Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΣΥΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 40

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 23/4/2018

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

Το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ συνεδρίασε την Πέμπτη 19/4/2018 με θέμα τη «λήψη πειθαρχικής απόφασης κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του καταστατικού του Σ.Υ.Τ.Ε. για την αντικαταστατική συμπεριφορά των μελών του Δ.Σ. Κ. Δόλη και Ι. Νάνου καθώς και για την περαιτέρω νομική αντιμετώπιση του θέματος».

Συγκεκριμένα, στις 8/1/2018 ο Πρόεδρος και στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου πληροφορήθηκαν ότι το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και του Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα εργατικής διαφοράς συναδέλφου, η οποία επίσης παρίστατο με τον συνήγορό της, ενώ παρουσιάστηκαν δύο μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, οι συνάδελφοι Νάνος και Δόλης, ως εκπρόσωποι του Συλλόγου!

Δεδομένου ότι ουδεμία εξουσιοδότηση είχε δοθεί προς τα παραπάνω μέλη να εκπροσωπήσουν τον Σύλλογο στην παραπάνω συνάντηση, όπως ρητά προβλέπεται από το καταστατικό του ΣΥΤΕ, ούτε υπήρχε σχετική ενημέρωση από αυτούς πριν ή στη συνέχεια, η δε συνάδελφος επίσης δεν είχε ενημερώσει για την προσφυγή και το ακριβές αντικείμενό της, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας απέστειλαν στις 9/1/2018 επιστολή προς όλα τα συμμετέχοντα μέρη, προκειμένου να γνωστοποιήσουν ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι συμμετείχαν στη συνάντηση ιδιωτικώς και αυτοκλήτως, ενώ το σωματείο δεν είχε ενημερωθεί από την προσφεύγουσα συνάδελφο για το θέμα της εργατικής διαφοράς.

Καθώς, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις συντάσσεται πρακτικό, το οποίο καλείται Δελτίο Εργατικής Διαφοράς, ο ΣΥΤΕ το αναζήτησε και τελικά περιήλθε στην κατοχή του στις 14/3/2018, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Όπως προκύπτει, λοιπόν, από το Δελτίο Εργατικής Διαφοράς με Αριθμό 875/17 ΗΛ: 290348 της 8/1/2018 «προσήλθαν (σ.σ. για την εργατική διαφορά μεταξύ ΤτΕ και της συναδέλφου) εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος ο Νάνος Ιωάννης και Δώλης Κοσμάς, κατά δήλωσή τους». Το Δελτίο φέρει τις υπογραφές του Επιθεωρητή Εργασίας, του εκπροσώπου της Τράπεζας, του εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ κάτω από τη ρητή αναφορά «Από το Σύλλογο» είναι ευδιάκριτη τουλάχιστον η υπογραφή του συναδέλφου Νάνου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω έγγραφο, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, δήλωσαν ψευδώς και, τουλάχιστον ο ένας, ενυπογράφως ότι εκπροσωπούσαν τον Σύλλογο ενώπιον δημοσίων αρχών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατόπιν αυτής της διαπίστωσης, στις 29/3/2018 ο ΣΥΤΕ κάλεσε σε γραπτή απολογία εντός 10 ημερών τα δύο μέλη του Δ.Σ., σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού, κάτι το οποίο αγνόησαν επιδεικτικά. Αντιθέτως, η παράταξή τους (Ενωτική) προέβη στην έκδοση αυθημερόν υβριστικής και συκοφαντικής ανακοίνωσης κατά του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, χωρίς μάλιστα προηγουμένως ο ΣΥΤΕ ή κάποια άλλη παράταξη να έχει δημοσιοποιήσει το θέμα, ώστε να δικαιολογείται κάπως μια δημόσια αντίδραση. Οι εγκαλούμενοι συνάδελφοι, μάλιστα, δεν επιχείρησαν καμίας μορφής επικοινωνία με τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Γραμματέα μέχρι τη σύγκληση του Δ.Σ.

Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. οι εγκαλούμενοι δήλωσαν ότι από λάθος αναγράφεται στο Δελτίο ότι «προσήλθαν εκ μέρους του ΣΥΤΕ», ενώ ο συνάδελφος Δόλης αρνήθηκε ότι το έχει υπογράψει, μεταφέροντας εμμέσως το όλο βάρος στο συνάδελφο Νάνο. Ο συνάδελφος Νάνος δήλωσε ότι εκ παραδρομής και απρόσεκτα από βιασύνη υπέγραψε ως εκπρόσωπος «Από το Σύλλογο», ενώ δεν μπόρεσε να εξηγήσει το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του Υπουργείου, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και ο δικηγόρος της συναδέλφου, που συνυπογράφουν το κείμενο, δεν διαπίστωσαν τα ανωτέρω λάθη.

Αμφότεροι οι συνάδελφοι απέδωσαν τα συγκεκριμένα λάθη και την…ολιγωρία των υπόλοιπων υπογραφόντων να τα αντιληφθούν στην εν γένει προχειρότητα της διαδικασίας, με τον συνάδελφο Δόλη να τονίζει συνεχώς προς αυτό ότι στο Δελτίο το όνομά του αναφέρεται ως…«Δώνης». Εξέφρασαν μάλιστα χαρακτηριστικά τη βεβαιότητα ότι στο τελικό πόρισμα του Υπουργείου το λάθος θα έχει διορθωθεί και δεν θα αναφέρονται ως εκπρόσωποι του ΣΥΤΕ, αλλά της παράταξής τους, όπως ζήτησαν με επιστολή τους προς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας στις 30/3/2018, μία ημέρα δηλαδή αφού κλήθηκαν σε απολογία και είχαν εκδώσει την υβριστική τους ανακοίνωση! Αλήθεια, πως προδικάζουν κάτι τέτοιο με τόση βεβαιότητα; Μήπως έχουν προβεί στις γνωστές από το παρελθόν τους απόπειρες πολιτικών παρεμβάσεων όπως τότε που δήθεν απέτρεψαν την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΤτΕ;

Ο ΣΥΤΕ όχι μόνο δεν έχει αντίρρηση στην υπεράσπιση του κάθε συναδέλφου αλλά αντίθετα προτρέπει και ενθαρρύνει κάθε συνάδελφο να ζητήσει την βοήθειά του. Οι εγκαλούμενοι, όμως, με τις ενέργειές τους όχι μόνο εξέθεσαν τον Σύλλογο, αλλά επιπλέον δεν υπερασπίστηκαν αποτελεσματικά τη συνάδελφο, την εξέθεσαν και συνεχίζουν να εκθέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά της. Χαρακτηριστικό είναι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν μισή ώρα μετά την λήξη της συνεδρίασης του Δ.Σ., εμπλέκοντας ακόμα και τον κ. Διοικητή, για συγκάλυψη μιας υπόθεσης του 2011, όπου ο καταγγελλόμενος από την συνάδελφο έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2012! Είναι σύμπτωση, άραγε, ότι την επομένη ημέρα, η ανακοίνωσή τους παρουσιάζεται στο blog Olympia.gr (γνωστών υμνητών της θεωρίας των ψεκασμών), με τον τίτλο «Ο Στουρνάρας καλύπτει σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος»;

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι και η συγκεκριμένη παράταξη αγνοούν τη δημοκρατική βούληση των συναδέλφων και αυτοαναγορεύονται σε προστάτες και διαπραγματευτές χωρίς καμία συνεννόηση με τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΤΕ, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ενώ υπογράφουν επίσημα κείμενα, όπως έκαναν και με τα έγγραφα του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών, κατόπιν παριστάνουν ότι δεν γνωρίζουν τι υπογράφουν ή δηλώνουν ότι υπέγραψαν βιαστικά, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ψεύδονται, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνουν περιφρόνηση στους θεσμούς και καθώς υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης πράξεων, όπου προκύπτει ενδεχόμενη ποινική και αστική ευθύνη, το Δ.Σ. με πλειοψηφία (11 υπέρ και 1 κατά) αποφάσισε, εκτός από την πολύ επιεική πειθαρχική ποινή του προστίμου των τριών ημερομισθίων, να αναθέσει στον νομικό του σύμβουλο όπως προβεί στις προβλεπόμενες, σύμφωνα με τον Νόμο, ενέργειες κατά των εγκαλουμένων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο