Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 18


 
Αθήνα, 21.03.2018

Ανακοίνωση No 18

Συνάδελφοι,

Πάγια πρακτική της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ήταν και παραμένει αφενός η νηφαλιότητα με την οποία προσεγγίζει τα δρώμενα στον εργασιακό μας χώρο και αφετέρου η πρόταξη του κοινού συμφέροντος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων στην Τράπεζα όταν καλείται να λάβει αποφάσεις ως συνδικαλιστική παράταξη και 2η δύναμη στον ΣΥΤΕ.

Από τη στάση μας αυτή δεν πρόκειται να αποστούμε ούτε κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων ενόψει της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δώσουμε λευκή επιταγή σε ένα, κατά κοινή ομολογία, αποτυχημένο προεδρείο. Ερχόμαστε λοιπόν να καταθέσουμε το δικό μας πλαίσιο των ζητημάτων εκείνων τα οποία θεωρούμε ότι ταλανίζουν τον χώρο τα τελευταία χρόνια και δυστυχώς μέχρι τώρα παραμένουν άλυτα και ταλαιπωρούν όλους εμάς που δίνουμε τον καθημερινό αγώνα από το μετερίζι της εργασίας.

 

Συνάδελφοι,

Η ΕΝΩΤΙΚΗ έχοντας κάνει συστηματική καταγραφή των προβλημάτων, δηλώνει ότι έχει κουραστεί να συμμετέχει σε ένα ατέρμονο παιχνίδι ανούσιων διακηρύξεων του προεδρείου οι οποίες δυστυχώς κατέληξαν στην απροκάλυπτη ομολογία από τον Γ. Γραμματέα του ΣΥΤΕ περί αποτυχίας της τρέχουσας ΕΣΣΕ. Παραθέτουμε την «απολογία» του γραμματέα (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 89η, 16/3/2018):

… Ωστόσο, σε σημαντικές θεσμικές τομές που είχαν περιληφθεί στη Σύμβαση μετά από δική μας πρωτοβουλία και πιέσεις δεν σημειώθηκε σχεδόν καμία πρόοδος, αφήνοντας πλέον πολλές σκιές για τις προθέσεις της Διοίκησης και ερωτηματικά για την αξιοπιστία της ως προς την τήρηση αυτών των συμφωνιών…

·    Θεσμοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης,

·    Θεσμοθέτηση νέου συστήματος προαγωγών, .

·    Θεσμοθέτηση νέου συστήματος πλήρωσης θέσεων ευθύνης, …

·    Μελέτη για νέες εργασίες στο Δίκτυο, …

·    Μελέτη για νέες εργασίες στο ΙΕΤΑ, …

·    Εξορθολογισμός επιδοματικής πολιτικής,

 

Τουλάχιστον η μία από τις τρείς παρατάξεις που απαρτίζουν το προεδρείο έκανε την αυτοκριτική της. Oι άλλες δύο (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ), στις πρόσφατες ανακοινώσεις τους, κατέφυγαν στην πρακτική που ο λαός μας αποτυπώνει με την φράση «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Εμείς, συνάδελφοι παρόλα αυτά προτιθέμεθα να παραβρεθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο εάν επικρατήσει, τελικώς, ο κοινός νους, δηλαδή μόνο αν συμμετέχουμε στο προεδρείο από θέση ευθύνης κατά το μέγεθος που μας αναλογεί όπως μας κατέταξαν οι συνάδελφοι ως δεύτερη δύναμη του σωματείου.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή συναινέσουμε χωρίς προϋποθέσεις, θα εξακολουθήσουν οι προεδρεύοντες να υποπίπτουν στις αστοχίες τους και εν συνεχεία να μοιραζόμαστε την ευθύνη, ήτοι να παρουσιάζουν εμάς ως άλλοθι της ανεπάρκειας ή της δολιότητάς τους. Θα πρέπει ορισμένοι να προσπαθήσουν να απαλλαγούν από τις κομματικές παρωπίδες και να αντιληφθούν το αυτονόητο: ότι δηλαδή στην παρούσα φάση κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια για την υπογραφή και υλοποίηση μιας ικανοποιητικής Επιχειρησιακής Σύμβασης. Εάν όμως επικρατήσουν οι λογικές των αποκλεισμών, για μια ακόμη φορά, τότε το βάρος της ευθύνης δεν πρόκειται να επιμεριστεί σε όλους μας αλλά μόνο σε εκείνους που επιμένουν να καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό.

 

Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να αναφέρουμε τους όρους της ΕΣΣΕ 2015-18, οι οποίοι είχαν συμφωνηθεί και δεν κατόρθωσε το προεδρείο να τους υλοποιήσει, αλλά ισχύουν μέχρι κεραίας και θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν στη νέα ΕΣΣΕ:

ü  Σύγχρονο Σύστημα Αξιολόγησης Προσωπικού

ü  Εξορθολογισμός και επέκταση των διαβαθμίσεων

ü  Νέες εργασίες τόσο στο ΙΕΤΑ όσο και στο Δίκτυο

ü  Δημιουργία νέου συστήματος προαγωγών, στους κατά κρίση βαθμούς, με κριτήρια διαφάνειας, αξιοκρατίας και ισονομίας

ü  Δημιουργία συστήματος πλήρωσης θέσεων ευθύνης

 

Η ΕΝΩΤΙΚΗ παρουσιάζει το πλαίσιο των θεμάτων που πρέπει να διεκδικήσουμε στην νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας:

1.    Αύξηση αποδοχών. Στα πλαίσια της αποκατάστασης των απωλειών που έχουμε υποστεί, ως εργαζόμενοι, στα δίσεκτα χρόνια των μνημονίων, θεωρούμε ότι τώρα που αρχίζει να προδιαγράφεται η οριστική απαλλαγή από τα μνημόνια είναι λογικό να επέλθει μια ποσοστιαία αύξηση ορισμένων επιδομάτων τα οποία αφορούν τους πάντες.

2.    Προσλήψεις. Είναι χαρακτηριστική η έκφραση συναδέλφου, εκπροσώπου Υποκαταστήματος, στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο του ΣΥΤΕ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «γερασμένο Υποκατάστημα» θέλοντας να καταδείξει την απόλυτη απουσία ανανέωσης προσωπικού! Η συνεχής ροή φοιτητών πρακτικής ενώ φαίνεται ότι επουλώνει, εν μέρει, το πρόβλημα, επί της ουσίας φορτώνει με επιπρόσθετες ευθύνες τους συναδέλφους οι οποίοι πρέπει αφενός διαρκώς να εκπαιδεύουν νέους φοιτητές και αφετέρου να έχουν τεταμένη την προσοχή τους στο παραγόμενο έργο καθώς αυτά τα παιδιά, διακρίνονται μεν για την συνέπεια και την υπευθυνότητά τους, δεν παύουν όμως να μην είναι μόνιμοι υπάλληλοι!

Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι η ΤτΕ έχει εξαιρεθεί από το περιοριστικό πλαφόν προσλήψεων θα πρέπει το σωματείο να καταθέσει πρόταση η οποία θα κινείται στη λογική της ισορροπίας του ισοζυγίου αποχωρήσαντες – νεοπροσλαμβανόμενοι.

3.    Πρακτορεία. Εισηγούμεθα να εξομοιωθεί το επίδομα του πράκτορα με αυτό του προϊσταμένου υπηρεσίας του Κ.Κ. Αν και το ποσό που προκύπτει από την εξομοίωση είναι κατά πολύ μικρότερο της απώλειας που έχουν υποστεί, θεωρούμε πως αποτελεί μια ελάχιστη κίνηση αξιοπρέπειας προς τους συναδέλφους μας των Πρακτορείων, δεδομένου ότι ήταν οι μόνοι που υπέστησαν περικοπή αποδοχών η οποία δεν αναπληρώθηκε ποτέ.

4.    Ανασύσταση του Τμήματος Επιμόρφωσης Προσωπικού.

5.    Δημιουργία ξεχωριστής Διεύθυνση Ασφάλειας. Στον κλάδο της Ασφάλειας πρέπει να δημιουργηθεί ξεχωριστή Διεύθυνση, η οποία θα οδηγήσει τον κλάδο στα νέα δεδομένα ασφαλείας που απαιτούνται πλέον στον 21ο αιώνα. Οι σημερινές συνθήκες και σειρά γεγονότων, υποδηλούν την ανάγκη αυτή.

6.    Ρυθμίσεις Δανείων. Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δανείων, είναι φυσιολογικό να παραμείνουν και με την νέα Συλλογική Σύμβαση που θα υπογραφεί.

7.    Για τους συναδέλφους οδηγούς ένταξη επιτέλους των επιδομάτων επικινδυνότητας και ανθυγιεινού στην πρώτη στήλη της μισθοδοσίας δηλαδή στις βασικές αποδοχές τους.

8.    Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών είναι ολοφάνερο ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι, ενώ καταβάλουν τον οβολό τους, έχουν ελλιπή ή καθόλου πληροφόρηση! Η παράταξή μας ζητά την ένταξη του προγράμματος στην νέα ΕΣΣΕ και την κεφαλαιακή ενίσχυσή του και την επάρκεια της χρηματοδότησής του με σκοπό να καταστεί βιώσιμο.

 

Συνάδελφοι,

Μέχρι τη λήξη της διαπραγμάτευσης εμείς είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε και να υποστηρίξουμε κάθε λογική πρόταση που στοχεύει στην καλυτέρευση της θέσεως των εργαζομένων στην Τράπεζα!

 

 

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η συντονιστική επιτροπή της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