Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 09/2013

Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη

 

 
Αθήνα, 25/6/2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 9

 
Συνάδελφοι,
Το γεγονός ότι σε ορισμένα κρίσιμα, για το χώρο μας, θέματα τηρούμε στάση αναμονής, μη θέλοντας να τορπιλίσουμε διαδικασίες οι οποίες τελούν εν εξελίξει δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από κανέναν ως ένδειξη αδυναμίας. Με την παρούσα ανακοίνωση θα θίξουμε την υπόθεση ΗΔΙΚΑ ΑΕ όχι όμως προς το παρόν επί της ουσίας (αυτό θα συμβεί στο μέλλον) αλλά επί πτυχών της διαδικασίας για την οποία κρίνουμε ότι από μόνη της αποτελεί κρισιμότατο παράγοντα διαμόρφωσης της τελικής έκβασης.
Μας κάλεσαν λοιπόν στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ στις 20/06/2013 να εξουσιοδοτήσουμε τον Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα του ΣΥΤΕ να διαπραγματευτούν επί ενός αμιγώς νομικού κειμένου. Το κείμενο όμως αυτό δεν το παρέδωσαν σε κάθε παράταξη ειμή μόνον μας ανεγνώσθη από τον Πρόεδρο του ΣΥΤΕ ο οποίος και μας είπε ότι μπορούμε να το διαβάσουμε κατά τη διάρκεια του ΔΣ και πάντως πριν τη ψηφοφορία που θα αφορούσε την ως άνω αναφερόμενη εξουσιοδότηση που ήθελαν να λάβουν από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παρατήρηση πρώτη: το εν λόγω κείμενο – προσχέδιο της διαπραγμάτευσης το κατείχε ήδη ο Πρόεδρος του ΣΥΤΕ. Άρα κατά συνέπεια το κατείχε μία τουλάχιστον παράταξη (ΠΑΣΚΕ). Επομένως θεσμικά δεν τηρήθηκε ο εθιμικός κανόνας της ισότιμης παρουσίας όλων των παρατάξεων στο ΣΥΤΕ από τη στιγμή κατά την οποία οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν είχαν το γραπτό κείμενο στα χέρια τους.

Παρατήρηση δεύτερη: το εν λόγω κείμενο χρήζει ιδιαίτερης και επίμονης μελέτης πριν κανείς λάβει μια απόφαση επ' αυτού καθώς όπως προείπαμε είναι αμιγώς νομικό και σε τέτοιου είδους κείμενα "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες" όπως είχε τονίσει ο νυν πρωθυπουργός αναφερόμενος παλαιότερα στις διαπραγματεύσεις επί των Μνημονίων.

Παρατήρηση τρίτη: με τη δαμόκλεια σπάθη της έλλειψης χρόνου πάνω από τα κεφάλια μας δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουμε τόσο κρίσιμες αποφάσεις οι οποίες αφορούν τις ζωές χιλιάδων συναδέλφων και των οικογενειών τους. Άλλωστε πρόσφατη υπήρξε η παραδοχή του διεθνή αγορητή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι είχε δέκα λεπτά στη διάθεσή του προκειμένου να αποφασίσει την υπαγωγή της Ελλάδος στα ολέθρια Μνημόνια.

Παρατήρηση τέταρτη: χωρίς κείμενο στα χέρια μας πως θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε εάν το τελικό κείμενο της διαπραγμάτευσης θα έχει αποκλίσεις (και ποιες) έναντι του κειμένου που μας αναγνώστηκε;;;; Θα αντιτείνει κανείς την ύπαρξη πρακτικών όπου εκεί αναγνώστηκε το κείμενο. Μα και αυτά όταν ζητήσαμε να τα κατέχουμε ως παράταξη στο αρχείο μας, μας το αρνήθηκαν με την αιτιολογία ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ δεν δίνονται σε παρατάξεις του ΣΥΤΕ!!! Πως σχηματίσαμε όμως εμείς την εντύπωση ότι προεκλογικά συγκεκριμένη παράταξη του ΣΥΤΕ δημοσίευε στις ανακοινώσεις της αποσπάσματα αυτών των πρακτικών;;;;;!!!!

Συμπέρασμα: εάν νομίζουν ορισμένοι ότι έχουν να κάνουν με ιθαγενείς οι οποίοι χαίρονται όταν τους χαρίζουν ένα καθρεφτάκι, όσον αφορά εμάς τουλάχιστον, τους λέμε ότι πλανώνται πλάνην οικτράν! Είμαστε εδώ προκειμένου να προστατέψουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων που είναι και δικά μας άλλωστε. Σε άλλου είδους αλισβερίσια δεν πρόκειται να ενδώσουμε.

 
Η Συντονιστική Επιτροπή