Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΕΝΩΤΙΚΗ: Ανακοίνωση 20 - Κομματικός συνδικαλισμός

 Αθήνα, 30.03.2018

Ανακοίνωση No 20


Ξεπέρασαν κάθε όριο εργοδοτικού και κομματικού συνδικαλισμού!!

Έβγαλαν τις μάσκες σε δημόσια θέα!!

Συνάδελφοι,

Δεν είχαμε φανταστεί ποτέ, μέχρι που μπορούσαν να φτάσουν, το Διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας, που παριστάνει ακόμα τον πρόεδρο του ΣΥΤΕ και η «ορντινάτσα του», που παριστάνει τον Γραμματέα!!  Είχαν δώσει δείγματα γραφής με τα οποία μας προειδοποιούσαν για τον θερμό εναγκαλισμό τους με τις «εξουσίες και παραεξουσίες» που διαπλέκονται στην ΤτΕ, όμως ποτέ δεν φανταζόμαστε, πως θα έφταναν σε μια τέτοια δημόσια ομολογία του ρόλου τους, ως εργοδοτικών  συνδικαλιστών και μάλιστα με την υπογραφή τους!!

Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τη ενενηντάχρονη ιστορία που έχει ο χώρος μας, σε αγώνες για αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία, έφτασαν στο σημείο να καλούν με επιστολή τους συνδικαλιστές της ΕΝΩΤΙΚΗΣ (Γ. Νάνο και Κ. Δόλη) σε απολογία!!,  γιατί ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΤΕ,  τόλμησαν χωρίς την άδειά τους, να υποστηρίξουν συνάδελφο εργαζόμενη στην ΤτΕ, σε τριμερή στην επιθεώρηση εργασίας!!  Μην έχοντας πλέον καμιά  σχέση με το λειτούργημα του συνδικαλιστή, που είναι υποχρεωμένος να αγωνίζεται για το δίκιο των συναδέλφων του χωρίς όριο και εκπτώσεις προσωπικών θυσιών και συναναστρεφόμενοι καθημερινά, με το γνωστό «διευθυντικό παρεάκι», έχουν αφομοιωθεί πλήρως από αυτό, σε νοοτροπία και πρακτικές…  Θεώρησαν λοιπόν, πως βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν την ΕΝΩΤΙΚΗ στο πρόσωπο των συνδικαλιστών της, προσφέροντας την απαλλαγή των διαπλεκόμενων, από την ενοχλητική για αυτούς παρουσία της  ΕΝΩΤΙΚΗΣ στο χώρο της ΤτΕ!!

 

«Είναι πολλά τα λεφτά Αρη»!!!

Φαίνεται πως οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, τις οποίες έφεραν προ των πυλών με το πρόσχημα της διασφάλισης του Προγράμματος, πιέζουν ΑΦΟΡΗΤΑ για να διαβούν τη πύλη της ΤτΕ, (ορισμένοι ενδεχομένως να προαλείφονται για «πάρτι» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!!!)  και γνωρίζουν πολύ καλά, ποιοι και γιατί αντιστέκονται…. Αλήθεια είναι μήπως τυχαία, η άθλια επίθεση στο συνάδελφό μας Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, η οποία επί της ουσίας εκθέτει την ΤτΕ και όχι τον ίδιο; Είναι τυχαίο ότι τόσο η Τράπεζα, απλά και μόνο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, όσο και οι συνεργαζόμενοι μαζί της συνδικαλιστές, δεν έβγαλαν ως όφειλαν, στοιχειωδώς μια ανακοίνωση;; Είναι τυχαία η συνεχής αναφορά που γίνεται στον πρώην επικεφαλής της ΠΑΣ;; Φυσικά όχι, έχει ένα και μοναδικό στόχο, να μην κλείσει τώρα θεσμικά το ασφαλιστικό μας καθεστώς, εξακολουθώντας το «έναντι σύνταξης», προσδοκώντας πως μετά τις πολιτικές εκλογές, θα ανοίξουν την πύλη στις Ασφαλιστικές!!  Όλοι αυτοί που μας ζητούν τα ρέστα, ας έλθουν να τα πάρουν.

 

Η απάντησή μας είναι: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η συντονιστική επιτροπή της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΑΚ 30.3.2018 - ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ


Αθήνα, 30/3/2018

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ

 

Στις 22/3/2018 συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΣΥΤΕ με θέμα: «Το πλαίσιο διεκδίκησης του Συλλόγου» ενόψει των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν με τη Διοίκηση της ΤτΕ για την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ).

