Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2004

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Θα επιτρέψουμε αναδιοργάνωση με τη μέθοδο του σαλαμιού;

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θα επιτρέψουμε αναδιοργάνωση με τη μέθοδο του σαλαμιού;

Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου η Διοίκηση ενημέρωσε τον ΣΥΤΕ για τις “προτάσεις αναδιοργάνωσης” που αφορούν την κατάργηση δύο Διευθύνσεων (Διεθνών Συναλλαγών και Νομισματικής Πολιτικής) και τη δημιουργία δύο νέων (Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων και Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οργάνωσης).

Ο Διοικητής στην εισαγωγική τοποθέτησή του σημείωσε πως η αναδιοργάνωση θα γίνει μετά από διάλογο μεταξύ Διοίκησης – ΣΥΤΕ αμέσως μετά τις πολιτικές εκλογές. Παράλληλα, προφανώς για να ετοιμάσει το κλίμα, μίλησε για “κλείσιμο των Πρακτορείων και ενός αριθμού Υποκαταστημάτων (χωρίς να τον προσδιορίσει) σε μια προοπτική χρόνου, λαμβάνοντας πρόνοια για το προσωπικό είτε με τη μορφή εθελουσίας εξόδου, είτε με μετακίνησή τους σε άλλες πόλεις”.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου εύλογα ρώτησαν, γιατί τώρα η κατάργηση των δύο Διευθύνσεων κι εάν θα υπάρξουν και άλλου τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μέχρι την υποβολή πλήρους σχεδίου από την πλευρά της Διοίκησης. Ο Διοικητής, ενώ στο πρώτο ερώτημα απάντησε ότι: “η συγκεκριμένη πρόταση δεν εμπίπτει στην αναδιοργάνωση αλλά γίνεται για κάλυψη αναγκών οργανωτικής αναδιάταξης”, για το δεύτερο δεν υπήρξε σαφής δέσμευση αλλά αόριστη απάντηση.

Συνάδελφοι,

Η θέση μας είναι – που την είπαμε και στη Διοίκηση – ότι ο Σύλλογος δεν μπορεί να σύρεται σε επιμέρους σοβαρές οργανωτικές ρυθμίσεις όπως η κατάργηση της Διεύθυνσης Διεθνών Συναλλαγών όπου από τα 6 τμήματα, τα 4 χάνονται ολοσχερώς και οι υπηρετούντες σ’ αυτά δεν είναι σαφές τι θα απογίνουν (η μόνη δέσμευση που υπήρξε στη συνάντηση ήταν ότι δεν θα χάσουν τα επιδόματα ευθύνης, κάτι όμως που έτσι κι αλλιώς ισχύει από την εργατική νομοθεσία). Σημειώνουμε ότι για τις συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις δεν ρωτήθηκε ο αρμόδιος Διευθυντής της Οργάνωσης και βέβαια κανένα στέλεχος της Διεύθυνσης Διεθνών Συναλλαγών, ούτε καν ο Διευθυντής της !

Για τη Διεύθυνση Νομισματικής Πολιτικής τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι επίσης σοβαρά και σχετίζονται με το έργο των νέων τμημάτων και υπηρεσιών. Όπως αποκαλύφθηκε στη σύσκεψη του ΣΥΤΕ με τους συναδέλφους της Διεύθυνσης, η πρόταση της Διοίκησης είναι μια παράθεση πρόχειρων σχεδιασμών με αποτέλεσμα τη δημιουργία οργανωτικών κενών, ασαφειών και επικαλύψεων στις εργασίες τμημάτων και υπηρεσιών. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι για τη Νομισματική η άποψη για την αναδιοργάνωσή της είχε ληφθεί από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης! Χωρίς βιασύνη, σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα οργανωτικά, αλλά κυρίως τα εργασιακά προβλήματα που θα ανακύψουν για τους συναδέλφους.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ θα επαναλάβει στο μεθαυριανό Δ.Σ του Συλλόγου την πρότασή της για άμεση συγκρότηση διευρυμένης ομάδας εργασίας του ΣΥΤΕ από εκπροσώπους όλων των κινήσεων, αλλά και από συναδέλφους, όπως πρώην συνδικαλιστές. ‘Ετσι θα υπάρχει μια προεργασία όταν θα υποβάλει η Διοίκηση τις θέσεις της μετά τις πολιτικές εκλογές.

Για τις συγκεκριμένες προτάσεις της Διοίκησης, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ θεωρεί ότι τουλάχιστον για τη Διεύθυνση Διεθνών Συναλλαγών πρέπει να αποσυρθεί και οι όποιες συζητήσεις να γίνουν στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τη γενική αναδιοργάνωση.

Στόχος η ανατροπή εργασιακών σχέσεων

Ο Σύλλογος πρέπει να καταστήσει απόλυτα σαφές στη Διοίκηση ότι έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει τις όποιες απόπειρες μονομερών ενεργειών που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Ήδη σημειώνονται κινήσεις της Διοίκησης προς κατευθύνσεις που πιθανόν υπηρετούν τη στρατηγική του περάσματος ντε φάκτο της αντίληψής της, όπως

§ η τοποθέτηση Συμβούλου της Διοίκησης ως προϊσταμένου λογιστικού τμήματος

§ η επίσημη “εξαγγελία” για άμεση χορήγηση bonus στη ΓΕΤ!

