Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2012-01

Αθήνα, 23 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1


Συνάδελφοι,

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε σε μία ελάχιστη βάση συμπερασμάτων: Πρώτον, η περίοδος της Μεταπολίτευσης παρήλθε ανεπιστρεπτί. Δεύτερον, η μεγάλη τομή στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά κατ' επέκταση και στην ελληνική κοινωνία, αφορά πλέον το διαχωρισμό μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την πολιτική των Μνημονίων και εκείνων που προειδοποιούν ότι μέσω αυτής της πολιτικής οδηγούμεθα με μαθηματική ακρίβεια στην εθνική καταστροφή. Διαχωρισμός Μνημονιακών και Αντι-μνημονιακών. Τρίτον, οι ηλικίες που μάχονται τις μνημονιακές πολιτικές είναι οι κάτω των 45 ετών, ενώ εκείνες που στηρίζουν τις αδιέξοδες μνημονιακές πολιτικές είναι κατά πλειοψηφία οι άνω των 50ετών. Υφίσταται δηλαδή σαφέστατο χάσμα γενεών. Ένα τέταρτο συμπέρασμα το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι το γεγονός της μερικής απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. Απώλεια οδυνηρή για την οποία ευθύνονται τα κόμματα του Μνημονίου.
Συνάδελφοι,
Εμείς τον τελευταίο χρόνο ταχθήκαμε σαφέστατα κατά των πολιτικών των αλλεπάλληλων Μνημονίων. Πιστεύουμε ότι δεν οδηγούν πουθενά αλλού ειμή μόνον στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού και στην συνολική εξαθλίωση του ελληνικού λαού. Έχουμε συναίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης και πιστεύουμε ότι όντως απαιτούνται αιματηρές θυσίες με μία όμως προϋπόθεση, οι θυσίες αυτές να γίνουν με τη συναίνεση του ελληνικού λαού και προς το συμφέρον του και όχι προς εξυπηρέτηση του τραπεζικού, εν πολλοίς παρασιτικού κεφαλαίου το οποίο όπου κι αν "ενέσκηψε" με τη μορφή αναγκαστικών πολιτικών άφησε πίσω του καμένη γη. Τα παραδείγματα στη διεθνή σκηνή πάμπολλα, αντιθέτως παράδειγμα ανάκαμψης μέσω των πολιτικών εξαθλίωσης των λαών δεν υπάρχει ούτε ένα!!!
Για τους λόγους αυτούς και επιδιώκοντας να είμαστε συνεπείς και με καθαρό πολιτικό λόγο, χωρίς ταλαντεύσεις, ανακοινώνουμε την αναστολή λειτουργίας της ΔΑΚΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος και την ταυτόχρονη δημιουργία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ. Η ΔΑΚΕ υπήρξε ιστορική παράταξη με σημαντικότατη συμβολή στα δρώμενα του χώρου μας, έχει όμως συνδεθεί τελευταία ως τίτλος με τα Μνημόνια κι αυτό όχι με δική μας ευθύνη. Η νέα συνδικαλιστική κίνηση στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει σαφή πολιτική αναφορά ανάμεσα στις αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, ταυτόχρονα όμως σέβεται την αντίθετη άποψη και τις διαφορετικές πολιτικές αποχρώσεις και ως εκ τούτου δηλώνει ότι είναι ανοιχτή να δεχτεί στους κόλπους της συναδέλφους διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων οι οποίοι όμως θα έχουν ως ελάχιστο κοινό παρονομαστή την αντιμνημονιακή πολιτική και συνδικαλιστική στάση. Συνεχίζουμε να εκπέμπουμε το βασικό ιδεολογικό μας στίγμα το οποίο είναι ο κοινωνικός ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός και επομένως η αδήριτη ανάγκη της ύπαρξης της μεσαίας τάξης. Μια μεσαία τάξη όμως που πρέπει να είναι απαλλαγμένη από δεσμά και ικανή να παράγει ιδεολογία και να εγγυάται την απαραίτητη κοινωνική συνοχή, χαρακτηριστικά που τα στερήθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της εφαρμογής των Μνημονίων.
Όσον αφορά το χώρο της ΔΑΚΕ έχουμε να κάνουμε μόνο μια παρατήρηση. Εδώ και μήνες βρισκόμαστε σε διένεξη με τη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα κι αυτό διότι εμείς υιοθετήσαμε σταθερή αντιμνημονιακή στάση κάτι που ενόχλησε τους επαγγελματίες συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα. Είναι πρόσφατες οι ανακοινώσεις εκατέρωθεν, οι οποίες έδειξαν το μέγεθος της κόντρας. Πριν από λίγες ημέρες η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση εναντίον της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας υποτίθεται για τη φιλομνημονιακή στάση του κόμματος. Με εμάς η ίδια ΔΑΚΕ ήρθε σε αντιπαράθεση από την ακριβώς αντίθετη θέση!!! Δεν μας προκαλούν εντύπωση τα συνδικαλιστικά και κομματικά τους τερτίπια! Από κάτι τέτοιες συμπεριφορές έχει σιχαθεί ο κόσμος τους συνδικαλιστές! Άλλωστε είναι πασιφανές ότι η ηγεσία της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα μαζί με τη ΠΑΣΚΕ σε επίπεδο ΓΣΕΕ ήταν εκείνες που έβαλαν πλάτη ώστε να περάσει το ΠΑΣΟΚ τα πλέον αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδος. Υπάρχει και το παράδειγμα του συνάδελφου Αντωνόπουλου ο οποίος στο όνομα της ΔΑΚΕ υπέγραψε μαζί με την ΠΑΣΚΕ και την ΠΑΣ την πλέον μνημονιακή σύμβαση εργασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα η οποία μετέβαλε (επί τα χείρω) ακόμη και το ωράριο των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος! Οι μνημονιακές δυνάμεις σε όλο τους το μεγαλείο!!!
Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν εμείς, Θεού θέλοντος, θα είμαστε εδώ, πρωτοπόροι στους αγώνες για αξιοκρατία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια στους χώρους εργασίας. Δεν πρόκειται να ενδώσουμε στις πάσης φύσεως κομματικές παρεμβάσεις. Δεν πρόκειται βεβαίως να δεχτούμε κομματικά παιχνίδια από κομματικές κινήσεις του αμαρτωλού παρελθόντος οι οποίες είχαν συνηθίσει να λειτουργούν με φασιστικές πρακτικές. Απειλές όπως αυτή που πληροφορηθήκαμε ότι προσφάτως εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ εναντίον συναδέλφου δεν θα περάσουν πλέον. Όποιος θέλει να επιβάλλει τη λογική ενός σαπισμένου κόμματος στην ΤτΕ θα μας βρει απέναντι του.
Με σθένος και πίστη στις αιώνιες αξίες του ελληνικού έθνους ξεκινάμε τη νέα προσπάθεια.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


 
Δόλης Κ.                           Αθανασίου Κ.
Πέππας Χρ.                      Τσουκαλάς Α.
Ανδρουλιδάκης Ιω.         Παναγάκος Στ.
Καραμηνάς Ι.                   Διαμαντής Α.
Βουτσή Α.