Το «διεκδικητικό πλαίσιο» που μάλιστα διαμόρφωσε η πλειοψηφία των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ το έθεσε και εκβιαστικά (ή το ψηφίζετε και συμμετέχετε στις διαπραγματεύσεις ή αποκλείεστε!!!).

Το πλαίσιο είναι «ΠΙΣΩ» από τις απαιτήσεις και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ουσιαστικά αποποιείται ένα σημαντικό μέρος των κατακτήσεων που χάθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, διακατέχεται από τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων στο όνομα και της ανταγωνιστικότητας. Με τις προτάσεις της ανοίγει νέα επικίνδυνα μονοπάτια για καινούργιες απώλειες.

Το διεκδικητικό πλαίσιο πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να κινείται σε τρεις βασικούς άξονες:

u Στην ανάκτηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων και στη διεκδίκηση νέων οικονομικών, θεσμικών θεμάτων, με πλήρη εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης (κλιμάκια, επιδόματα κλπ).

  • Αυξήσεις στους  μισθούς, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων
  • Ξεπάγωμα των κλιμακίων και της πολυετίας με αναδρομική ισχύ.
  • Περαιτέρω βελτιώσεις των όρων όλων των δανείων.
  • Στο ΙΕΤΑ να δοθεί το Επίδομα Μηχανών σε όλους τους συναδέλφους.
  • Επαναφορά της επιδότησης για πρόγραμμα διακοπών στις άγονες γραμμές.
  • Οικονομική ενίσχυση των χρονίως βαρέως νοσούντων.
  • Προαγωγές κάθε χρόνο και τοποθετήσεις με αξιοκρατία και διαφανείς διαδικασίες.

u Στο χτύπημα των ελαστικών μορφών απασχόλησης και του «outsourcing», με συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση της κατάργησής τους. Έτσι, όλοι όσοι εργάζονται στην ΤτΕ ΘΑ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ, ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΤΕ.

u Πίεση στη Διοίκηση για εργασίες που θα ευνοούσαν τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης αλλά και την ανάκτηση των απωλεσθέντων, συνέπεια της αναδιοργάνωσης – «συρρίκνωσης» που είχαν υπογράψει «εγκληματικά» όλες οι παρατάξεις, πλην της ΕΣΑΚ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Αρκεί:

è Να μην αποδεχτούμε ότι οι εργαζόμενοι είναι κόστος και ευθύνονται για την κρίση.

è Να συνειδητοποιήσουμε ότι κριτήριο των διεκδικήσεων είναι το ποιος παράγει τον πλούτο.

è Να μην ξεχνάμε ότι η απόσπαση κατακτήσεων ποτέ δεν χαρίστηκε, αλλά πάντα ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων. Γι΄αυτό η σημερινή κυβέρνηση έβαλε παραπέρα εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα και με νόμο μέσα σε ένα βράδυ.

è Να μην διαχωρίσουμε την επίθεση στο μισθό και στις συντάξεις από την επίθεση που γίνεται στο σύνολο της ζωής μας, στην υγεία, στην παιδεία, στα χαράτσια, στην φοροληστεία, στα άνεργα παιδιά μας.

Στη βάση αυτή είναι ανάγκη να σηκώσουμε ανάστημα και να οργανώσουμε την πάλη μας, να δυναμώσουν οι αγώνες, να κλιμακωθούν. Η απάντηση στην πρόκλησή τους είναι ένα ρωμαλέο αποφασιστικό κίνημα που θα δώσει πολύμορφη μάχη με σχέδιο και αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Καμιά αναμονή. Ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα του αγώνα εξαρτάται από τον συσχετισμό δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Όμως μόνο στη γραμμή της σύγκρουσης και της διεκδίκησης μπορούμε να εμποδίσουμε τα χειρότερα, να φέρουμε αποτελέσματα.

Είναι αναγκαία η αλλαγή πλεύσης στον ΣΥΤΕ. Με αγωνιστικές διεκδικήσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, με συμπόρευση με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το Π.Α.ΜΕ. που βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική.

 Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα με Υγεία σε σας και τις οικογένειές σας. 

ΕΣΑΚ Τ.Ε.

www.syte.gr/esak