Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ενωτική: Έκτακτη Ανακοίνωση - Διώκεται ο ελεύθερος συνδικαλισμός


Αθήνα, 19.
4.2018

 

Έκτακτη Ανακοίνωση

 

Διώκεται ο ελεύθερος συνδικαλισμός στην τράπεζα της Ελλάδος

 

Συνάδελφοι,

Τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, Ι. Νάνος και Κ. Δόλης, κλήθηκαν από τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Συλλόγου να απολογηθούν γραπτώς(ΑΠ:29/29-3-2018), διότι ως μέλη του Δ.Σ. του ΣΥΤΕ, υπερασπίστηκαν σε «συνάντηση μεταξύ της Τραπέζης της Ελλάδος, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας», συνάδελφό τους που είχε προσφύγει στην τριμερή, λόγω υπηρεσιακών διώξεων που υφίστατο μετά από επίσημη καταγγελία της για ηθική και σεξουαλική παρενόχληση επίσημα κατατεθειμένη από το 2011, γιατί δεν είχαν πάρει την άδεια της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου. Σημειώνουν μάλιστα, πως: «Η παραπάνω ενέργειά σας αποτελεί ρητή παράβαση του Καταστατικού του Σ.Υ.Τ.Ε. η οποία μπορεί να επιφέρει ποινές, σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 2β, αλλά και επιπλέον νομικές συνέπειες»!!

 

Συνάδελφοι,

Η παράταξη της ΕΝΩΤΙΚΗΣ έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι προτάσσει πάντα τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΤτΕ έναντι οιουδήποτε κόστους και θυσιών. Στην προκειμένη περίπτωση ενημερωθήκαμε για επίσημη καταγγελία γυναίκας, συναδέλφου στην Τράπεζα, η οποία υπέστη ηθική και σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας της. Η καταγγελία διατυπώθηκε αρχικώς, το 2011, προς την Εσωτερική Επιθεώρηση της Τράπεζας. Από τότε η συνάδελφος υφίσταται μια σειρά υπηρεσιακών διώξεων, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να της έχει επιδοθεί το πόρισμα της Εσωτερικής Επιθεώρησης για την καταγγελία που είχε κάνει. Η συνάδελφος εξάντλησε όλη την ιεραρχία και κάθε θεσμική διαδικασία προς την Τράπεζα, χωρίς να τύχει καμιάς δικαίωσης ή έστω και επίσημης απάντησης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέβαλε αίτημα στον ΣΥΤΕ, μετά από ακόμη μία βλαπτική μεταβολή, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της σε επικείμενη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου. Όμως το προεδρείο του ΣΥΤΕ επέδειξε μια αδικαιολόγητη ολιγωρία ως προς την υπόθεση αυτή. Τον περασμένο Οκτώβριο ενημέρωσε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για το θέμα της και ταυτοχρόνως ζήτησε την αρωγή του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ο Πρόεδρος του ΕΚΑ, έσπευσε να την συνδράμει όχι μόνο με συμβουλές, αλλά και με την παρουσία του στις συναντήσεις με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας!!!

Σε μια τριμερή συνάντηση λοιπόν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στις 8/1/18, όπου εκπροσωπήθηκε η Τράπεζα από δικηγόρο της και στέλεχος της ΔΑΔΟ, παραβρέθηκαν και οι δύο σύμβουλοι της Ενωτικής, αφού η συνάδελφος απευθύνθηκε στην κίνησή μας (λόγω κωλύματος του Προέδρου του ΕΚΑ) και ήταν αδύνατο σε εμάς να την αγνοήσουμε, όπως είναι αδιανόητο για την παράταξή μας να αγνοήσει τον κάθε συνάδελφο που θα ζητήσει την αρωγή μας.

Μέλη του προεδρείου ενημερώθηκαν από την Τράπεζα την ίδια ημέρα για την τριμερή της 8ης Ιανουαρίου, σπεύδοντας την επομένη, 9η Ιανουαρίου, να στείλουν στην ΔΑΔΟ της ΤτΕ με κοινοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας επιστολή, αναφέροντας ότι οι Σύμβουλοι της ΕΝΩΤΙΚΗΣ δεν εκπροσωπούσαν τον ΣΥΤΕ!!! Η ταχύτητα της αντίδρασης (σε λιγότερο από 24 ώρες!) και η μυστικότητα με την οποία περιέβαλαν τις κινήσεις τους, αποδεικνύει ότι το πρώτιστο για αυτούς ήταν η συγκάλυψη της καταγγελίας της συναδέλφου και η αποτροπή πιθανής δικαίωσής της από το πόρισμα της τριμερούς!!

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το γεγονός πως, στις 6/2/18, ένα μήνα μετά την συνάντηση της τριμερούς, συνεδρίασε το ΔΣ του ΣΥΤΕ όπου συζητήθηκε το επίμαχο θέμα, και ουδείς καταφέρθηκε εναντίον των δυο συμβούλων της Κίνησής μας που σήμερα εγκαλούν, αν και γνώριζαν την παράσταση τους στην τριμερή συνάντηση, αντιθέτως στη συνεδρίαση αυτή, διατυπώθηκαν από όλες τις παρατάξεις, θέσεις περί απονομής δικαιοσύνης στην συνάδελφο, αλλά πέρα τούτου, ουδέν!

Συνάδελφοι,

Αν χρειαζόταν και σήμερα να υπερασπιστούμε εργαζόμενο στην Τράπεζα, θα το πράτταμε, χωρίς κανένα ενδοιασμό. Αυτό είναι και το ύψιστο χρέος κάθε συνδικαλιστή. Η υπεράσπιση και η προστασία του καθενός συναδέλφου πολύ περισσότερο σε υπόθεση καταγγελίας ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο μας!! Οι συνάδελφοι υπερασπίστηκαν διακριτικά αδικηθείσα εργαζόμενη και κανένας νόμος του Κρέοντα δεν θα μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αδικηθέντες συναδέλφους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η συντονιστική επιτροπή της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

ΥΓ: Όσον αφορά αυτή καθαυτή την υπόθεση σεξουαλικής και ηθικής  παρενόχλησης, διερωτώμεθα εάν ο κ Διοικητής γνωρίζει τις πτυχές της, μέχρι τη σημερινή απόληξή της και εάν ναι ποια μέτρα έχει λάβει.