Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 (26/2/2014)

 Αθήνα, 26/2/2014
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 21

ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Είναι γνωστό ότι η έλλειψη κανόνων δεοντολογίας στην πολιτική ζωή οδηγεί αργά ή γρήγορα σε καταστάσεις αδιαφάνειας και αναξιοπιστίας, τραυματίζοντας σοβαρά την ουσία αλλά και τους τύπους της Δημοκρατίας.
Έχουμε πολλές φορές επισημάνει, κι αν θέλετε στηλιτεύσει, τέτοιας φύσεως ατοπήματα. Το κλασικότερο επαναλαμβανόμενο παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει με τις ανακοινώσεις του ΣΥΤΕ. Αυτές στο τέλος φέρουν πάντα την υπογραφή με το εξής λογότυπο: "Το Διοικητικό Συμβούλιο" κάκιστα κατά τη γνώμη μας καθώς ΠΟΤΕ δεν έρχονται σε γνώση όλων των Συμβούλων του ΔΣ πριν δημοσιευτούν, με συνέπεια να μην απηχούν τις θέσεις όλων των παρατάξεων. Αυτή η πρακτική τραυματίζει τη δημοκρατική υπόσταση του συλλογικού οργάνου διότι οι ανακοινώσεις του πολλές φορές εξυπηρετούν τα στενά παραταξιακά συμφέροντα των μνημονιακών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ, ΔΑΚΕ.

Πρόσφατο κρούσμα αυτής της πρακτικής είναι οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις του ΣΥΤΕ. Στην ανακοίνωση Νο 34/13.2.2014 και υπό τον τίτλο "ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ" γίνεται μια προσωπική επίθεση σε έναν Σύμβουλο της Διοίκησης (τον οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε προσωπικά) χωρίς όμως να παρατίθενται οι λόγοι που την προκάλεσαν, απλά αιωρούνται υπονοούμενα. Εν τω μεταξύ μια ημέρα πριν είχε μεσολαβήσει τετράωρη συνεδρίαση του ΔΣ στην οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην υπόθεση!! Τελικά δηλαδή εμφανίζεται με έμμεσο τρόπο η παράταξή μας να συμφωνεί στην εξαπόλυση μιας μομφής για την οποία δεν γνωρίζει το παραμικρό!!! Αν αυτό δεν συνιστά ατόπημα δεοντολογίας τότε τι ακριβώς είναι;

Δεύτερο κρούσμα, η ανακοίνωση του ΣΥΤΕ Νο 35/19.2.2014 όπου εμφανιζόμαστε ως παράταξη να επιτιθέμεθα στον…εαυτό μας! Ο απόλυτος παραλογισμός! Έχουμε κατ' επανάληψη υποδείξει στο Προεδρείο του Συλλόγου να μην υπογράφει τις ανακοινώσεις με τον τίτλο "Το Διοικητικό Συμβούλιο" αλλά εισπράξαμε "φωνή βοώντος εν τη ερήμω"!
Στην ίδια ανακοίνωση διεπράχθη κι άλλο ατόπημα: οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας εμφανίζουν την ΕΣΑΚ ως παράταξη η οποία υπερψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις κι αυτό είναι ψέμα! Την ημέρα της συνεδρίασης για το διετή προγραμματισμό του τότε Προεδρείου (12/4/2013) ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Βασίλειος Χάμος απουσίαζε!!! Πως είναι δυνατόν να υπερψήφισε το οτιδήποτε εν τη απουσία του; Μήπως, εκείνη την ημέρα, είχε κάποια κρυφή τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του ΔΣ η οποία δεν μας ανακοινώθηκε ποτέ;

 
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΣ

Οι μνημονιακοί του ΣΥΤΕ ομιλούν για εμάς με τρόπο απαξιωτικό (η μικρότερη παράταξη) αλλά τους διαφεύγει ότι είμαστε πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη, η οποία προεκλογικά κινήθηκε με έξοδα των μελών της, ανέπτυξε ριζοσπαστικό, παρεμβατικό λόγο και, εξ αιτίας αυτού, όπου έθεσε υποψηφιότητα (ΔΣ ΣΥΤΕ, ΤΔΕ ΙΕΤΑ) πέτυχε την εκπροσώπησή της! Εμείς κύριοι των ΠΑΣΚΕ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ, ΔΑΚΕ δεν κατεχόμαστε από το σύνδρομο του εργατοπατερισμού. Δεν κυνηγάμε αποσπάσεις και οφίτσια. Είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα του καθενός Τραπεζοελλαδίτη. Άλλωστε το ποιος εκπροσωπεί και ποιάς διαστάσεως μεγέθη είναι σχετικό, η ΠΑΣΚΕ των 6 εδρών στην ΤτΕ, για παράδειγμα, αντιστοιχεί σε ένα αναιμικό ΠΑΣΟΚ του 3%!
Οι αιχμές για δήθεν αναξιοκρατική επαγγελματική ανέλιξη μελών μας επιστρέφονται αυτολεξεί στον εμπνευστή τους με την υποσημείωση ότι κανείς από εμάς δεν προήχθη στο βαθμό του Εντεταλμένου με μόνο 16 έτη προϋπηρεσίας ελέω Θεού και ΠΑΣΟΚ!

Όσον αφορά την τραγελαφική περίπτωση της σκευωρίας με το δελτίο εισόδου του εκπροσώπου μας στην περυσινή Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΤτΕ, αυτός προσήλθε στη Συνέλευση με Δελτίου Εισόδου ως Σύμβουλος του Σωματείου. Ως προς την υπόλοιπη "κατασκευή" η λεπτομέρεια που διαφεύγει από τους πάντες είναι ότι δεν προκύπτει από πουθενά ανάμειξη του εκπροσώπου μας σ' αυτήν τη φαρσοκωμωδία! Βεβαίως θα υπάρξει συνέχεια διότι όπως αναφέρει η λαϊκή θυμοσοφία "όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου στο τέλος πέφτει ο ίδιος μέσα"!!! Ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ δηλώνει με τρόπο συκοφαντικό ότι η πρόθεση του εκπροσώπου μας ήταν να μιλήσει στην εν λόγω συνέλευση. Από πού προκύπτει κάτι τέτοιο; Μόλις στο προηγούμενο ΔΣ του ΣΥΤΕ μας τόνισε (αναφερόμενος σε άλλο θέμα) ότι δεν κάνει δίκη προθέσεων ενώ στην δική μας περίπτωση την έχει ήδη κάνει προκειμένου να μας συκοφαντήσει!! Να υπενθυμίσουμε συνάδελφοι ότι, όπως πέρυσι έτσι και φέτος, η σκευωρία αυτή ήρθε στην επικαιρότητα μόλις θίξαμε το θέμα του ελέγχου στα οικονομικά του Σωματείου! Τον έλεγχο αυτόν θα έπρεπε μόνοι τους να τον επιζητούν όταν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες "πράσινων" συνδικαλιστικών μπουμπουκιών που τα σαρώνουν όλα! Ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος του επί σειρά ετών συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ στο ΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι αναμεμειγμένος στην υπόθεση της λαθρεμπορίας καυσίμων.

 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ

Ενώ λοιπόν το Προεδρείο του ΣΥΤΕ ασχολείται με την κατασυκοφάντηση της αντιπολίτευσης, τα προβλήματα των συναδέλφων διογκώνονται. Για παράδειγμα, παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα μια αλλαγή πολιτικής, από την πλευρά της Διοίκησης, στο θέμα της χορήγησης δανείων προς τους εργαζόμενους. Είναι πάρα πολλά τα παράπονα που μας έχετε διατυπώσει, συνάδελφοι, επί του θέματος αυτού. Σπεύδουμε να απορρίψουμε ευθύς εξ αρχής μια ακατανόητη λογική που "φοριέται" πολύ στην ΤτΕ. Αναφέρουν, λοιπόν, πολλοί καλοθελητές ότι ο Τραπεζοελλαδίτης είναι σε γενικές γραμμές ευνοημένος από το καθεστώς χορήγησης και εξόφλησης των δανείων και άρα δεν δικαιούται να διαμαρτύρεται. Η ανάπτυξη αυτού του επιχειρήματος στερείται λογικής βάσης καθώς ο αντίλογος σωστά σημειώνει ότι τα δάνεια που μας χορηγεί ο εργοδότης μας είναι στο σύνολό τους διασφαλισμένα ως προς την πληρωμή τους!
Με άλλα λόγια η Τράπεζα δεν παίρνει ΚΑΝΕΝΑ ρίσκο επισφάλειας όσον αφορά στα δάνειά μας! Οι εμπορικές Τράπεζες χορηγούν δάνεια με υψηλότερο επιτόκιο γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ένα ποσοστό αυτών των δανείων δεν πρόκειται να εξυπηρετηθεί.
Επομένως, από τη στιγμή κατά την οποία τα δικά μας δάνεια είναι 100% εγγυημένης αποπληρωμής, δεν βλέπουμε το λόγο ύπαρξης αυτής της "σφικτής" πολιτικής στη χορήγησή τους. Επιπροσθέτως τέτοιου είδους αλλαγές δεν προέβλεπε η Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας αλλά το σημερινό Προεδρείο του ΣΥΤΕ ούτε θέλει, ούτε δύναται να ασχοληθεί με τέτοιες "λεπτομέρειες".

