Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13/2013

Αθήνα, 1/10/2013

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13

 
Συνάδελφοι,
Αποφεύγοντας τους κουραστικούς προλόγους θα επιχειρήσουμε μια αναλυτική προσέγγιση ορισμένων από τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο μας προκειμένου να σας καταστήσουμε κοινωνούς στο τι μέλει γενέσθαι, καθώς πιστεύουμε ότι πολλοί από εσάς λαμβάνεται καθημερινώς αντικρουόμενες πληροφορίες, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να σας εμποδίζει να σχηματίσετε μια συνολική εικόνα επί των αλλαγών που βρίσκονται επί θύραις.
Αρχικώς οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ορισμένες παραμέτρους τις οποίες ουδείς δύναται να αμφισβητήσει:

Πρώτον: Το προσωπικό της ΤτΕ καθώς και οι εργασίες της βαίνουν, εδώ και καιρό, μειούμενες και δυστυχώς κανείς δεν έπραξε το παραμικρό προκειμένου να αντιστρέψει αυτήν την εξέλιξη.

Δεύτερον: Οι ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες μέσω των συλλογικών συμβάσεων παρείχαν κάποιου βαθμού εργασιακή ασφάλεια, τείνουν να "εξαερωθούν" και ουδείς ανθίσταται.

Τρίτον: Συγκεκριμένες συνδικαλιστικές κινήσεις, προεξάρχουσας της ΠΑΣΚΕ, οι οποίες είχαν "το κουμάντο" του ΣΥΤΕ όλα αυτά τα χρόνια, αντί να οικοδομήσουν ένα τείχος αντίστασης σε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, κοίταζαν πως θα συντηρούν τον κομματικό τους στρατό, αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους. Έτσι η αναξιοκρατία, η ρουσφετολογία, η έλλειψη δικαιοσύνης έγιναν ο κανόνας στην ΤτΕ κι αν τολμούσε κανείς να ψελλίσει την ορθή διαδικασία, τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι! Προτάσεις κατά καιρούς κατατίθεντο αλλά δεν υπήρχαν ευήκοα ώτα. Τελευταίο παράδειγμα η πρόταση που κατέθεσε η ΠΑΣ (η οποία και αυτή με την συμπόρευσή της με την ΠΑΣΚΕ δεν είναι άμοιρη ευθυνών) στο ΔΣ του ΣΥΤΕ περί επέκτασης του διαβαθμισμένου επιδόματος ευθύνης σε όλη την Τράπεζα. Τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία εκριζώνει ως έναν βαθμό το ρουσφέτι, την υπερψηφίσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ποιοι την καταψήφισαν; η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και …η Ανανεωτική!!! Όταν πρωτοεμφανίστηκε η Ανανεωτική είχε αφήσει υποσχέσεις ότι κάτι θα προσπαθούσε να αλλάξει από το σάπιο κομματικό καθεστώς των παλαιοσυνδικαλιστικών κινήσεων. Δυστυχώς το μόνο που βλέπουμε από τη συγκεκριμένη κίνηση είναι να πρωταγωνιστεί στην οπισθοδρόμηση. Με απλά λόγια η Ανανεωτική το μόνο που πράττει με συνέπεια είναι να ρίχνει νερό στο μύλο της ΠΑΣΚΕ!
Όταν συνάδελφοι βλέπουμε ότι μέσω της τρέχουσας αναδιοργάνωσης (που εκείνοι υπέγραψαν και όχι εμείς) μειώνονται κατακόρυφα οι θέσεις ευθύνης κι έτσι καθίσταται δυσκολότερη η υπηρεσιακή εξέλιξη του τραπεζοελλαδίτη, ποιος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την επέκταση της διαβαθμισμένης επιδοματικής πολιτικής; Μα φυσικά η ΠΑΣΚΕ η οποία ανέκαθεν ζούσε και ανέπνεε με το ρουσφέτι (το ίδιο και οι παρατρεχάμενοί της)!

 
Εμείς συνάδελφοι όχι απλώς υπερψηφίσαμε την πρόταση αλλά την επεκτείναμε και ζητήσαμε οι θέσεις ευθύνης στην ΤτΕ να καταλαμβάνονται με διαφανείς διαδικασίες και οι πιο άξιοι να ανταμείβονται. Τόσα χρόνια έχουν εκθρέψει έναν μηχανισμό "δικών τους" υπαλλήλων οι οποίοι προσέρχονται ότι ώρα θέλουν στην εργασία τους (άλλοι δηλώνουν συνεχώς "ασθενείς"), εργάζονται "με το μαλακό" και όσο θέλουν, δεν κοπιάζουν να αποκτήσουν τυπικά προσόντα αφού γι' αυτούς την κατάλληλη στιγμή θα "καθαρίσει" το κόμμα του 5%!!!! Αυτό λοιπόν πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή συνάδελφοι και θα τελειώσει εάν στην ΤτΕ επιβληθεί ένα καθεστώς διαφάνειας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος.

 
ΙΕΤΑ
Τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν πολλά τραγελαφικά γεγονότα στο χώρο του Νομισματοκοπείου. Την απόλυτη ευθύνη αυτής της κατάστασης τη φέρει η Διεύθυνση του ΙΕΤΑ. Ακούστηκαν απίθανες προτάσεις περί κατάργησης όλων των υπηρεσιών χωρίς ταυτόχρονη καθιέρωση της εξειδικευμένης επιδοματικής πολιτικής, πράγμα τελείως παράλογο για εμάς. Αν διαπνέεται από τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια ο κύριος Διευθυντής να τα καταθέσει εγγράφως, να τα λάβουμε κι εμείς στο ΣΥΤΕ και να δώσουμε τη δέουσα απάντηση. Δεν είναι δυνατόν όμως να αναστατώνει με άκομψο τρόπο όλους τους εργαζόμενους στο Νομισματοκοπείο! Λίγη περισσότερη προσοχή και υπευθυνότητα δεν βλάπτει!

 
ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Αφήσαμε για το τέλος το σχολιασμό του μέτρου της άρσης της απαγόρευσης των μαζικών απολύσεων. Εμείς πιστεύουμε (μακάρι να διαψευστούμε) ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα στις τράπεζες. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι η τελευταία συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ αποκλείει ρητώς και κατηγορηματικώς μια τέτοια εξέλιξη. Ζούμε όμως στην εποχή των μνημονίων όπου όλα ανατρέπονται και δυστυχώς για τους εργαζόμενους τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα είναι καταβαραθρωμένα στις προσωπικές διενέξεις των εργατοπατέρων που τα διοικούν. Επομένως τίποτε δεν πρέπει να αποκλείουμε. Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Άλλωστε το παράδειγμα της μη σύστασης Προεδρείου στο ΕΚΑ μετά την παρέλευση τόσων μηνών από τις εκλογές σ' αυτό καταδεικνύει τη νοσηρότητα του "επαγγελματικού" συνδικαλισμού στην Ελλάδα.

 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Συντονιστική Επιτροπή

 

Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη