Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 32 (17/11/2014)

Αθήνα, 17/11/2014

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 32

"Η ανησυχία συνιστά την πεμπτουσία της καταστροφικής επίδρασης του άγχους πάνω σε κάθε είδους νοητική λειτουργία".
        Daniel Goleman: Η συναισθηματική νοημοσύνη

Συνάδελφοι,
Στο άμεσο μέλλον και όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία τέλεσης των εκλογών στο Σύλλογο μας, θα διαπιστώνετε αύξηση της ροής πληροφοριών μέσω ανακοινώσεων και ομιλιών.
Σε πολλές περιπτώσεις διαβάζοντας κανείς πίσω από τις γραμμές των κειμένων είναι δυνατόν να αντιληφθεί την έκδηλη ανησυχία ορισμένων παρατάξεων. Κλασική περίπτωση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι δύο παρατάξεις του Προεδρείου (ΠΑΣΚΕ – ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ). Εξέδωσαν, ως ΣΥΤΕ, δύο μονοσέλιδες ανακοινώσεις (Νο57 & Νο58) σε δύο συνεχόμενες ημέρες, 4/11 & 5/11! Προφανώς η βιασύνη και το άγχος ήταν τόσο έντονα ώστε στη δεύτερη ανακοίνωση έχουν διευκρινιστικό υστερόγραφο για την ανακοίνωση της προηγούμενης ημέρας!

 
ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
 
Όσον αφορά τη νέα μείωση των δόσεων που "πέτυχε" ο Πρόεδρος έχουμε να τονίσουμε τα εξής: Ασφαλώς και συνιστά πρόσκαιρη ελάφρυνση στις τσέπες των συναδέλφων. Από την άλλη πλευρά όμως μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον, δεν το επιλύει. Επίλυση του προβλήματος, κατά την άποψή μας, συνιστά μόνο το κούρεμα των στεγαστικών δανείων Α' κατηγορίας κατά τουλάχιστον 30% επί του αρχικού ποσού που δανείστηκε ο κάθε συνάδελφος.
Αυτή είναι η πρόταση την οποία καταθέτει η κίνησή μας στο τραπέζι του διαλόγου ενόψει Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας. Στην πρόταση αυτή προχωράμε συνεκτιμώντας τα εξής δεδομένα:
1) Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της ΤτΕ οι τιμές των ακινήτων κατά το διάστημα 1993 – 2007 κινήθηκαν ανοδικά ως εξής: α) στην περιοχή της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 308%, β) της Θεσσαλονίκης κατά 300% και γ) στις άλλες αστικές περιοχές κατά 210,5%. Κορύφωση επήλθε τη διετία 2007 – 2008 και κατόπιν ακολούθησε κατακόρυφη πτώση. (Ημερησία On Line, 16.11.2014).

2) Την επταετία 2009 – 2015 η πτώση των τιμών των ακινήτων προβλέπεται να φτάσει σωρευτικά στο 45% σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ. (Fimotro, 10.11.2014).

3) Η πραγματικότητα σήμερα υπογραμμίζει ότι και να θέλεις να πουλήσεις το σπίτι σου δεν μπορείς, "σκοτώνουν τα ακίνητα όσο – όσο"! (
Πρωτοσέλιδο του Έθνους της Κυριακής, 16.11.2014).

4)
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 1055/2014 τονίζει ότι η Διοίκηση (Κυβέρνηση) παρανόμως έχει παραλείψει να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων προς τα κάτω τα τελευταία επτά χρόνια! Αυτό σημαίνει ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ο ΕΝΦΙΑ είναι φόροι που προσομοιάζουν σε ληστρική επιδρομή παρά σε ευνομούμενη κρατική διαδικασία.

 
Εν κατακλείδι, συνάδελφοι, όσοι από εμάς αποφασίσαμε να στεγάσουμε εαυτούς και οικογένειες σε ιδιόκτητη κατοικία λαμβάνοντας δάνειο, υπέστημεν τεράστια οικονομική αφαίμαξη την οποία δεν πρόκειται ποτέ να αναπληρώσουμε. Τα σπίτια μας αν και τα αγοράσαμε πανάκριβα δεν κοστίζουν ούτε το μισό της αρχικής τους αξίας. Η μόνη σωστή και δίκαιη λύση λοιπόν είναι το κούρεμα των στεγαστικών δανείων Α' κατηγορίας. Επιπλέον κατ' αυτόν τον τρόπο η ΤτΕ θα εκπέμψει ένα σαφές μήνυμα μερικής έστω αποκατάστασης της διαρραγείσας κοινωνικής δικαιοσύνης αφού θα καταδείξει στις υπόλοιπες τράπεζες το δρόμο που οφείλουν κι αυτές να ακολουθήσουν.
 
ΤΩΡΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΙΕΤΑ;

Επειδή την υποκρισία τη ζούμε καθημερινώς δεν σημαίνει ότι θα την καταστήσουμε και αποδεκτή λειτουργία της συλλογικής μας δράσης. Θόρυβος πολύς λοιπόν για τα χρονίζοντα προβλήματα του ΙΕΤΑ! Με αφορμή την ανακοίνωση Νο 43/13.11.2014 της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ να θυμίσουμε στους συναδέλφους της κίνησης αυτής, η οποία κατέχει δύο θέσεις στο Προεδρείο, ότι στην επίμαχη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ στις 22/10/2014 ο κ. Γερανιωτάκης, ως συντονιστής της συνεδρίασης, έδωσε αρχικά στον εκπρόσωπο της ΤΔΕ του ΙΕΤΑ μόλις δύο (2) λεπτά χρόνο να μας παρουσιάσει τα προβλήματα του χώρου! Εμείς τότε αντιδράσαμε διότι σε δύο λεπτά δεν προλαβαίνει κανείς να πει "καλημέρα", πόσο μάλλον να αναλύσει σοβαρότατα θέματα! Με την αντίδραση των παρατάξεων εκτός Προεδρείου ο εκπρόσωπος της ΤΔΕ του ΙΕΤΑ έλαβε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να εξηγήσει λεπτομερώς το πρόβλημα. Στο μεσοδιάστημα ο Γραμματέας κ. Θεοτοκάτος παρέμεινε σιωπηλός συναινώντας ουσιαστικά στο "αστείο" δίλεπτο που ήθελε να παραχωρήσει ο κ. Γερανιωτάκης. Έχετε την εντύπωση συνάδελφοι της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ότι με μια ανακοίνωση στο παρά πέντε των εκλογών και δύο επισκέψεις στο Νομισματοκοπείο θα πείσετε τους συναδέλφους εκεί ότι ενδιαφέρεστε; Ακόμη και για τις ρυπογόνες μηχανές του χώρου προτιμήσατε το σκάρφισμα των μπουριών αντί της ολοκληρωμένης λύσης που προτείνει ο κατασκευαστής κι αυτό, όπως αναφέρατε μαζί με τη ΠΑΣΚΕ, λόγω υψηλού κόστους! Την υγεία των εργαζομένων σ' αυτούς τους χώρους την κοστολογείται; Αλήθεια συνάδελφοι Σύμβουλοι των δύο μνημονιακών κινήσεων πόσο αποτιμάτε τη ζωή του κάθε εργαζόμενου στην ΤτΕ σε κόστος; Υπάρχει μετρήσιμο κόστος στην ανθρώπινη ζωή; Για εμάς δεν υπάρχει! Αυτή ακριβώς η εμμονή σας προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου μας ο οποίος δεν δίστασε να σας χαρακτηρίσει "Μαρίες Αντουανέτες" του συνδικαλισμού. Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεστε αποσπασμένοι στα πολυτελή γραφεία σας έχετε χάσει κάθε επαφή με τις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων που δίνουν καθημερινά τη μάχη της εργασίας στην Τράπεζα.

 
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Την Παρασκευή 7.11 στο χώρο των υπογείων του Κεντρικού Καταστήματος έγινε ένας διάλογος μεταξύ του εκπροσώπου της κίνησής μας και μελών του Προεδρείου παρουσία αρκετών συναδέλφων.
Θα αναφέρουμε επιγραμματικά τα συμπεράσματα που εξήχθησαν:
1)
Στο θέμα της υπαγωγής μας ή όχι στην ΗΔΙΚΑ πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι από τον Πρόεδρο αλλά και τον Γραμματέα ότι είμαστε εντός της διαδικασίας! Εμείς γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι έχουμε εξαιρεθεί! Ότι τα ταμεία μας έχουν ενταχθεί στη συνολική λειτουργία της Τράπεζας κι ότι αυτό είναι οριστικό και τελεσίδικο! Έχει αλλάξει αυτό το καθεστώς; Αν ναι, να το δηλώσουν δημοσίως. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν με μισόλογα! Ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετείτε κύριοι της ΠΑΣΚΕ και της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ;
2) Στο Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών οι ίδιοι άνθρωποι τάσσονται υπέρ της μεταφοράς των κεφαλαίων σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία! Απίστευτο ξεπούλημα!
Ένα δεύτερο θέμα, εξίσου σοβαρό, που προέκυψε από το διάλογο είναι η δήλωση του κ. Γερανιωτάκη ότι οι εν ενεργεία συνάδελφοι, ενταγμένοι στο Πρόγραμμα, θα πληρώνουν εισφορές επί μια δεκαπενταετία (αρχικώς είχε δηλώσει δεκαετία!). Αυτή η δήλωσή του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το έγγραφο 168/5.7.2013 της ΔΑΔΟ για το οποίο ενημερώθηκε όλο το προσωπικό με υπογραφή και στο οποίο αναφέρεται ότι "καθιερώνεται εισφορά των εν ενεργεία μελών μέχρι συνταξιοδοτήσεως". Τελικά τι συμβαίνει; Τι ισχύει και τι όχι;
Το μόνο που καταδεικνύεται από αυτήν τη σύγχυση είναι ότι το εν λόγω Πρόγραμμα στήθηκε στο ποδάρι με στόχο την εξυπηρέτηση των λίγων και σε βάρος των πολλών.

 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

Από την όλη διαδικασία της 7.11 και την αντιπαράθεση θέσεων ενώπιων συναδέλφων σε ενεστώτα χρόνο εμείς έχουμε εξάγει κάποια συμπεράσματα, τα διαμορφώσαμε σε πρόταση την οποία άλλωστε μας είχαν καταθέσει συνάδελφοι από το δίκτυο κατά τη διάρκεια των περιοδειών μας.
Ενόψει προεκλογικής περιόδου λοιπόν προτείνουμε στις υπόλοιπες κινήσεις του ΣΥΤΕ να πραγματοποιήσουμε κοινές – διαπαραταξιακές εμφανίσεις παντού (Κέντρο και Περιφέρεια) έτσι ώστε οι συνάδελφοι να έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις ερωτήσεις και το διάλογο να συγκρίνουν τις θέσεις όλων των κινήσεων και να συμπεράνουν τελικά ποιος λέει αλήθειες και ποιος ψεύδεται.
Οι δικές μας θέσεις είναι πάγιες και διαυγείς και επομένως δεν έχουμε τον παραμικρό ενδοιασμό να προσέλθουμε σε γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων. Αναμένουμε από τις υπόλοιπες κινήσεις να αποδεχτούν την πρότασή μας και να ορίσουμε το πρόγραμμα των διαπαραταξιακών εμφανίσεων μας.

 
ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΘΥΡΙΔΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
 
Από τις πρόσφατες περιοδείες μας στο δίκτυο (με δικά μας έξοδα και κανονικές άδειες) διαπιστώσαμε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και είναι εφικτό στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Διοίκηση να ζητήσουμε αναβάθμιση του δικτύου στην προοπτική να ξαναγίνουν οι θυρίδες υποκαταστήματα. Επιχειρήματα έχουμε πολλά που ξεκινούν από νέες εργασίες (υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις) τις οποίες πρέπει να αναλάβει το δίκτυο και φτάνουν μέχρι το αυτονόητο της εθνικής υπόστασης εκεί όπου θεσμοί αλώβητοι από την κρίση, όπως η ΤτΕ, είναι σε θέση να παίξουν το ρόλο του εγγυητή της συνέχειας του κράτους.

 
ΔΙΑΡΡΟΗ ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Τελευταίο αφήσαμε το θέμα που προέκυψε με τη διαρροή χρηματαποστολής. Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουμε περίεργες πληροφορίες. Δεν τις υιοθετούμε αλλά μας προβληματίζουν σφόδρα. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να πιστέψουμε ότι υφίσταται ανάμιξη συνδικαλιστών σ' αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση. Αν η διάβρωση από τον κομματικό συνδικαλισμό έχει φτάσει μέχρι τα "άδυτα" της λειτουργίας της ΤτΕ τότε δεν υπάρχει οδός διαφυγής! Φοβούμαστε ότι αργά ή γρήγορα (αν όντως ευσταθούν οι πληροφορίες) θα γίνουμε μάρτυρες ανεξέλεγκτων καταστάσεων στο πρώτο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας! Εμείς, όπως έχουμε υποχρέωση, κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου.
 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 
Η Συντονιστική Επιτροπή