Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16/2013

Αθήνα, 4/11/2013

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 16

 
"Ο διάσημος Γερμανός κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ μιλάει ανοιχτά για ένα νέο «γερμανικό ευρωεθνικισμό» ο οποίος κινδυνεύει να οδηγήσει την Ευρώπη σε ένα είδος «νεοαποικιοκρατίας». Κατά τον Μπεκ, τα κράτη χρεώστες κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε «ένα είδος υπόταξης της Ε.Ε.», καθώς η «πολυμερής συνεργασία μετατρέπεται σε μονομερή επιβολή, η ισοτιμία σε ηγεμονισμό, η εθνική κυριαρχία σε εξάρτηση και η αναγνώριση σε προσβολή της αξιοπρέπειας των άλλων εθνών».
        (Εφ. Καθημερινή, 27/10/2013).
Συνάδελφοι,
Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις της Νεότερης Ιστορίας της. Τα αίτια σαφώς και δεν είναι μονομερώς κατανεμημένα. Μπορούμε να εμπλακούμε σε ατέρμονες αναλύσεις γι' αυτά και να επιρρίπτουμε τις ευθύνες κατά το δοκούν. Ένα δεν μπορούμε ή καλύτερα δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε: να οδηγηθούμε σε εμφύλιο αλληλοσπαραγμό. Ορθώνουμε λοιπόν στεντόρεια τη φωνή που διαθέτουμε ως συνδικαλιστική κίνηση και απευθυνόμενοι προς όλους τους Έλληνες, με αφορμή τα τελευταία τραγικά γεγονότα, δηλώνουμε: παύσατε πυρ! Κανένας Έλληνας, κανένα Ελληνόπουλο δεν περισσεύει τούτες τις ώρες!
Στο έρεβος μας έσπρωξαν ανάξιοι και διεφθαρμένοι πολιτικοί καθώς και οι γεωπολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε ως Ευρωπαϊκή Ένωση Άνθρακα και Χάλυβα, λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξελίχθηκε σε ΕΟΚ, στην οποία εναποθέσαμε εκείνο το χρονικό διάστημα τις ελπίδες μας για μια Ευρώπη των ευημερούντων λαών, έχοντας "συνταγματικό", τρόπον τινά, θεμέλιο λίθο την ισότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, των εθνών και των κρατών, προκειμένου να μην ξαναζήσει η γηραιά ήπειρος το σκότος του ολοκληρωτικού πολέμου.
Όμως τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία σχέση μ' αυτό το όραμα. Τι να πρωτοαναφέρουμε; 1) Το Δουβλίνο 2, στο τεράστιο θέμα της λαθρομετανάστευσης, μέσω του οποίου η Ελλάδα μετατράπηκε σε αποθήκη απελπισμένων ψυχών του Τρίτου Κόσμου; 2) Την πρόσφατη επιχείρηση απαγόρευσης μαζικών μετακινήσεων εργαζομένων από τον ευρωπαϊκό νότο στο βορρά, απόφαση που θέλουν να επιβάλλουν οι βορειοευρωπαίοι ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων το "θέσφατο" του φιλελευθερισμού: "ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, εργαζομένων, ιδεών κ.ο.κ. σε όλη την Ένωση; ή 3) Την εξόφθαλμη επιχείρηση χειραγώγησης (μέσω απειλών προς το εκλογικό σώμα) του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα από τον Τύπο και τις Κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας;

 
ΠΑΣΟΚ - ΠΑΣΚΕ

Δυστυχώς, συνάδελφοι, στη χώρα μας υφίστανται όλα εκείνα τα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία τα οποία αποτελούν την καλύτερη εύφλεκτη ύλη προκειμένου να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις: παρατεταμένη ύφεση πολλών συνεχόμενων ετών, τεράστια ανεργία, απελπισμένοι νεόπτωχοι, εγκληματικότητα, ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, "πιστοποιημένη" διαφθορά πολιτικών και το χειρότερο, οι ίδιοι άνθρωποι που μας έσυραν στην καταστροφή να διατείνονται ότι θα γίνουν οι σωτήρες μας!!!
Μέσα σ' όλα αυτά παρακολουθούμε στα δικά μας συνδικαλιστικά δρώμενα "το παιχνίδι" να σκληραίνει. Η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ αποτελούν το νέο μνημονιακό, κομματικό "τρίο" υποβοηθούμενο από μία ΕΣΑΚ που περί άλλα τυρβάζει, αποκομίζει όμως μικροοφελήματα από το Προεδρείο (απόσπαση κλπ.) και ανταποδίδει το όφελος προς το Προεδρείο με ανακοινώσεις οι οποίες αναλύουν τα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους με τρόπο αλλοπρόσαλλο, προκαλώντας συνειδητά σύγχυση μεταξύ αυτών και βγάζοντας τις μνημονιακές κινήσεις στον αφρό. Όπως έχουμε τονίσει πολλάκις δεν αναμένουμε τίποτε καλό για τους τραπεζοελλαδίτες από αυτήν τη λυκοσυμμαχία. Τους παρακολουθούμε όμως με μεγάλο ενδιαφέρον ούτως ώστε να διαπιστώσουμε που θέλουν να καταλήξουν.

Στην τελευταία ανακοίνωση της η ΠΑΣΚΕ έδωσε, κατά τη γνώμη μας, ένα πρώτο δείγμα γραφής. Αφού ξεκινά με μια περισπούδαστη οικονομική ανάλυση, στο πνεύμα των μνημονίων πάντα, που θα ζήλευε και ο πασίγνωστος κύριος Μπάμπης ο οποίος κατοικοεδρεύει στην οθόνη του ΣΚΑΪ και στις στήλες της Καθημερινής, καταλήγει να προτείνει προς τη Διοίκηση την έναρξη ενός διαλόγου με προοπτική την…αναδιοργάνωση της ΤτΕ!!! Μεσούσης δηλαδή της υφιστάμενης διαδικασίας αναδιοργάνωσης η ΠΑΣΚΕ προτείνει την έναρξη μιας ακόμη!!! Παράλογο θα πείτε. Εμείς θα πούμε απόπειρα να κρύψουν τη γύμνια των επιχειρημάτων τους και την ανυπαρξία στρατηγικής από την πλευρά τους.

 

Φωνασκούν για την τρέχουσα αναδιοργάνωση ωσάν να μην ήταν εκείνοι που πριν ενάμισι έτος την συνυπέγραψαν με τη Διοίκηση στα πλαίσια της Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας. Μέσα σ' αυτούς τους 18 μήνες που μεσολάβησαν, έχοντας αποσπασμένους συμβούλους στο ΣΥΤΕ περισσότερους απ' όσους ο νόμος ορίζει, αντί να διατρέξουν όλους τους χώρους εργασίας της Τράπεζας ανά την επικράτεια, να καταγράψουν τα προβλήματα και τις προτάσεις των εργαζομένων λεπτομερώς και να παρουσιαστούν ενώπιον των διοικούντων έτοιμοι να προασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι κύριοι αυτοί προτιμούσαν να σκαρφίζονται τρόπους απαξίωσης των πολιτικών τους αντιπάλων και βολέματος των ημετέρων.
Σήμερα προσέρχονται μέσω της ανακοίνωσης τους και καταθέτουν προτάσεις δίκην φέϊγ – βολάν, προφανώς για λόγους σκοπιμότητας και εντυπωσιασμού. Η στάση τους σ' αυτό το θέμα είναι επιεικώς ανεύθυνη. Κι εμείς έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε προτάσεις αλλά θα το πράξουμε στα οριζόμενα από τη διαδικασία όργανα. Εξάλλου η προχειρότητα του εγχειρήματος τους, προδίδεται και από την άγνοια που αυτό καταμαρτυρεί: τα συλλεκτικά κέρματα κύριοι της ΠΑΣΚΕ που προτείνετε να γίνουν πηγή εκμετάλλευσης της ΤτΕ θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι είναι δια νόμου ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου! Στην πρεμούρα σας να γράψετε κάτι εντυπωσιακό δεν κάνατε τον κόπο να ερευνήσετε το ορθό των προτάσεών σας!
    
Συνάδελφοι,

Η αγωνιώδης προσπάθεια της μνημονιακής ΠΑΣΚΕ να παρουσιαστεί στα μάτια σας, με άγαρμπο τρόπο, ως ο κεντρικός παράγοντας καθορισμού των εξελίξεων στην ΤτΕ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οδυνηρή γι' αυτούς προοπτική της επικείμενης αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι έχουν αντιληφθεί ότι έχουν καταστεί επήλυδες της πολιτικής ζωής του τόπου και κανείς σχηματισμός δεν τους θέλει στους κόλπους του, διότι φοβάται το στιγματισμό! Προσπαθούν λοιπόν με διάφορα τερτίπια τύπου "ελιάς", "κερασιάς" ή "αγριομουσμουλιάς" να μεταλλαχθούν και να αναβαπτιστούν στα μάτια του ελληνικού λαού. Μέχρι τη Συγγρού έφτασαν, κατά δική τους ομολογία, οι σύντροφοι της ΠΑΣΚΕ προκειμένου να επιτύχουν τη δημιουργία ερεισμάτων! Ματαιοπονούν!!! Όλοι μας γνωρίζουμε πλέον ποιοι κατέστρεψαν την Ελλάδα με τις πολιτικές και τις συμπεριφορές τους, σε επίπεδο διακυβέρνησης και σε επίπεδο συνδικαλισμού.
    
Συνάδελφοι,
Με την δυναμική παρουσία μας στέλνουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η εποχή της κομματοκρατίας, του ρουσφετιού, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας στην ΤτΕ παρήλθε ανεπιστρεπτί. Οι νοσταλγοί του σάπιου καθεστώτος θα μας βρουν δυναμικά απέναντί τους! Να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία προς τούτο. Ο τόπος έχει ανάγκη από νέα, φρέσκα μυαλά, απαλλαγμένα από τις παθογένειες του παρελθόντος. Η διαχρονική έκκλησή μας απευθύνεται στους νέους συναδέλφους. Ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά, μην αφήνετε την παραμικρή χαραμάδα παρείσφρησης στην επαγγελματική σας ζωή των αδίστακτών κομματικών ινστρουχτόρων! Απομονώστε τους! Χωρίς τη δική σας συμβολή, χωρίς τη δική σας ψήφο δεν θα έχουν δυνατότητα συνδικαλιστικής ύπαρξης! Στο χέρι σας είναι να αλλάξετε σελίδα στο χώρο όπου όλοι μας περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας!


 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Συντονιστική Επιτροπή

 
ΥΓ: Δεκαετίες ολόκληρες υφίστατο ο Σύλλογος Συνταξιούχων Τραπέζης Ελλάδος χωρίς να απασχολεί τα δρώμενα των εν ενεργεία συναδέλφων. Οι συνταξιούχοι δίνουν το δικό τους αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και γενικώς έχουν τις δικές τους δράσεις χωρίς ποτέ να αναμειγνύονται στα πεπραγμένα των εν ενεργεία τραπεζοελλαδιτών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το νοσηρό, κατά την άποψή μας, φαινόμενο να μνημονεύεται ο πρόεδρος των συνταξιούχων στις ανακοινώσεις της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΤΕ και μάλιστα σε θέματα που άπτονται του αποκλειστικού ενδιαφέροντος των εργαζομένων στην ΤτΕ. Με ποια λογική και με ποια ιδιότητα έχει λόγο και ανακατεύεται στα θέματα του ΣΥΤΕ ένας συνταξιούχος ο οποίος μάλιστα έφυγε άρον άρον στο τέλος του προηγούμενου έτους προκειμένου να σώσει το εφάπαξ του; Εάν κάποιοι στην ΠΑΣΚΕ ή στο ΣΥΤΕ αισθάνονται την ανάγκη να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους σε κάθε δραστηριότητα τους να το δηλώσουν ευθαρσώς. Όταν προσέρχεσαι σε μια διαπραγμάτευση με τον κηδεμόνα σου πως περιμένεις να σε πάρει ο άλλος στα σοβαρά είτε Διοίκηση είναι αυτός είτε υπουργός;;;; Αν κάποιοι στην ΠΑΣΚΕ ή στη ΔΑΚΕ έχουν πρόβλημα απογαλακτισμού από τους συνταξιούχους συνδικαλιστές να μας το πουν να τους συνδράμουμε ψυχολογικά! Η εικόνα πάντως που παρουσιάζουν ως "δίδυμα" μόνο σκωπτικά σχόλια προκαλεί μεταξύ των συναδέλφων.


Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη