Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Ενωτική: Ανακοίνωση No 19

Αθήνα, 26.3.2018

Ανακοίνωση No 19

 

«Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα…»

(Δεν το είπε ο Αϊνστάιν)

Συνάδελφοι,

Οι παρατάξεις του προεδρείου επιμένουν, παρά τις δικές μας επισημάνσεις, σε ένα αδιέξοδο παιχνίδι σκοπιμοτήτων, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο κακό που μπορεί να προκληθεί για όλους μας, από τα κομματικά τους τερτίπια. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πέμπτης 22-3-2018, ορισμένοι από αυτούς, παραδέχτηκαν την αποτυχία της μη εφαρμογής της συμφωνημένης και υπογεγραμμένης Επιχειρησιακής Σύμβασης 2015 – 2018. Άλλοι πάλι επέλεξαν να στρουθοκαμηλίσουν, αναφέροντας το καινοφανές επιχείρημα, ότι «σε μια διαπραγμάτευση κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις»!! μετατρέποντας έτσι, για πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά χρονικά, την υπογραφείσα ΣΣΕ, από μια περαιωμένη και συμφωνημένη δικαιοπραξία, που οφείλει η κάθε πλευρά να τηρεί και να εκπληρεί, σε μια συμφωνία η οποία κατά το δοκούν, μπορεί στη πορεία να αναιρείται και να μην εκπληρώνεται!! Αναρωτιόμαστε με τέτοιες απόψεις, πόση σημασία έχει τελικά η αναφορά τους στις θέσεις μιας ΣΣΕ που προτείνουν, αν ευθύς εξ αρχής και με τη βούλα των συνδικαλιστών, το περιεχόμενο μιας ΣΣΕ ή τμήματα αυτής, μπορεί να μένουν ανεφάρμοστα!! Δυστυχώς, αυτοί οι Σύμβουλοι του προεδρείου, είτε δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τα παραπάνω ή το ακόμα χειρότερο, προετοιμάζουν το έδαφος για μία ΕΣΣΕ à la carte, σημεία της οποίας στην πορεία θα εφαρμοστούν και άλλα σημεία της που δεν εξυπηρετούν την εργοδοσία απλώς θα «ξεχαστούν»!!

 

Η ΕΝΩΤΙΚΗ όμως δεν είναι δυνατόν να προσποιηθεί πως δεν έγινε τίποτε με την αθέτηση από την πλευρά της Διοίκησης της ΣΣΕ την οποία υπέγραψε η ΔΑΔΟ και που τελικά δεν τήρησε, αν και δεσμεύτηκε ενυπογράφως για αυτό!! Εάν επιχειρούν να στήσουν εκ νέου ένα σώου με υπογραφές και ανακοινώσεις δεσμεύσεων τις οποίες κατόπιν απλώς … δεν θα τηρήσουν, τότε ας γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί σε μια ακόμα εξαπάτηση των συναδέλφων.

 

Η ΕΝΩΤΙΚΗ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και απαιτεί απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να πράξουν το ίδιο. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η πρόταση που υποβάλαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΤΕ, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τις παρατάξεις του προεδρείου. Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι η ΕΝΩΤΙΚΗ στην υπογραφή της προηγούμενης Σύμβασης παρίστατο (αν και πάλι δεν της είχε δοθεί η θέση που της αναλογούσε) σε μια κίνηση καλής θέλησης και με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Δυστυχώς όμως το προεδρείο του ΣΥΤΕ δεν φρόντισε το αυτονόητο, να τηρηθεί δηλαδή η πλήρης εφαρμογή των συμφωνημένων. Πως είναι δυνατόν λοιπόν, να έχουμε την ίδια στάση και να τους δώσουμε λευκή επιταγή, όταν η ιστορία και η πρακτική τους, καταδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες παρατάξεις του προεδρείου, υποταγμένες στα μικροπαραταξιακά και κομματικά τους θέλω, επαναλαμβάνουν συνεχώς και όλως τυχαίως … «τα ίδια λάθη»;;

 

Εάν ορισμένοι επιδιώκουν «αλισβερίσια» με την ηγεσία της Τράπεζας κάτω από το τραπέζι αυτό δεν είναι δυνατόν να αποτελεί κάθε φορά τροχοπέδη στην προώθηση δίκαιων αιτημάτων που αφορούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στην Τράπεζα. Από πρακτικές τέτοιου είδους έχει καταντήσει ο συνδικαλισμός και οι εκπρόσωποί του να χαρακτηρίζονται από τον λαό, με τον απαξιωτικό τίτλο «εργατοπατέρες»!

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η συντονιστική επιτροπή της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