος

 

(αύξηση 100 Ευρώ λόγω μείωσης κρατήσεων)

2ος χρόνος (επί συμβάσει)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βασικός Μισθός

788

Ευρώ

 

 

 

(παντρεμένος με 1 παιδί)

 

Επίδομα (ΔΗΒΕΤ)

600

Ευρώ

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

892,5

 

 

Επίδομα Master

30

Ευρώ

 

 

 

1ος χρόνος (αφού γίνει μονιμοποποίηση)

Επίδομα Γάμου

30

Ευρώ

 

 

 

(παντρεμένος με 1 παιδί)

 

 

Επίδομα ανά Τέκνο

17

Ευρώ

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

1011,333

 

 

Οδοιπορικά

90

Ευρώ

 

 

 

2ος χρόνος  (αφού γίνει μονιμοποποίηση)

 

 

 

 

 

 

 

(παντρεμένος με 1 παιδί)

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

1555

Ευρώ

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

1028,126

 

 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπάρχουν βέβαια κάποιες δυνατότητες έμμεσης αύξησης του μισθού με τις ειδικές κοινωνικές παροχές όπως τα δάνεια, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη διαφορά. Ακόμα και στη διαχρονική εξέλιξη του υπαλλήλου με τις προαγωγές και τα επιδόματα ευθύνης (για όσους θα τα πάρουν και όταν τα πάρουν) οι διαφορές μειώνονται αλλά δεν εξαλείφονται και παραμένουν δυσμενείς για μας. Τα μόνα στοιχεία που είναι υπέρ των τραπεζοελλαδιτών είναι το ύψος της σύνταξης και το εφάπαξ. Αλλά γι’ αυτά δεν υπάρχει καμία διασφάλιση, ιδιαίτερα για τους νέους/νέες, ότι δεν θα συρρικνωθούν με τις γενικευμένες επιθέσεις που έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε.

Είναι καιρός να προβληματιστούμε όλοι. Η Διοίκηση που δεν μπορεί να διοικεί Κεντρική Τράπεζα μ’ ένα προσωπικό κακοπληρωμένο και με απροσδιόριστη υπηρεσιακή εξέλιξη. Ο ΣΥΤΕ από την άλλη πρέπει με τεκμηριωμένο, αλλά και αποφασιστικό τρόπο να διεκδικήσει αυξήσεις των αποδοχών όλων των υπαλλήλων παλιών και νέων.