Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Απολογία

Αθήνα 2-4-2018

Συνάδελφοι,

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, Ι. Νάνος και Κ. Δόλης, κλήθηκαν από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συλλόγου να απολογηθούν γραπτώς(ΑΠ:29/29-3-2018), διότι:

Σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 3 του Καταστατικού του Σ.Υ.Τ.Ε. καλείστε με την παρούσα εντός δέκα (10) ημερών σε έγγραφη απολογία διότι στις 8/1/2018 παρουσιαστήκατε ως εκπρόσωπος του Σ.Υ.Τ.Ε. σε συνάντηση μεταξύ της Τραπέζης της Ελλάδος, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σχετικά με την προσφυγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδος συναδέλφου και μέλους του Σ.Υ.Τ.Ε., χωρίς να έχετε λάβει την προβλεπόμενη από το Καταστατικό σχετική εξουσιοδότηση που απαιτείται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το παραπάνω πιστοποιείται από το Δελτίο Εργατικής Διαφοράς του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με αριθμό 875/2017 το οποίο μάλιστα έχετε υπογράψει, όπου αναφέρεται ότι παραστήκατε «εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος», κατά δήλωσή σας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι με βάση το άρθρο 22 του Καταστατικού μόνο ο Πρόεδρος του Συλλόγου μπορεί να εκπροσωπεί τον Σύλλογο, εκτός αν υπάρχει σχετική εξουσιοδότηση προς άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η παραπάνω ενέργειά σας αποτελεί ρητή παράβαση του Καταστατικού του Σ.Υ.Τ.Ε. η οποία μπορεί να επιφέρει ποινές, σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 2β, αλλά και επιπλέον νομικές συνέπειες.

 

Συνάδελφοι,

Η παράταξη της ΕΝΩΤΙΚΗΣ έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι προτάσσει πάντα τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΤτΕ έναντι οιουδήποτε κόστους και θυσιών.

Στην προκειμένη περίπτωση υφίσταται επίσημη καταγγελία γυναίκας, εργαζόμενης στην Τράπεζα η οποία υπέστη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας της. Η καταγγελία διατυπώθηκε αρχικώς, το 2011, προς την Εσωτερική Επιθεώρηση της Τράπεζας. Εκτοτε η συνάδελφος υπέστη μια σειρά υπηρεσιακών διώξεων, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να της έχει επιδοθεί το πόρισμα της Εσωτερικής Επιθεώρησης για την καταγγελία που είχε κάνει.

Τον περασμένο Οκτώβριο ενημέρωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το θέμα της και ταυτοχρόνως υπέβαλε αίτημα στον ΣΥΤΕ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της σε επικείμενη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου. Όμως οι μήνες περνούσαν και το προεδρείο του ΣΥΤΕ επέδειξε μια αδικαιολόγητη ολιγωρία ως προς την υπόθεση αυτή. Αντιθέτως ο Πρόεδρος του ΕΚΑ,  στον οποίο επίσης προσέφυγε η συνάδελφος, έσπευσε να την συνδράμει με Νομική υποστήριξη!!!

Σε μια τριμερή συνάντηση λοιπόν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στις 8/1/18, όπου εκπροσωπήθηκε η Τράπεζα από δικηγόρο της και στέλεχος της ΔΑΔΟ, παραβρέθηκαν και οι δύο σύμβουλοι της Ενωτικής αφού η συνάδελφος απευθύνθηκε  στην κίνησή μας και ήταν αδύνατο σε εμάς να την αγνοήσουμε, όπως είναι αδιανόητο για την παράταξή μας να αγνοήσει τον κάθε συνάδελφο που θα ζητήσει την αρωγή μας.

Εν συνεχεία στις 6/2/18, ένα μήνα μετά την συνάντηση αυτή συνεδρίασε το ΔΣ του ΣΥΤΕ όπου συζητήθηκε το επίμαχο θέμα. Τα μέλη του ΔΣ του ΣΥΤΕ, γνώριζαν την παράσταση των δυο εγκαλούμενων μελών και ουδείς καταφέρθηκε εναντίον τους. Διατυπώθηκαν από όλες τις παρατάξεις οι θέσεις περί απονομής δικαιοσύνης στην συνάδελφο, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Αίφνης, τις παραμονές της έναρξης της διαπραγμάτευσης για την ΕΣΣΕ, τρείς μήνες μετά την συνάντηση στο ΣΕΕ και δύο μήνες μετά το προαναφερθέν συμβούλιο, κλήθηκαν οι συνάδελφοι να απολογηθούν!!!

 

Συνάδελφοι,

Αν χρειαζόταν και σήμερα να υπερασπιστούμε εργαζόμενο στην Τράπεζα, θα το πράτταμε, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Αυτό είναι και το ύψιστο χρέος κάθε συνδικαλιστή. Η υπεράσπιση και η προστασία του καθενός συναδέλφου πολλώ δε μάλλον σε υπόθεση καταγγελίας σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο!!!

 Τα σχετικά άρθρα, του καταστατικού βάσει των οποίων εγκαλούνται οι συνάδελφοι, θα είχαν νόημα αν η παράσταση, θα είχε σκοπό το προσωπικό ή παραταξιακό όφελος, αλλά κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά. Οι συνάδελφοι υπερασπίστηκαν διακριτικά εργαζόμενη και μάλιστα αδικηθείσα κατά τη κρίση της παράταξης  και κανένας νόμος του Κρέοντα δεν θα μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε να  υπερασπιζόμαστε αδικηθέντες συναδέλφους.

 

ΥΓ 1: Οι δύο εγκαλούμενοι συνάδελφοι, κατά την παρουσία τους στην προαναφερθείσα συνάντηση δήλωσαν την ιδιότητα τους και όχι εξουσιοδότηση από το ΔΣ του ΣΥΤΕ. Αυτό άλλωστε έσπευσαν να το αποσαφηνίσουν μόλις τους γνωστοποιήθηκε η « κατηγορία».

ΥΓ 2: Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι μόνο η αφορμή την οποία εναγωνίως έψαχνε το σύστημα Διαπλοκής , εντός της Τράπεζας, ώστε να απαλλαγεί από την ΕΝΩΤΙΚΗ. Οι αιτίες βεβαίως είναι βαθύτερες και τις έχουμε πολλάκις επισημάνει .

ΥΓ 3: ¨όσον αφορά αυτή καθαυτή την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης  που καταγγέλθηκε από εργαζόμενη στην ΤτΕ, διερωτώμεθα εάν ο κ Διοικητής γνωρίζει τις πτυχές της μέχρι τη σημερινή απόληξή της και εάν ναι ποια μέτρα έχει λάβει με δεδομένο ότι ορισμένοι από την διοίκηση σε αγαστή συνεργασία με μέλη του ΣΥΤΕ επιχειρούν για μία ακόμη φορά να θολώσουν το τοπίο.