Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2003

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Τα κέρδη και όχι οι μισθοί φταίνε για τον πληθωρισμό

½ υψηλό πληθωρισμό της Ελλάδας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, διαψεύδοντας διάφορους φορείς (ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, και κυβερνητικά στελέχη) που επιρρίπτουν ευθύνες για τον υψηλό πληθωρισμό τους μισθούς.

Η Έκθεση αναλύει εις βάθος την επίδραση του εσωτερικού κόστους παραγωγής στον πληθωρισμό (οι μετρήσεις γίνονται με βάση τον Αποπληθωριστή του ΑΕΠ, ο οποίος αποτελεί δείκτη υπολογισμού του πληθωρισμού). Από την ανάλυση αυτή προκύπτει το εξής εκπληκτικό συμπέρασμα: Αν στον πληθωρισμό επιδρούσε μόνο το μοναδιαίο κόστος εργασίας, τότε ο ελληνικός πληθωρισμός θα ήταν μικρότερος του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κατά 0,32%! Δηλαδή, το τόσο συκοφαντημένο κόστος εργασίας, το οποίο διαμορφώνεται κυρίως από τις αμοιβές των εργαζομένων, όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά αντιθέτως μειώνει τη διαφορά ανάμεσα στον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό!

Η επίδραση των κερδών

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που τρέφουν τον πληθωρισμό . Καταρχάς η έμμεση φορολογία, που, σύμφωνα πάντοτε με την Εκθεση, έχει επιδράσει στη διαφορά του ελληνικού με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό κατά 0,26%. Ωστόσο, η συντριπτική ενοχή για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα ανήκει στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων (στις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται όλες - μικρές και μεγάλες - όλου του οικονομικού φάσματος. Είναι βέβαια γνωστό ότι η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα βρίσκεται σ΄ενα από τα υψηλότερα ιστορικά της επίπεδα), τα οποία συνέβαλαν στη διαφορά του ελληνικού από τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό κατά 1,32% ! Εν κατακλείδι: Οι μισθοί μειώνουν τη διαφορά από την Ευρωζώνη κατά 0,23%, οι έμμεσοι φόροι την αυξάνουν κατά 0,26%, τα κέρδη κατά 1,32%, οπότε η διαφορά πληθωρισμού Ελλάδας-Ευρωζώνης (όσον αφορά τον Αποπληθωριστή του ΑΕΠ) διαμορφώνεται τελικά στο 1,35% .

Συμπερασματικά η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καταρρίπτει με τον πλέον επίσημο τρόπο τον ισχυρισμό ότι για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα ευθύνονται οι μισθοί και όχι τα κέρδη. Και για όσους δεν κατάλαβαν, στη ίδια έκθεση υπάρχει μια ακόμη σημαντική αποκάλυψη: Ότι, ενώ την τετραετία 1999-2002 η παραγωγικότητα αυξανόταν κατά μέσο όρο με ρυθμό 3,18%, οι πραγματικοί μισθοί αυξάνονταν κατά 2,88%, με αποτέλεσμα το κόστος εργασίας να μειώνεται κατά 0,35%.

syte.gr/paremvasi