Παρασκευή 5 Μαΐου 2000

Η Εφημερίδα μας: Αριθμός Φύλλου 1

Η Εφημερίδα μας

Μη περιοδική έκδοση για το Κέντρο Πληροφορικής και Οργάνωσης

Αριθμός Φύλλου #1

Χαλάνδρι, 5 Μαίου 2000

Η Τακτική Γενική
Απο­λογιστική Συνέ­λευση που δεν έγινε


Συνάδελφοι,

Η ετήσια τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευση γίνεται κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του Μαρτίου, όπως ορίζει το Καταστατικό του ΣΥΤΕ.

Στη σχετική συνεδρίαση που έγινε στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή, ζητήσαμε τη διενέργεια της Συνέ­λευσης μία ημέρα πριν τη Συνέ­λευση του ΣΥΤΕ. Η εκπρόσωπος της Κίνησης «Ανανεωτική Κί­νηση» συνάδελφος Χριστίνα Κε­χριμπάρη ζήτησε να γίνει την επό­μενη εβδομάδα γιατί ήθελε να προετοιμαστεί για την Συνέλευση του ΣΥΤΕ.

Την επόμενη εβδομάδα που συνε­δρίασε η ΤΔΕ για το ίδιο θέμα, η ίδια συνάδελφος μας δή­λωσε ότι θα απουσιάζει από το Κέντρο και δεν μπορεί να παραβρεθεί στη Συνέλευση. Αν και την επόμενη εβδομάδα η συνάδελφος ήταν πα­ρούσα, όταν την μεθεπόμενη εβδομάδα ξα­νασυνεδριάσαμε μας ζήτησε να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση για μετά τις εκλογές. Παρά τις προσπάθειες μας δεν καταφέραμε να πεί­σουμε την συν­άδελφο και στα πλαίσια της κα­λής συνεργασίας δεχθήκαμε για μια ακόμη φορά την αναβολή. Μετά τις εκλογές η συνά­δελφος ζήτησε μόνη της ως ημερομηνία διεξα­γωγής της Γενικής Συνέλευ­σης να ορισθεί η Μεγάλη Πέμπτη. Μετά από συζήτηση αποφα­σίσαμε ότι η τελευταία εργάσιμη προ των εορ­τών του Πάσχα, δεν είναι η καταλ­ληλότερη και έτσι ορίσθηκε ως ημερομηνία της Γενικής Συνέ­λευ­σης η 4 Μαΐου 2000. Από το πρωί της 4 Μαίου 2000 ακούσαμε την συνάδελφο να λεει σε συνα­δέλ­φους ότι η ΓΣ θα αναβληθεί γιατί υπάρχουν πολλές απουσίες στο προσω­πικό. Επίσης κατά τη διάρ­κεια αναμονής των συναδέλ­φων που προσήλθαν στη Γενική Συνέ­λευση, όσοι συνάδελφοι προσέρ­χονταν, η συ­νάδελφος Κεχριμπάρη τους προέτρεπε να μη παραστούν επειδή η Γενική Συνέ­λευση θα αναβάλλονταν.

Γιατί συνάδελφοι η συνάδελφος Χριστίνα Κε­χριμπάρη δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή της Γενι­κής Συνέ­λευσης;

Κατά τη γνώμη μας δύο είναι οι λόγοι. Η ένταξη των χειριστριών στις διαβαθμίσεις εξειδικευμένου επιδόματος, μετά την κατάρ­γηση των υπηρεσιών του Τμήματος Μη­χανε­πεξεργασίας και η ένταξη των συναδέλφων στα Τμήματα της Ανάπτυξης.

Για το πρώτο θέμα στην Τοπική Διοικητική Επιτροπή αποφασί­σθηκε, επιδεικνύοντας εμπι­στο­σύνη στο πρόσωπο της συναδέλ­φου, η εξουσιοδότηση της να αντιπροσωπευθεί η ΤΔΕ στην επι­τροπή του κ. Σιώμου για την ένταξη των χειριστριών στο μηχα­νογραφικό επίδομα. Από τη αρχή η συνάδελφος Κεχριμπάρη προ­κά­λεσε την μήνη όλου του προσωπι­κού της Μηχανεπεξεργασίας. Η ΤΔΕ κάλυψε πλήρως τη συνά­δελφο σε συγκέντρωση του Τμή­ματος και αποφάσισε να εκλεγούν δύο αντιπρόσωποι από κάθε χώρο (Χειρισμό-Διάτρηση) με τον όρο να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τους όρους ένταξης της Διάτρησης στις βαθμίδες εξειδικευμένου. Μετά από συνεννοήσεις οι αντι­προσωπείες συμφώνησαν παρου­σία συνα­δέλφων, ενώπιον της ΤΔΕ σε ένα πλαίσιο όρων. Η επιτροπή του κ. Σιώμου διαμόρφωσε ένα πόρισμα, με το οποίο πρότεινε στη Διεύ­θυνση τις ρυθμίσεις ένταξης της Διάτρησης ως και βελτιώσεις σε ορισμένους συναδέλφους του Χειρισμού. Η ΤΔΕ δια της αντι­προσώπου της κ. Κεχριμπάρη κα­τέθεσε στη επιτροπή του κ. Σιώ­μου την συμφωνηθείσα άποψη των χώ­ρων. Με την λήξη των εργα­σιών της επιτροπής η ΤΔΕ επιδιώ­κει συνάντηση με την Διεύθυνση για να υποστηρίξει την απόφασή της. Η συ­νάδελφος Κεχριμπάρη από εκείνο το σημείο και μετά παρευρίσκεται σε ψηφοφορία με­ρίδας των χειριστών που εναντιώ­νονται στην από­φαση της ΤΔΕ, προσκομίζει κείμενο με υπο­γραφές μερίδας χειριστών προς την Διεύ­θυνση που απαιτούν την υιοθέ­τηση του πορίσματος του κ. Σιώ­μου ως έχει, στερώντας το δικαί­ωμα σε συναδέλφους να διεκδι­κούν βελτίωση της θέσης των. Δηλαδή συντάσσεται με συναδέλ­φους που ωφελήθηκαν από τις ρυθμίσεις του κ. Σιώμου εναντίον συναδέλφων για τους οποίους συ­νεδρίασε η επιτροπή. Διχάζει συνα­δέλφους που ανήκουν στο ίδιο Τμήμα. Υιοθε­τεί κείμενο συ­ναδέλφων που τους χορηγείται εξειδικευμένο επίδομα για πρώτη φορά, ενα­ντίον συναδέλφων που επιδιώκουν βελτίωση των όρων ένταξης τους. Μοιράζει πίνακες επι­δεικνύοντας το «υψηλό» των αμοιβών που θα παίρνουν οι χειρί­στριες. Τέτοιοι πίνακες κυ­κλοφο­ρούν και στο Κεντρικό. Επιπλήττει χει­ρίστριες ώστε «δεν δικαιούνται για να ομι­λούν» επειδή οι ρυθμί­σεις για αυτές είναι υψη­λότατες. Επιμένει στην άμεση υπογραφή του πορίσματος εκ μέρους της ΤΔΕ ενώ οι διαδι­κασίες είναι σε εξέλιξη. Η ΤΔΕ για να διευκο­λύνει την κατάσταση προτείνει στην Διεύ­θυνση, η αρχαιότερη συνά­δελφος χειρίστρια με βαθμό Λογι­στή να ενταχθεί στη μηχανο­γρα­φική βαθμίδα των χειριστών 6 μή­νες κάτω από την ημερομηνία που κατέχει στο μηχανογρα­φικό επί­δομα ο νεώτερος συνάδελφος χειρι­στής με το βαθμό Λογιστή και αντιστοίχως για τους βαθμούς των Υπολογιστών. Το μέλος της ΤΔΕ όχι μόνο δεν σεβάστηκε την από­φαση της πλειοψηφίας της ΤΔΕ, αλλά ανενδοίαστα ενα­ντιώθηκε σ αυτήν μπροστά στη Διεύθυνση, έσπευσε μάλιστα να υπογράψει το Πόρισμα της Επιτροπής του κ. Σιώμου χωρίς την έγκριση της ΤΔΕ και ενώ υπήρχε αντίθετη απόφαση και χωρίς καν να κατα­θέσει το πόρι­σμα στην ΤΔΕ.

Ο δεύτερος λόγος που προφανώς δεν είναι επι­θυμητή η ΓΣ, είναι να προηγηθεί ή ένταξη των συναδέλ­φων στα Τμήματα της Ανάπτυξης. Η συνάδελφος Κεχριμπάρη, μέλος της ΤΔΕ, επι­θυμώντας να τοποθε­τηθεί νέος συνάδελφος, που ανήκει στην Κίνηση της, στο ίδιο Τμήμα που χρίζεται αναπληρώτρια η ίδια, κατέφυγε στα εξής μέτρα: Ζήτησε και είχε παράσταση στο Σύλλογο, συνοδευόμενη από δύο συνα­δέλ­φους, τον νέο συνάδελφο που αναφέραμε και παλιό συνάδελφο που όλοι εκτιμούμε και κατέθεσαν ότι διώκονται συνδικαλιστικά σε προεκλογική περίοδο. Μέλη του ΔΣ του ΣΥΤΕ, άλλοι γιατί ήθελαν να εκμεταλλευθούν το γεγονός και άλλοι γιατί ανησύχησαν για την δημιουργία ζητήματος προεκλο­γικά, παρενέ­βησαν στην Διεύ­θυνση και σταμάτησαν τις Τοπο­θετήσεις ένταξης του προσωπικού. Σαν να μην έφθανε αυτό η συνά­δελφος Κεχρι­μπάρη ζήτησε παρά­σταση στον κ. Υποδιοι­κητή, όπου κατέθεσε τις ίδιες ανακρίβειες. Στην πραγματικότητα η συνάδελ­φος Κεχρι­μπάρη και ο παλιός συν­άδελφος προτείνονται ως ανα­πλη­ρωτές στα νέα Τμήματα που δη­μιουργήθηκαν από τους χώρους και τα αντι­κείμενα που κατείχαν. Όσον αφορά το προσω­πικό, σε πολύωρη συνεδρίαση της Διεύ­θυνσης με τους νέους Τμηματάρ­χες συζητήθηκε η κα­τανομή των συναδέλφων στα νέα Τμήματα. Κάθε ένας Προϊστάμενος Τμήμα­τος με την σειρά του ανέπτυξε τις ανάγκες και ζήτησε να συμπεριλά­βει στο Τμήμα του, τους υπαλλή­λους που πίστευε ότι εξυπηρετούν καλύτερα το αντικείμενο του Τμή­ματος του. Τον νέο συνάδελφο, που αναφέραμε παραπάνω, δεν το ζήτησε κανείς. Η Διεύθυνση επι­φυλάχθηκε να αποφασίσει με τους Υποδιευθυντές και σε μι­κρό χρο­νικό διάστημα ψιλοδιέρευσε η σύν­θεση των νέων Τμημάτων. Ο νέος συνάδελ­φος, λοιπόν, εντά­χθηκε σε ένα από τα τέσσαρα νέα Τμήματα που προήλθαν από τον χωρισμό του Τμήματος που ανήκε. Πως στοιχειοθετεί­ται η συνδικαλι­στική δίωξη;

Αυτά τα παραπάνω πρέπει να προηγηθούν κα­ταπώς τα θέλει η συνάδελφος Κεχριμπάρη, πριν γίνει η Γενική Συνέλευση και ενο­χλήσουν τους συναδέλφους.

 

Συνάδελφοι,

Η Τοπική Διοικητική Επιτροπή, έχει αδρανή­σει, δεν λειτουργεί, είναι όμηρος της συναδέλ­φου Κε­χριμπάρη. Όλες οι αποφάσεις της ΤΔΕ καταστρατηγούνται, δια­στρεβλώνονται, μετα­φέρονται στο Σύλλογο αλλοιωμένες. Το προ­σωπικό παραπλανιέται, από την συνάδελφο, που μη έχοντας κα­νένα αντικείμενο εργασίας, με την έγκριση μάλιστα στελέχους, τρι­γυρνά κάθε μέρα, όλες τις ώρες, από συνάδελφο σε συνάδελφο προσπαθώντας να τον πείσει για τα απίστευτα. Επισκέπτεται προϊστα­μένους σαν εκπρόσωπος της ΤΔΕ και επιδιώκει να επιβάλ­λει τοποθε­τήσεις και προωθήσεις συναδέλ­φων που πρόσκεινται στο ψηφο­δέλτιο της. Όμηρος η ΤΔΕ, όμηρος και το Κέντρο που επί πέντε μήνες δεν κατάφερε να τύχει της κατα­νομής του προσωπικού, να μαζέ­ψει ο κάθε προϊστά­μενος τις δυνά­μεις του και να κάνει την δου­λειά του. Όμηρος το Κέντρο που δεν έχει κα­νένα να τον πιέσει να πάρει μια απόφαση για το ποια έργα έχουν προτεραιότητα, πότε θα ξε­κινήσουμε τις δουλειές για το ευρώ.

Συνάδελφοι,
ελάτε στην επόμενη Γενική Συνέ­λευση, όλοι. Ελάτε να δούμε αυτά και άλλα, όπως το πως ανα­βα­θμιστήκαμε το Σαββατοκύ­ριακο πριν το Πάσχα, χωρίς να το ξέ­ρουμε. Ας έρθει και ο Μηχανο­γραφικός Έλεγχος που απέχει από όλα συστηματικά. Ας έρθει να μά­θει πως μέχρι τέλος του έτους θα έχουν τε­λειώσει τα λογιστήρια και πως σε συζήτηση της Τοπικής με την Διεύθυνση για την ανα­βάθ­μιση του Ελέγχου την άλλη μέρα κυκλο­φόρησε ότι καταργείται το Τμήμα.

 

Φιλικά

 

Δημήτρης Μυγδάνης

Γραμματέας της ΤΔΕ