Δευτέρα 24 Μαΐου 2004

ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΤΗΣ ΟΤΟΕ

24ωρη απεργία την 1η Ιουνίου

Η Τρίτη κατά σειρά και η πρώτη ουσιαστική συνάντηση μεταξύ ΟΤΟΕ και Εργοδοτών δεν οδήγησε σε σύγκλιση των δύο πλευρών.

Οι (νέοι) εκπρόσωποι των Τραπεζών, όπως και οι προκάτοχοί τους, ήταν προκλητικοί και αδιάλλακτοι. Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2003 εκτινάχτηκαν στο 30%, υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον αντίστοιχο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι τραπεζίτες ισχυρίστηκαν ότι η εικόνα των Τραπεζών δεν είναι ικανοποιητική, προφανώς δεν είναι ευχαριστημένοι με το 30% θα επιθυμούσαν διπλασιασμό ή τριπλασιασμό των κερδών.

Έτσι, επικαλούμενοι τις “μεγάλες ανάγκες” των Τραπεζών δήλωσαν ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί το κόστος τους  και επομένως οι αυξήσεις που προτίθενται να χορηγήσουν θα καλύπτουν ένα μέρος του εγχώριου πληθωρισμού και ένα μέρος της παραγωγικότητας.


 Συνάδελφοι,

Μετά απ’ αυτές τις αρνητικές εξελίξεις συνήλθε η ΕΓ της ΟΤΟΕ και αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την 1η Ιουνίου.

Την ίδια ημέρα θα συνέλθει το ΓΣ της ΟΤΟΕ για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Έστω και με καθυστέρηση 3 προεκλογικών μηνών λόγω κομματικών ισορροπιών και 2,5 μηνών από τις εκλογές μέχρι να τοποθετηθούν οι νέες διοικήσεις, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ – ΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) επιτέλους αντιλήφθηκε ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν κατακτώνται με δημόσιες σχέσεις, αλλά με προσφυγή στη βάση και κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων.

 

Η κατρακύλα των αποδοχών μας

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τραπεζίτες κατάφεραν να κρατήσουν τις συνολικές αυξήσεις των αποδοχών μας, κλαδικές και επιχειρησιακές, κατά μέσο όρο στο 2,9% για το 2002 και στο 3,1% το 2003.ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων της Τράπεζας Ελλάδος ανήλθε στο 1,5% το 2003 έναντι 7,1% του 2002.Είναι πλέον γεγονός ότι οι αμοιβές στην Τ.Ε υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων αμοιβών στις άλλες Τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους υπολείπονται σημαντικά άλλων κλάδων εργαζομένων:

Από την Έκθεση διαβάζουμε, ότι οι αντίστοιχες μέσες αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στο σύνολο της Οικονομίας, είναι 6,9% για το 2002 και 5,5% για το 2003.  Αντίστοιχα, για τις δημόσιες επιχειρήσεις ΔΕΚΟ είναι 11,2% για το 2002 και 7% για το 2003.

Συνάδελφοι,

          Με βάση τα παραπάνω, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει την πρόταση του Αυτόνομου Δικτύου(στην οποία συμμετέχει η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ), μη ρεαλιστική, λαμβάνοντας υπόψη  :

v  Τα πραγματικά στοιχεία που διαμορφώθηκαν στα οικονομικά δεδομένα των τραπεζών, και

v  την αποδεδειγμένη  συρρίκνωση (πλέον του 25% τα τελευταία χρόνια) των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων σε σύγκριση με τις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μόνο για το 2004, πρέπει να εξασφαλίζει αυξήσεις στο επίπεδο του 12%, για να υπογράψουμε γρήγορα μια ικανοποιητική ΣΣΕ.