Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗ.ΣΥ.Κ. Επιστολή #3

ΔΗ.ΣΥ.Κ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
για το Παράρτημα του Μηχανογραφικού Κέντρου.
Αρχαιρεσίες του ΣΥΤΕ την 19η.2.2015

Χαλάνδρι 17.2.2015
Συνάδελφοι,

Ένα χρέος έχει το σωματείο κάθε εργασιακού χώρου. Τη προάσπιση της Δικαιοσύνης υπέρ των εργαζομένων. Είναι δίκαιο ένα αίτημα, το υπερασπίζεται, το προωθεί, το διεκδικεί. Είναι άδικο ένα περιστατικό, το καταγγέλλει, το στηλιτεύει, αγωνίζεται για να αποκαταστήσει το δίκαιο.

Για παράδειγμα, τίθεται ένα οικονομικό αίτημα από μερίδα ή από το σύνολο των εργαζομένων. Αν το αίτημα είναι δίκαιο, η διεκδίκηση του έχει και προοπτική επίτευξης και το σωματείο έχει υποχρέωση να το υποστηρίξει.

 
Αν αδικηθεί ένας συνάδελφος, από την εργοδοσία, καθήκον και χρέος του σωματείου είναι η προστασία του και η αποκατάσταση του εργαζόμενου.
Αυτή είναι η δουλειά του κάθε σωματείου και του κάθε συνδικαλιστή.

Χρέος μας είναι, να βοηθάμε τους διπλανούς μας. Να κάνουμε το καλύτερο πάντα. Κανείς μέσα του, δεν θέλει την αδικία. Όποιος και να ερωτηθεί, τη δικαιοσύνη θέλει και ξέρει πάντοτε, ποιο είναι το δίκαιο και ποιο το άδικο. Είναι δύσκολο πράγμα η δικαιοσύνη. Είναι αγώνας. Αλλά αυτός ο αγώνας δίνει χαρά. Χαρά τεράστια. Αντιθέτως, με τις αδικίες, με το άδικο που προκαλούμε ή ανεχόμαστε, χάνουμε τον εαυτό μας, γινόμαστε ανάλγητοι, ηθικά πορωμένοι.
 

Στο δικό μας σωματείο, οι κυρίαρχες παρατάξεις του, ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις και πέτυχαν δίκαια και ωραία πράγματα. Αλλά ήρθε η φθορά. Η αγωνία της νομής της εξουσίας, η διεκδίκηση του προσωπικού συμφέροντος, έναντι του γενικού, παρέκκλινε τους συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους μας από τη διεκδίκηση του δίκαιου και την αποτροπή του άδικου. Ήταν πολλά τα χρόνια στην εξουσία του σωματείου, κουράστηκαν, έχασαν το δρόμο τους.
 

Συνάδελφοι,
Δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, από καμμιά δεοντολογία η αναστολή της λειτουργίας παραρτήματος του σωματείου και η παύση θεσμικά εκλεγμένων αντιπροσώπων, επικυρωμένων από το Πρωτοδικείο.

Δεν επιτρέπεται να γίνονται τιμωρητικές μετακινήσεις συναδέλφων, επιλεκτική διακοπή επιδομάτων, παύση εξέλιξης συναδέλφων και το σωματείο να μη παίρνει θέση.

Δεν επιτρέπεται, η σύσταση τριών θεσμικών οργάνων με μέλη τα ίδια 5 άτομα στη σύνθεσή τους. Συμβούλιο Ασφάλισης, Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος Μετεργασιακών Παροχών, Επιτροπή Κοινωνικοασφαλιστικών θεμάτων, με αντικείμενο και τα τρία όργανα, τα ασφαλιστικά θέματα του προσωπικού.

Δεν επιτρέπεται να παρευρίσκεται εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Επιτροπή Προαγωγών, να συκοφαντείται ο κρινόμενος και το σωματείο να μη παίρνει θέση. Να λειτουργεί δηλαδή ενάντια στο σκοπό της παρουσίας του στην Επιτροπή.

Δεν επιτρέπεται, ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Επιτροπή Προαγωγών, να παραδίδει χαρτάκια στα μέλη της Επιτροπής με τους δικούς του εκλεκτούς προς προαγωγή.

Δεν επιτρέπεται, ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Επιτροπή Δανείων, να προωθεί τις αιτήσεις των δανείων των εκλεκτών του και να αποθαρρύνει τους υπηρεσιακούς παράγοντες από την έγκριση δανείου συναδέλφου, μόνο και μόνο επειδή δεν ανήκει στην παράταξη του αντιπροσώπου.

Δεν επιτρέπεται, η κυρίαρχη παράταξη του σωματείου, να πιέζει την Επιτροπή Προαγωγών για την ένταξη υποψηφίων προς προαγωγή μέχρι την ημερομηνία που της συμφέρει.

Δεν επιτρέπεται η κυρίαρχη παράταξη στο σωματείο να μεσολαβεί στις τοποθετήσεις εργαζομένων, υπέρ ή κατά συναδέλφου συναρτήσει της συνδικαλιστικής τους συμπαράταξης.

Δεν επιτρέπεται, να δυσχεραίνεται η υποψηφιότητα συναδέλφων από την Επιθεώρηση και το Σωματείο να μη προστατεύει ένα κυρίαρχο συνταγματικό δικαίωμα.

Δεν επιτρέπεται, να αποφασίζεται η πρόσληψη και μετά να προσλαμβάνονται υπάλληλοι με σύμβαση χωρίς διαγωνισμό και ο εκπρόσωπος στο Γενικό Συμβούλιο να μην ενημερώνει το ΔΣ και να μη καταγγέλλει το γεγονός.

Δεν επιτρέπεται, να τοποθετεί η Τράπεζα Διευθυντές από την «αγορά», ακόμη και συνταξιούχους και το σωματείο να μην αντιδρά.

Δεν επιτρέπεται, το προεδρείο του σωματείου να κολακεύει κανονικά, τον εκάστοτε Διοικητή σε γιορτές και πανηγύρια.

Αλλά συνάδελφοι,
Κατανοούμε τον τρόπο που λειτουργούν οι παραπάνω εκπρόσωποι μας. Είναι η φθορά των ετών που διοίκησαν το Σύλλογο. Είναι η αγωνία της απώλειας της Εξουσίας.
Είναι καιρός να αποσυρθούν, όπως απέσυρε ο ελληνικός λαός τους κυβερνώντες επί πολλά-πολλά έτη.

Δικαιοσύνη για όλους
 

http://syndicalismos.blogspot.gr/