§ Αποπομπή της συμμετοχής του ΣΥΤΕ από την Επιτροπή προσλήψεων, όπως γινόταν για 20 χρόνια

Προαγωγές

Στο εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα η κίνησή μας έχει επανειλημμένα αναφερθεί θεωρώντας το σαν ένα από τα κύρια εργασιακά μας θέματα. Η παρέμβασή μας δημοσίως (εφημερίδες και ανακοινώσεις) και στο ΔΣ έχει πάρει κριτική θέση για τα αποτελέσματα των κάθε φορά προαγωγών, αλλά έχει υποβάλλει και συγκεκριμένες προτάσεις. Σε ανακοίνωσή μας για το θέμα αυτό (Μάϊος 2002) γράφαμε:

“Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο αδιαφανές, παρωχημένο και σε πολλές περιπτώσεις μη αξιοκρατικό σύστημα προαγωγών.

Η Επιτροπή λειτουργεί σαν συνομοσπονδία, δηλαδή οι διευθυντές μέλη της Επιτροπής, ουσιαστικά εκπροσωπούν τις διευθύνσεις τους με αποτέλεσμα να προάγεται το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτές και εν πολλοίς να αγνοείται ένα μεγάλο μέρος ικανών υπαλλήλων της υπόλοιπης Τράπεζας (κεντρικό, Υποκαταστήματα, Πρακτορεία). Επιπλέον, με τη μέθοδο της κρυφής τελικής βαθμολόγησης να διαχέεται η ευθύνη τους. Έτσι πιο άνετα εμφιλοχωρούν παρεμβάσεις διαφόρων ειδών (κομματικές, πολιτικές, συνδικαλιστικές και προσωπικές). Το αποτέλεσμα είναι άξιοι συνάδελφοι να μην προάγονται και τα δικαστήρια να υποκαθιστούν τα συμβούλια κρίσεως, ενώ από την άλλη ορισμένες προαγωγές προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Σημειώνουμε ότι αποκλείστηκαν ολόκληρες περιφέρειες, ενώ οι γυναίκες συνάδελφοι σε συντριπτικό ποσοστό κρίθηκαν ότι είναι ανάξιες προαγωγής!”

Δυστυχώς ίδια και πιο σκληρή κριτική πρέπει να γίνει και για τις φετινές προαγωγές όπου σημειώθηκαν απροκάλυπτες παρεμβάσεις που προκάλεσαν όσο ποτέ το κοινό αίσθημα.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο πρόσφατο παρελθόν είχε υποστεί αναίτια, βρώμικη και ύπουλη επίθεση από συνδικαλιστικές δυνάμεις με στόχο όχι μόνο τη μείωσή μας στο εκλογικό σώμα, αλλά και τον προσωπικό ευτελισμό στελεχών μας. Τελικά, έστω και εκ των υστέρων η μόνη παράταξη που είχε τη γενναιότητα να κάνει αυτοκριτική ήταν η ΔΑΚΕ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Αντίθετα η ΠΑΣ δεν είχε την παλικαριά να αρθρώσει λέξη αυτοκριτικής. Αντίθετα, στην τελευταία ανακοίνωση της (23.12.2003) που ανέλαβε εργολαβικά να πείσει τους συναδέλφους για το πόσο καλές ήταν οι προαγωγές προέβη σε μια ακόμα παραχάραξη γράφοντας ότι “ο επικεφαλής της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ δεν παραλήφθηκε στις προαγωγές γιατί δεν κρίθηκε η σειρά του”. Η αλήθεια είναι ότι για δεύτερη φορά κρίθηκε ο επικεφαλής της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, γεγονός που γνωστοποιήθηκε στην ΠΑΣ πριν κυκλοφορήσει την ανακοίνωσή της. Όμως πιστοί στην αντίληψη “αλήθεια είναι ότι μας συμφέρει”, προχώρησαν στην κυκλοφορία της ανακοίνωσής τους !!! Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε άλλο γιατί έστω και αμυνόμενοι, τελικά, τέτοιες αντιπαραθέσεις οδηγούν στην παραπέρα απαξίωση του συνδικάτου και των συνδικαλιστών.

Προτάσεις για τη διαδικασία των προαγωγών
(αντιγράφουμε πάλι από την Ανακοίνωση της 30-5-2002)


Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά η διαδικασία, με την αποσαφήνιση και σταθερότητα των κριτηρίων:

α) τα Φύλλα Επίδοσης πρέπει να βελτιωθούν προκειμένου να αποκτήσουν ενιαία και αντικειμενικότερη βάση για να αποτελέσουν το σταθερό και βασικό συντελεστή κρίσης,

β) οι Επιτροπές Ενστάσεων να λειτουργούν ξεχωριστά από τις Επιτροπές Προαγωγών. Οι Επιτροπές αυτές θα εξετάζουν ενστάσεις για τα ΦΕ αλλά και για τις προαγωγές.

γ) Να γίνονται κάθε χρόνο (όπως λέει ο Κανονισμός εργασίας) έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται πλήθος κρινομένων.

δ) Στη λογική ότι η προαγωγή είναι ανταμοιβή της προσφοράς του υπαλλήλου και δεν πρέπει να συνδέεται αποκλειστικά με τη θέση ευθύνης, είχαμε προτείνει την καθιέρωση της οικονομικής προαγωγής. Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα (και από τη θέση του Προέδρου είχαμε υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση.

Η Συντονιστική Επιτροπή

της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