Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01/2013


Αθήνα, 15/2/2013

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 1
Συνάδελφοι,
Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των εκλογών της 29ης Ιανουαρίου το κρίνουμε κατ' αρχάς θετικό για την κίνησή μας. Όπου δώσαμε το παρόν με δικό μας ψηφοδέλτιο (ΔΣ ΣΥΤΕ, ΤΔΕ ΙΕΤΑ) πετύχαμε την εκπροσώπησή μας.
Η αναμέτρηση δεν υπήρξε εύκολη για εμάς δεδομένου ότι συναντήσαμε απέναντί μας ένα ισχυρό μπλοκ μνημονιακών δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ, ΠΑΣ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ, ΔΑΚΕ) το οποίο σαφώς και δίνει των υπέρ πάντων αγώνα, ώστε να μην αλλάξει τίποτε από τα κακώς κείμενα στην ΤτΕ. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες, μη γνωστοποιημένες στο ευρύ κοινό, καταστάσεις με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι από τη στιγμή που λάβαμε την απόφαση να κατεβάσουμε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στις τότε επικείμενες εκλογές.
Ως πρώτη μας ενέργεια θεωρήσαμε σωστή την απόκτηση ενός βήματος δημοσιεύσεων των ανακοινώσεων μας προκειμένου να καταστήσουμε γνωστές τις θέσεις μας σε όλους εσάς. Στο αντίστοιχο αίτημα που θέσαμε, επισήμως, το Μάιο του 2012 στο τότε ΔΣ του ΣΥΤΕ δεν λάβαμε καμία επίσημη απάντηση! Κατέστη ολοφάνερο σε εμάς ότι οι "έμπειροι" συνδικαλιστές του ΣΥΤΕ δεν ήθελαν επ' ουδενί να αποκτήσουμε φωνή. Το δεοντολογικό και δημοκρατικό όμως είναι, πάντα κατά τη γνώμη μας, ο ΣΥΤΕ να λειτουργεί ως Εκκλησία του Δήμου. Με άλλα λόγια, ακόμη κι ένας συνάδελφος Τραπεζοελλαδίτης εάν θέλει να πει κάτι δημοσίως, ο ΣΥΤΕ οφείλει να τον διευκολύνει και να του παρέχει όλα τα δυνατά μέσα επικοινωνίας και όχι να προσπαθεί να φιμώσει τις φωνές εκείνες που κρίνει ότι αντιτίθενται στο κατεστημένο που έχει δημιουργήσει. Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός στις ελευθερίες του άλλου, του διαφορετικού από εμάς. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι πιστεύουμε στη Δημοκρατία και δεν την επικαλούμαστε ως άλλοθι κατά το δοκούν.
Κατόπιν, όταν συστήσαμε την πρώτη συντονιστική επιτροπή, κάποιοι θερμόαιμοι μνημονιακοί εξύφαιναν τον ιστό της συκοφαντίας διασπείροντας φήμες, πότε ότι είμαστε μια "ολιγομελής ομάδα" (ενώ αυτοί έχουν τα μιλιούνια των οπαδών!), άλλοτε ότι συγκροτηθήκαμε υπό τη σκέπη συγκεκριμένου κόμματος και άλλοτε ότι είμαστε δημιούργημα συνταξιούχων συναδέλφων. Το μόνο που δεν διέδωσαν ακόμη είναι ότι είμαστε Ελοχίμ ή Νεφελίμ!!! Στις περιοδείες μας, αλλά και μέσω ανακοινώσεων μας, προσπαθήσαμε να αποκρούσουμε τις συκοφαντίες αυτές. Αδυνατούν να κατανοήσουν, ως φαίνεται, ότι η δική μας παρουσία στα δρώμενα της ΤτΕ είναι ευθεία συνάρτηση της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Με άλλα λόγια η κοινωνική ανάγκη δημιουργεί τα κινήματα και όχι το αντίθετο.
Αναλύοντας όμως λεπτομερέστερα τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΣΥΤΕ διαπιστώσαμε ορισμένες οδυνηρές αλήθειες. Το 5% που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το αποδίδουμε πλέον, εκτός των συνταξιούχων "πρασινοφρουρών" της δεκαετίας του 1980 και στον κομματικό στρατό που έχει αναπτύξει αυτό το κρατικοδίαιτο κόμμα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή να έχει καταλυθεί το σύμπαν στην Ελλάδα εξαιτίας των ολέθριων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και στην ΤτΕ αυτό το κόμμα να είναι πλειοψηφούν!!! Είναι σαν να μην βλέπουμε, συνάδελφοι, αυτούς που κοιμούνται στα πεζοδρόμια της Κοραή το πρωί που προσερχόμαστε στην εργασία μας. Είναι σαν να μην ακούμε στο Μετρό και στα λεωφορεία παρακλήσεις συνανθρώπων μας για λίγα λεπτά του Ευρώ επειδή τους "δέρνει" η πείνα. Είναι σαν να μην συγκλονιστήκαμε από το συνταξιούχο που αυτοπυρπολήθηκε στο Σύνταγμα και τις στρατιές των αυτοχείρων της τελευταίας τριετίας. Είναι σαν να μην έχουμε παιδιά με έναν σκασμό πτυχία το καθένα, που όμως αδυνατούν να βρουν εργασία έστω και για 300 ευρώ το μήνα.
Τελικά ζούμε σε άλλη πραγματικότητα συνάδελφοι;;; Έχουμε την εντύπωση ότι η ενδημούσα πλέον ανθρωπιστική κρίση δεν θα αγγίξει εμάς;;; Εθελοτυφλούμε μπροστά στις λογικές των Μνημονίων;;;

Μόλις προ ολίγων ημερών ο κ. Βρούτσης έθεσε θέμα αλλαγής του νόμου περί συνδικάτων. Εδώ και μήνες εμείς μέσω των ανακοινώσεων μας είχαμε προειδοποιήσει ότι υπάρχει σχέδιο με βάθος δεκαετίας ώστε και τα συνδικάτα να αποδυναμωθούν και οι εργαζόμενοι, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας, να καταστούν έρμαια της εργοδοσίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μέργου απλώς ξεδιπλώνουν αυτό το σχέδιο. Υπό αυτό το πρίσμα απορούμε που εξεπλάγησαν ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η λογική των Μνημονίων είναι ισοπεδωτική. Έχοντας προεξοφλήσει αυτές τις λογικές προσερχόμαστε στη Γενική Συνέλευση της 25ης Φεβρουαρίου, ως Ανεξάρτητοι Τραπεζοελλαδίτες, με τη θέση ότι δεν νοείται να εγερθεί από κανέναν θέμα επίθεσης εναντίον των εργαζομένων στην ΤτΕ.
Οι πολιτικές των συνεχών μειώσεων μισθών και συντάξεων με ταυτόχρονη επιβολή δεκάδων φόρων επί παντός επιστητού το μόνο που προκαλούν είναι ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και ανέχεια. Οφείλουμε, ως εργαζόμενοι, να στείλουμε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε νέες βαρβαρότητες.
 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ A LA CARTE
Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ συμμετείχε για πρώτη φορά το εκλεγμένο σ' αυτόν στέλεχός μας. Η έκπληξή μας υπήρξε μεγάλη όταν αντιληφθήκαμε ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε μεσολαβήσει ένα ασύλληπτο ανατολίτικο παζάρι, στο παρασκήνιο, για το ποια παράταξη θα καταλάβει ποια θέση στο νέο ΔΣ και πόσες αποσπάσεις θα έχει! Φυσικά ούτε κληθήκαμε, αλλά και ούτε υπήρχε περίπτωση να λάβουμε μέρος σε τέτοιου είδους αλισβερίσι! Όσο για τον αριθμό των αποσπάσεων θα επιμείνουμε σ' αυτές που ορίζει ο νόμος.
Επειδή όμως ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΤΕ μας τόνισε ότι έχει έναν κώδικα επικοινωνίας κι έναν πολιτισμό, θέλοντας προφανώς να μας δηλώσει ότι είναι αμέμπτου συνδικαλιστικής και πολιτικής ηθικής, διερωτώμεθα, καλοπροαίρετα, πως συμβαδίζει ο δικός του κώδικας με την ανακοίνωση Νο 1 του ΣΥΤΕ στην τελευταία παράγραφο της οποίας γίνεται σαφής αναφορά σε μας με τρόπο απαξιωτικό, αφού ούτε καν αναφέρεται ο τίτλος της κίνησης μας. Όσο για τη δίκη προθέσεων και το κυνήγι μαγισσών που συντελείται (με ποιόν θα μιλήσουμε ή πως θα σκεφτόμαστε) αναρωτιόμαστε εάν κάποιοι στον ΣΥΤΕ αποφάσισαν να επιβάλλουν το δόγμα του Μακαρθισμού και να κυνηγήσουν τις ιδέες μας και τα πιστεύω μας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι και αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό μία ανακοίνωση του ΣΥΤΕ (όχι παράταξης) να καταφέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο εναντίον ενός Συμβούλου και μάλιστα χωρίς καν ο Σύμβουλος της παράταξης μας να έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης!!! Τη συγκεκριμένη πρακτική σε σχέση με την ποιότητα της Δημοκρατίας που την περιβάλλει, την αφήνουμε στην κρίση των συναδέλφων. Εμείς πάντως επιμένουμε στο δικαίωμα της κάθε ελεύθερης και σκεπτόμενης φωνής να εκφράζεται απερίσπαστα.
 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Συντονιστική Επιτροπή
 
 
ΥΓ: Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις επαναστατικές διατυπώσεις περί "ανεξάρτητης ταξικής ενότητας" από μία κίνηση του ΣΥΤΕ η οποία τα τελευταία χρόνια με τη στάση της έχει δείξει ότι όχι μόνο δεν πολεμά το κατεστημένο αλλά έχει μεταμορφωθεί η ίδια στην πιο ακραία μορφή του κατεστημένου!