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
 
Σε παλαιότερη ανακοίνωσή μας είχαμε αναφέρει την προσπάθεια ρουσφετολογικής διευθέτησης "ημετέρων" στο δίκτυο, σε θέσεις ευθύνης, κατά παράβαση του Κανονισμού και της εθιμικής διαδικασίας. Το πρώτο κρούσμα εκδηλώθηκε τότε στο υποκατάστημα Χανίων. Έχουμε στα χέρια μας έγγραφη μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ο Διευθυντής του καταστήματος έγινε αποδέκτης "πιέσεων και υποδείξεων συνδικαλιστικών κύκλων"!
Πιο πρόσφατο κρούσμα αυτό στο υποκατάστημα Σερρών. Εκεί ο Διευθυντής αγνόησε δύο (2) Αναπληρωτές Προϊσταμένου Υπηρεσίας, προκειμένου να δώσει θέση Προϊσταμένου Υπηρεσίας σε τρίτο υπάλληλο! Στην περίπτωση αυτή ακούστηκαν φήμες περί τρομοκράτησης του Διευθυντή από συνδικαλιστές, φήμες τις οποίες έχει ακούσει και το ίδιο το "θύμα" όπως μας ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτά που ακούσαμε διότι αν αληθεύουν τότε δεν ομιλούμε για συντεταγμένη λειτουργία του πρώτου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας αλλά για σκηνικό 'Φαρ Ουέστ', όπου επικρατεί ο πλέον βίαιος, ο πλέον κυνικός!! Σε κάθε περίπτωση εμείς δηλώνουμε παρόντες να στηρίξουμε τον κάθε συνάδελφο που θα βρει το κουράγιο να προχωρήσει, έστω και καθυστερημένα, σε επίσημη καταγγελία.
Συνάδελφοι, ο άνεμος της αλλαγής που θα σαρώσει καθετί το σάπιο, καθετί το μνημονιακό έχει ήδη φυσήξει! Μπορούμε όμως κι εμείς, ο καθένας και η καθεμιά από τη θέση του, με θαρραλέες παρεμβάσεις να βοηθήσουμε, έτσι ώστε αυτός ο άνεμος να εξαπλωθεί ακόμη πιο γρήγορα παντού!

ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
 
Τελευταίο αφήσαμε το θέμα της αναδιοργάνωσης σε τρεις Διευθύνσεις της ΤτΕ που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για τις εξής Διευθύνσεις: Εργασιών Δημοσίου, ΙΕΤΑ, Στατιστικής.
Πρώτη και σημαντικότατη παρατήρηση το θέμα του ανύπαρκτου χρόνου μελέτης και προετοιμασίας των παρατάξεων επί των προτάσεων της Αναδιοργάνωσης. Οι προτάσεις αυτές μας δόθηκαν το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης κι έπρεπε να είμαστε έτοιμοι το επόμενο πρωί της Παρασκευής οπότε κι έλαβε χώρα η συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ γι' αυτόν το λόγο! Δηλαδή μερικές μόνο ώρες περιθώριο για μια τόσο σπουδαία διαδικασία η οποία θα καθορίσει το επαγγελματικό μέλλον εκατοντάδων συναδέλφων μας! Δεν είναι η πρώτη φορά που μας φέρνουν προ τετελεσμένων επισείοντας τη Δαμόκλειο Σπάθη του ανύπαρκτου χρονικού περιθωρίου. Το ίδιο συνέβη και στην υπόθεση του Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ στηλιτεύσαμε αυτήν την ασφυκτική διαδικασία αλλά ψηφίσαμε την έγκριση των αναδιοργανώσεων στη λογική και μόνο ότι εδώ και μήνες πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην αναμονή των αλλαγών και στερούνται της όποιας υπηρεσιακής και οικονομικής εξέλιξής τους.
Η διαδικασία όμως κατέδειξε για άλλη μια φορά την απουσία οργανωτικού πνεύματος από την πλευρά του Προεδρείου του ΣΥΤΕ, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να θέτει τους όρους της διαδικασίας που αυτός επιθυμεί! Δεν θα πούμε ότι η εξέλιξη αυτή προδίδει ανικανότητα διαχείρισης κρίσιμων ζητημάτων, πάντως σίγουρα δεν ήταν ευχάριστη για καμία από τις παρατάξεις του ΣΥΤΕ ή τουλάχιστον έτσι δήλωσαν άπαντες.
Εν κατακλείδι, συνάδελφοι, όπως ασφαλώς αντιλαμβάνεστε ενώ εμείς θέτουμε ερωτήματα και καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους (όπως παραθέσαμε λύσεις για τα οικονομικά του ΣΥΤΕ στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας) το μόνο που εισπράττουμε είναι ύβρεις και συκοφαντίες. Επί της ουσίας δεν μας απαντάει καμία από τις μνημονιακές κινήσεις του ΣΥΤΕ. Το δυστύχημα για εκείνους και ταυτοχρόνως ευτύχημα για τους εργαζόμενους στην ΤτΕ είναι ότι εμείς θα επιμείνουμε στην πολιτική μας.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Συντονιστική Επιτροπή

Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη