Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2003

Αντί της σύγκλισης η Απόκλιση και το βάθεμα των Ανισοτήτων

Όπως πάντα παραμονές εκλογών, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ μιλούν για τους ασθενέστερους και «εξαγγέλλουν» μέτρα υπέρ τους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε «το κοινωνικό πακέτο» σε ορισμένους από τους ασθενέστερους, την ώρα που εξασφαλίζει κέρδη ρεκόρ, τεράστια κίνητρα και φιλέτα της δημόσιας περιουσίας στα μεγάλα συμφέροντα που την στηρίζουν.

Η αλήθεια είναι ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ ασπάζονται τον νεοφιλελευθερισμό που οδηγεί στην διατήρηση και την ενίσχυση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων σε βάρος των ασθενέστερων.

 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, η Ελλάδα:

  1. Είναι στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 66% του μεσου όρου των " 15». Το 1981, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 69%. Στην ίδια περίοδο η Πορτογαλία έχει κερδίσει 13 ποσοστιαίες μονάδες, η Ισπανία 11 μονάδες και η Ιρλανδία έχει κυριολεκτικά απογειωθεί κερδίζοντας 57 μονάδες.
  2. Βρίσκεται, μαζί με την Πορτογαλία, στην κορυφή των εισοδηματικών ανισοτήτων. Το εισόδημα πιο εύπορου 20% των Ελλήνων είναι 6,2 φορές υψηλότερο από το εισόδημα του λιγότερο εύπορου 20%. Υψηλότερη ανισότητα παρουσιάζουν μόνο η Πορτογαλία (6,4) από τις χώρες της Ε.Ε και μόνο η Εσθονία (6,3) από τις υπό ένταξη χώρες.
  3. Το συνολικό μερίδιο των εργαζομένων στην "πίτα" του εθνικού εισοδήματος μειώθηκε, από το 1997 μέχρι σήμερα, από 69% σε 63%, ενώ το μερίδιο του κεφαλαίου αυξήθηκε από 31% σε 37%.
  4. Η ανεργία παραμένει στο 9,5% (2002), πολύ ψηλότερα απ' ό,τι το '81 ή το '96. Είναι δεύτερη στους "15" παρά την αύξηση του ΑΕΠ.
    Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στους νέους, τις γυναίκες και το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων. Παρά ταύτα είναι ουραγός στις δημόσιες δαπάνες για την στήριξη των ανέργων και της απασχόλησης.
  5. Το ποσοστό φτώχειας, μετά τις κοινωνικές δαπάνες, μειώνεται μόλις 1 μονάδα, από το 22% στο 21%, 8 φορές δηλαδή λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου από το 23% πέφτει στο 15%.
  6. Ο πληθωρισμός παραμένει περίπου διπλάσιος του μέσου όρου της Ευρωζώνης, παρά την περιοριστική εισοδηματική πολιτική, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται περί πληθωρισμού κερδών.
  7. Είναι η δεύτερη στο δημόσιο χρέος και μόνη μεταξύ των "15" όπου το δημόσιο χρέος δεν έχει μειωθεί ουσιαστικά (104,9% το 2002), παρά τα μεγάλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.
  8. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει θεσπίσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
  9. Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα μεγαλύτερος μόνο από αυτόν της Πορτογαλίας.
  10. Έξι περιφέρειες της είναι ανάμεσα στις 10 πιο φτωχές της ΕΕ. Παρά το γεγονός αυτό βρίσκεται στην τελευταία θέση στις δεσμεύσεις κοινοτικών κονδυλίων για τις φτωχές περιφέρειες.
  11. Είναι τελευταία στις δημόσιες δαπάνες στην Υγεία (2,7%) και την Παιδεία (3,5%) και πρώτη στις ιδιωτικές δαπάνες.
  12. Είναι η χώρα με τις μικρότερες δαπάνες για έρευνα και την καινοτομία με 0,51% του ΑΕΠ σε σχέση με το 1,90% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  13. Είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην δια βίου μάθηση.
  14. Είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην διάδοση του διαδικτύου.
  15. Είναι ουραγός στο ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για προστασία του περιβάλλοντος και προγράμματα εξοικονόμησης και υποκατάστασης ενέργειας.

Πόροι για μια διαφορετική πολιτική ανάπτυξης, αναδιανομής και κοινωνικής συνοχής υπάρχουν και μπορούν να εξασφαλιστούν από:

  • τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης και των πελατειακών δαπανών
  • την συγκράτηση των υπέρογκων εξοπλιστικών δαπανών
  • Add Text Hereτην παραγωγική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων
  • την πάταξη της φοροδιαφυγής και μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση.

Αυτό που λείπει είναι η διάθεση της ηγεσίας των κομμάτων του νεοφιλελεύθερου αστερισμού ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ να αποδεσμευτούν από τον μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων επιλογών. 

syte.gr/paremvasi/rem_news.asp