Τετάρτη 8 Μαρτίου 1995

Προς τον Διοικητή

Χαλάνδρι  8/3/95

Προς τον

 

κ. Λουκά Παπαδήμο 

Διοικητή

Τράπεζας της Ελλάδος

 

 

Κύριε Διοικητά,

Σε μιά προσπάθεια που γίνεται για τον εντοπισμό των διαφόρων προβλημάτων που υπάρχουν στη Μηχανογράφηση της Τράπεζας μας, των αιτίων που τα δημιούργησαν αλλά και των λύσεων που θα πρέπει να δοθούν για να ξεπεραστούν αυτά συντάξαμε τους συνειμμένους πίνακες

Ενα σκέλος αυτών των αιτίων είναι η συρρίκνωση (αντί της επέκτασης) των δύο Τμημάτων, που υπήρχαν στελεχωμένα με Αναλυτές - Προγραμματιστές, σε ένα υδροκέφαλο Τμήμα, πολυπληθές, χωρίς τις καμμία υπηρεσία (που θεωρείται η πιό ευέλικτη υπηρεσιακή μονάδα), με ένα Προϊστάμενο και δύο Αναπληρωτές και από κει και πέρα το χάος και η ισοπέδωση. Η αδικαιολήγητη αυτή συρρίκνωση που συνοδεύτηκε, όπως ήταν φυσικό, από υποβιβασμό αρκετών συναδέλφων που κατείχαν κάποια θέση ευθύνης σε απλούς υπαλλήλους, τους μείωσε όχι μόνο ηθικά αλλά και συγκριτικά με ομοιόβαθμους συναδέλφους τους, που υπηρετούν σε όχι και τόσο νευραλγικά Τμήματα στην Τράπεζα.  αλλά αποκτούν μόρια από προϋπηρεσία σε θέση ευθύνης έτσι ώστε μελλοντικά οι τελευταίοι να υπερτερούν στους πίνακες προαγωγών.

Το άλλο σκέλος, που αναλύεται στους συνειμμένους πίνακες λόγω της πολυπλοκότητάς του, είναι η ηθική και οικονομική μείωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αναλυτών - Προγραμματιστών που συνετελέσθη με την απόφαση για την εναένταξη του προσωπικού σε νέες βαθμίδες μηχανογραφικών επιδομάτων.

Παρακαλούμε να λάβετε υπ’όψη σας την αρνητική έκθεση του Τμήματος Οικονομικών Θεμάτων Προσωπικού, που έγινε τον Ιούνιο του 1993 προς τον τότε Διευθυντή Διοικητικού όπου, πέραν των περιέργων διατάξεων της ΠΔ 276/22.6.93 όπως αυτές συντάχθηκαν από προσωπικά ενδιαφερόμενους “συμβούλους” της Διεύθυνσής μας, αναφέρεται η επερχόμενη υποβάθμιση των Αναλυτών - Προγραμματιστών και η άποψη ότι λόγω της σοβαρότητας των επιπτώσεων θα έπρεπε να τεθεί στην κρίση του Γενικού Συμβουλίου και όχι να “βγεί” μία απλή Πράξη Διοικητού. Αλλωστε το γράμμα και το πνεύμα της ΑΓΣ (Συν 21) της 30.11.92 είναι η “ευρυθμότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των Υπηρεσιακών Μονάδων ... ” και όχι η ισοπέδωση.

Το σύνολο των Αναλυτών - Προγραμματιστών εμφανίζεται αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες:

Πίνακας 1 : Είναι η “παλαιά” κατάσταση των επιδομάτων, όπως αυτά ίσχυαν με την ΑΓΣ (Συν 9) της 12.5.89, που βασίστηκε όπως δεκάδες προηγούμενες και επόμενές της στην ΕΣΣΕ της 9.5.79. Τα αναφερόμενα ποσά δεν δόθηκαν την 1.7.93 γιατί με την ΠΔ 276/22.6.93, που υλοποιήθηκε με την ΠΔ 348/6.8.93, προέκυψε “αναένταξη” του προσωπικού. Ομως για λόγους σύγκρισης με τη “νέα” κατάσταση θεωρήθηκε ότι αυτά ίσχυσαν. Για τα επιδόματα ευθύνης αναφέρονται οι υπάλληλοι που κατείχαν κάποια θέση ευθύνης προ της κατάργησης της Δ/σης Πληροφορικής.

Πίνακας 2 : Είναι η “κατάσταση” που δημιουργήθηκε με την ΠΔ 276/22.6.93, όπως αυτή εμφαίνεται στη μισθοδοσία του 11/93. Τα διορθωτικά ποσά απορρόφησαν τις αυξήσεις που δόθηκαν στη συνέχεια. Τα επιδόματα ευθύνης είναι διαφορετικά από τα ισχύοντα στην Οργάνωση και στην ΕΤΕ.

Πίνακας 3 : Εμφανίζονται οι συνολικές διαφορές “παλαιάς” (Πίνακας 1 της 1.7.93) & “νέας” (Πίνακας 2 του 11/93) κατάστασης. Είναι χαρακτηριστική η οικονομική μείωση στη συντριπτική πλαιοψηφία των Αναλυτών - Προγραμματιστών. Επειδή όμως οι διαφορές αυτές περιέχουν το “απατηλό” διορθωτικό ποσό (319.756 δρχ) συντάχθηκε ο επόμενος πίνακας.

Πίνακας 4 : Εμφανίζονται αναλυτικά οι διαφορές “παλαιάς” και “νέας” κατάστασης στα επιδόματα μηχ/κό και ευθύνης. Είναι φανερή η συνολική μείωση κατά 486.750 δρχ αλλά η ακόμη πιο σημαντική μείωση των μηχ/κών επιδομάτων κατά 671.250 δρχ. που εκφράζει την οικονομική πλευρά της υποβάθμισής μας.

Πίνακας 5 : Είναι μιά άλλη άποψη του προηγούμενου πίνακα. Εμφανίζονται σε ομαδοποιήσεις τα “υπέρ”(;;;) και τα “κατά” που προέκυψαν από την αλλαγή.

Πίνακας 6 : Είναι η συνολική εικόνα όπως αυτή υπάρχει στους Πίνακες 1 και 2 για τα επιδόματα μηχ/κό και ευθύνης.

Πίνακας 7 : Είναι δύο γραφικές απεικονίσεις της κατανομής των Αναλυτών - Προγραμματιστών όπως αυτή δημιουργήθηκε με την ΠΔ 348/6.8.93.

Πίνακας 8 : Είναι η “παλαιά” κατάσταση (της 1.7.93) με εξομοιωμένα τα επιδόματα ευθύνης, όπως θα ΕΠΡΕΠΕ να ίσχυαν σε σχέση με αυτά που δίνονται στην Οργάνωση και στην ΕΤΕ.

Πίνακας 9 : Είναι οι διαφορές που προκύπτουν από τους πίνακες 1 και 8. Η διαφορά που προκύπτει οφείλεται στην κακή απονομή των επιδομάτων ευθύνης (κυρίως στου Υπολογιστές Α’ και στου Υποταμίες Α’ όπου δεν δίνεται επίδομα και στον βαθμό του Λογιστή και του Ταμία όπου τα ποσά είναι μειωμένα κατά μία βαθμίδα από τα αντίστοιχα της Οργάνωσης και της ΕΤΕ.

Πίνακας 10 : Στον πίνακα αυτό, που είναι και ο τελευταίος εμφανίζεται η συνολική οικονομική ζημιά που υφίστανται οι Αναλυτές - Προγραμματιστές από τα μειωμένα μηχανογραφικά επιδόματα και επιδόματα ευθύνης, όπως αυτά δόθηκαν με την ΠΔ 348/6.8.93. Τα ποσά προκύπτουν από τους πίνακες 2 και 8.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ : Εμφανίζονται οι Αναλυτές - Προγραμματιστές, στις βαθμίδες που κατείχαν τον Φεβρουάριο 1995. Είναι χαρακτηριστική η άνευ αξιοκρατικών κριτηρίων “άνοδος” και η “κάθοδος” των συναδέλφων σχετικά με την αξιολόγηση που ίσχυε μέχρι την εφαρμογή της ΠΔ 276/22.6.93 (στήλες “ΠΡΟ” και “ΝΕΑ” αύξουσα αρίθμηση).  Υπάρχουν συνάδελφοι με εικοσαετή εμπειρία σε υποδεέστερη βαθμίδα από συναδέλφους μικρότερου βαθμού αλλά με κατά πολύ νεώτερη ημερομηνία εισόδου στην Τράπεζα (χωρίς οι τελευταίοι να είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι γι’αυτή την αλλαγή).  Ηταν όλοι αυτοί οι συνάδελφοι τόσο άχρηστοι ώστε να υποβαθμιστούν ή δεν είχαν την διορατικότητα ότι μετά από αρκετά χρόνια θα έμπαινε αναδρομικά “αντικειμενικό” κριτήριο για την δουλειά τους ;

Τα παραπάνω, όπως αναλύθηκαν στους πίνακες, είναι οι αμείλικτοι “μάρτυρες υπεράσπισης” της διαμαρτυρίας μας, που ξεκινά από τον 6/93 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς να βρίσκει καμμία ανταπόκριση. Η ψυχολογική μας κατάσταση, από τον αναίτιο αυτόν υποβιβασμό και  αδικία, έχει φθάσει τα όρια της απελπισίας.

Γι’αυτό σας παρακαλούμε να σκύψετε πάνω σ’αυτό το βαθύ χάσμα που δημιούργησε η ΠΔ 276/22.6.93. Οι συνέπειες για το Μηχανογραφικό Κέντρο και κατ’επέκταση για όλη την Τράπεζα που έχουν προκύψει από τότε είναι εμφανείς. Δημιουργήθηκε μία δημοσιουπαλληλική νοοτροπία “ωχαδελφισμού”, αφού είδαμε τα όνειρά μας να γκρεμίζονται, η μέχρι τότε προσφορά μας να “πετιέται στα σκουπίδια”, τα προσόντα μας να παραμένουν “γράμμα κενό” και να δημιουργούνται πάλι ομάδες και ομαδούλες, (ανεξάρτητα από την θέληση των ευνοουμένων συναδέλφων) με νέες προϋποθέσεις αντιθέσεων (που είχαν σχεδόν εξαληφθεί) αφού μετά από εισήγηση, ευτυχώς ελάχιστων, προσωπικά ενδιαφερομένων “συμβούλων” της Δ/σης μας ετέθη σαν ΒΑΣΙΚΟ κριτήριο ο τρόπος εισόδου στην Τράπεζα ακόμη και για το υπάρχον προσωπικό. Αλλά ούτε και αυτό το ΕΜΦΑΝΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ δεν τηρήθηκε κατά γράμμα.

 

Μετά τιμής