Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08/2013

Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη
    
Αθήνα, 17/6/2013 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 8

Συνάδελφοι,
Είναι δύσκολος και ταυτοχρόνως άχαρος ο ρόλος που, ηθελημένα, έχουμε αναλάβει. Επιζητούμε, κάθε φορά που επικοινωνούμε μαζί σας, να αποτυπώσουμε την αλήθεια των γεγονότων με τρόπο ώστε να σας καταστήσουμε κοινωνούς αυτών χωρίς όμως να προκαλέσουμε σύγχυση σκέψεων προβάλλοντας το κραυγαλέα αληθοφανές το οποίο δεν είναι κατ' ανάγκην και το αληθινό.
 
ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το θέμα των ημερών είναι ή σαφώς θα έπρεπε να είναι η υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ ΟΤΟΕ και Τραπεζιτών. Χρήσιμο είναι να θυμηθούμε το ρόλο της Κλαδικής Σύμβασης στο όχι μακρινό παρελθόν. Στις καλές εποχές λοιπόν αυτή η Σύμβαση αποτελούσε το θεμέλιο της εργασιακής μας υπόστασης όχι μόνο επειδή έδινε τον τόνο του ποσοστού αύξησης των εισοδημάτων μας αλλά και διότι καθόριζε την ποιότητα της εργασιακής μας σχέσης (ωράριο, άδειες, γενικότερο πλαίσιο εργασιακού περιβάλλοντος). Εν συνεχεία τα επιμέρους πρωτοβάθμια σωματεία υπέγραφαν επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες πάντα λειτουργούσαν με τρόπο συμπληρωματικό στη βασική Κλαδική Σύμβαση.
Τι πέτυχαν οι μνημονιακοί λοιπόν;;; Μα είναι ολοφάνερο. Ο στόχος εξαρχής ήταν η εξασθένηση των μεγάλων σωματείων, σε πρώτη φάση, με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων τους σε μικρότερα πρωτοβάθμια σωματεία. Το άρθρο 37 του νόμου 4024/2011 αυτό ακριβώς προέβλεπε. Το συγκεκριμένο άρθρο προκάλεσε ενδοκυβερνητική κρίση μεταξύ της κας Λ. Κατσέλη και του κου Ευ. Βενιζέλου εκείνη την εποχή. Προεκλογικά κι εμείς ακριβώς εκεί επικεντρώσαμε την κριτική μας. Δεν καταδικάσαμε συλλήβδην την υπογραφείσα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας του χώρου μας. Είχαμε τονίσει όμως ότι θίγοντας πάγια κλαδικά θέματα στην ουσία αποδυναμώνουμε την ΟΤΟΕ.
Σήμερα λοιπόν καθίσταται ηλίου φαεινότερο ότι η ΟΤΟΕ βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση αφού υπέγραψε μια Σύμβαση Εργασίας για την οποία κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς το εάν έχει ισχύ, που και ποιους αφορά! Εάν αυτό δεν συνιστά πλήρη απαξίωση της ΟΤΟΕ τότε τι συνιστά;;; Στην πορεία αυτής της απαξίωσης βεβαίως οι παρατάξεις που ηγήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια του κλαδικού σωματείου φέρουν βαρύτατη ευθύνη. Αντί δηλαδή να προασπίζουν τα συμφέροντα των τραπεζοϋπαλλήλων, επιδόθηκαν σε κομματικά παιχνίδια παραγοντισμών (οι περίφημες καρέκλες!) που όμως οσονούπω δεν θα έχουν καμία πρακτική αξία.
Με άλλα λόγια το μνημονιακό σχέδιο βαίνει καλώς! Ελαστικό ωράριο, ελαστικό μισθολόγιο, ελαστική σχέση εργασίας, ανοχύρωτος εργαζόμενος, έρμαιο στις διαθέσεις του τροϊκανού ή του εργοδότη. Αυτήν ακριβώς την εξέλιξη, συνάδελφοι, αντιμαχόμαστε. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Απαιτείται ενσυνείδητη αντίσταση από κάθε έναν εργαζόμενο και όχι μοιρολατρική αποδοχή των όσων μας σερβίρουν.

 
ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΚΑ

Πραγματοποιήθηκαν στις 31/5/2013 και 1/6/2013 οι εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ στο ΕΚΑ. Ο εκπρόσωπος μας συμμετείχε σ' ένα νέο ψηφοδέλτιο αυτό της "ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ". Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα το οποίο προσδιορίζεται στο ευρύτερο φιλελεύθερο αντιμνημονιακό τόξο. Το ΕΚΑ αποτελεί το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό φορέα της χώρας μετά τη ΓΣΕΕ. Η "ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ" κατήγαγε περίλαμπρη νίκη κατακτώντας, στην παρθενική παρουσία της, τέσσερις (4) έδρες. Ο εκπρόσωπος μας εξελέγη στη συντονιστική επιτροπή της νέας κίνησης. Η γενικότερη τάση ήταν η επικράτηση αντιμνημονιακών ψηφοδελτίων. Παραθέτουμε την εξέλιξη των πραγμάτων από το 2007 μέχρι σήμερα προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας αυτό που εμείς αποκαλούμε μεταστροφή της τάσης:

 
Παράταξη/Αριθμός εδρών
2013 
2010 
2007 
ΔΑΣ 
9 
9 
9 
ΠΑΣΚΕ 
5 
12 
11 
Αυτόνομη Παρέμβαση 
5 
3 
3 
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ 
4 
- 
- 
ΠΑΣΚΕ Συνεργαζόμενοι 
3 
- 
- 
ΔΑΚΕ 
3 
6 
8 
Αγωνιστική Ταξική Ενότητα 
2 
1 
- 

 
Συνάδελφοι,
Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις προσπάθειες μας σε συνεργασία και με άλλες ομάδες εργαζομένων προκειμένου να ανακτήσουμε την απολεσθείσα, από τα αλλεπάλληλα Μνημόνια, εργασιακή μας αξιοπρέπεια. Στον αγώνα μας αυτόν τις θέσεις μας εκφράζουν μόνο οι ανακοινώσεις μας και τα στελέχη μας και κανείς άλλος. Δεν έχουμε την ανάγκη κηδεμόνων και δεν διαπραγματευόμαστε τις αξίες και τις αρχές μας.

 
ΕΡΤ

Αφήσαμε για το τέλος τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο δίαυλο ενημέρωσης. Δεν είναι ψέμα να αναφέρουμε ότι η χώρα τελεί το τελευταίο έτος υπό το καθεστώς πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και επιστρατεύσεων. Η εξαίρεση δηλαδή του Συντάγματος τείνει να καταστεί κανόνας! Στην περίπτωση της ΕΡΤ αυτό που προστέθηκε είναι το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Είναι ένα ερώτημα βεβαίως το κατά πόσο δύναται κανείς να κυβερνά επί μακρό χρονικό διάστημα κινούμενος στα συνταγματικά όρια, καταπιέζοντας το λαό και επικαλούμενος τη Δημοκρατία! Ένα ακόμη ερώτημα έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι ηθικό να στρέφει η εκτελεστική εξουσία τη μια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα εναντίον της άλλης προκειμένου να περάσει επώδυνα μέτρα. Με άλλα λόγια αν οι "κακοί", οι "ταραξίες" σε τούτη τη χώρα είναι οι κάτοχοι των φορτηγών αυτοκινήτων, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, οι δημόσιοι υπάλληλοι (οι χαρακτηρισθέντες από τα πλέον επίσημα χείλη ως "κοπρίτες"), οι ταξιτζήδες, οι αγρότες, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, τώρα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, τελικά οι μόνοι ορθώς σκεπτόμενοι και πράττοντες είναι οι κομματικοί ινστρούχτορες και οι παρατρεχάμενοί τους;;;

 
Συνάδελφοι,
Τα θέματα της τελευταίας περιόδου είναι και πολλά και φλέγοντα. Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ψύχραιμη ματιά, σταχυολογούμε προθέσεις και τοποθετήσεις και προχωρούμε σε εξαγωγή συμπερασμάτων. Όταν λοιπόν αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται τότε προβαίνουμε σε δημοσιοποίηση των θέσεων μας αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.
Οι Ανεξάρτητοι Τραπεζοελλαδίτες θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στις επάλξεις των κοινωνικών αγώνων διαπνεόμενοι πάντα από αισθήματα αλληλεγγύης, δικαίου και δημοκρατίας. Κανείς μας δεν δικαιούται να παραμένει απαθής στις εξελίξεις των καιρών μας.

 
Η Συντονιστική Επιτροπή