Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 31 - ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

Αθήνα, 3/11/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 31
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ

 
Συνάδελφοι,
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΤΕ την οποία προκαλέσαμε τρεις κινήσεις (Ανεξάρτητοι Τραπεζοελλαδίτες – ΠΑΣ – ΔΑΚΕ). Οι Σύμβουλοι της οριακής πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ – ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ) στην κυριολεξία σύρθηκαν, χωρίς να το επιθυμούν στο τραπέζι του διαλόγου και των αποφάσεων. Άλλωστε οι ίδιοι άνθρωποι από τον περασμένο Ιούλιο και εντεύθεν αποφεύγουν τις συνεδριάσεις του ΔΣ όπως ο διάβολος το λιβάνι! Έχουν τους λόγους τους!
Επί της διαδικασίας θα επισημάνουμε ότι μας χαροποίησε ιδιαιτέρως το γεγονός της προσέλευσης συναδέλφων οι οποίοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση. Στο μέλλον οφείλουμε να εξετάσουμε τρόπους ούτως ώστε τις συνεδριάσεις του ΔΣ να τις παρακολουθούν από κοντά όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι. Έτσι θεμελιώνονται οι άμεσες και ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες.

Επί της ουσίας τώρα θα στηλιτεύσουμε αρχικώς την παρελκυστική τακτική του Προεδρείου το οποίο ενώ είχε στα χέρια του το βασικό θέμα που οι τρεις κινήσεις θέσαμε ως αιτία σύγκλισης του ΔΣ, δηλαδή το θέμα των προσλήψεων προσωπικού στην ΤτΕ, αυτό (το Προεδρείο) έθεσε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ως εξής: 1) Ενημέρωση σε σχέση με την εξέλιξη του κοινωνικού διαλόγου στην ΕΣΟΚΤΕ!!! 2) Απολογισμός διοργάνωσης Eurovolley 2014!!! Και μόλις στην τρίτη θέση το θέμα των προσλήψεων!!! Με άλλα λόγια οι Σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ και της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ έκαναν την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουν το πικρό ποτήρι της συζήτησης περί προσλήψεων. Η αντίδρασή μας υπήρξε ακαριαία και αναγκάστηκαν σε άτακτη υποχώρηση. Το θέμα λοιπόν των προσλήψεων συζητήθηκε πρώτο και για αρκετές ώρες.

Συνάδελφοι,
Τα δύο τελευταία χρόνια που μας γνωρίσατε ως συνδικαλιστική κίνηση θα διαπιστώσατε ότι τις αρχές και τις θέσεις μας δεν τις αλλοιώνουμε και δεν τις ξεπουλάμε σε κανέναν. Στην προεκλογική περίοδο η οποία μεσολάβησε των προηγούμενων εκλογών του ΣΥΤΕ (2013) εμείς ως πρωτοεμφανιζόμενοι είχαμε ασκήσει αυστηρή κριτική ως προς την Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας που είχε συνάψει τότε το Σωματείο με τη Διοίκηση όχι στο σύνολο της Σύμβασης αλλά στα σημεία εκείνα τα οποία επί σειρά ετών τα πρωτοβάθμια σωματεία παραχωρούσαν ως προνομιακό πεδίο διαπραγμάτευσης στο κλαδικό σωματείο (ΟΤΟΕ).
Είχαμε τονίσει τότε ότι με το άρθρο 37 του νόμου 4024/2011 (το οποίο προκάλεσε ισχυρή ενδοκυβερνητική κρίση εκείνη την εποχή μεταξύ της υπουργού Λούκας Κατσέλη και του Ευάγγελου Βενιζέλου) τοποθετούνταν τα θεμέλια για τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Το άρθρο αυτό στην ουσία αποδυνάμωνε τα μεγάλα, πολυπληθή δευτεροβάθμια σωματεία εκχωρώντας εξουσίες τους στα μικρότερα, πρωτοβάθμια. Αυτή υπήρξε η πρώτη φάση του σχεδίου των Τροϊκανών. Η δεύτερη και πιο σκληρή φάση προβλέπει αποδυνάμωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Μια ζούγκλα δηλαδή στις συνθήκες εργασίας στην οποία ο εργαζόμενος θα βρίσκεται έρμαιο στις ανελέητες ορέξεις του εργοδότη χωρίς την παραμικρή προστασία.
Ήδη συνάδελφοι ο εκπρόσωπος μας τον περασμένο Μάρτιο είχε τονίσει τα εξής: "…σε επόμενη φάση και εδώ κάνουμε τον προφήτη θα θελήσουν (οι κυβερνώντες) να διαλύσουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας και να προχωρήσουν σε ατομικές συμβάσεις και στο δικό μας χώρο εργασίας". (συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ Νο 15/10.03.2014). Αυτό διαβλέψαμε το Μάρτιο και δυστυχώς λίγους μήνες αργότερα επαληθευτήκαμε πανηγυρικά όταν στο Γενικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο πέρασαν τέσσερις (4) ατομικές συμβάσεις εργασίας κάτω από τη μύτη του κ. Γερανιωτάκη ο οποίος ενώ συμμετείχε στο Συμβούλιο και είχε το καθήκον να αντιδράσει, προτίμησε κατά τη λαϊκή ρήση να "κάνει την πάπια"! Το χειρότερο είναι ότι και μετά το γεγονός αυτό οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποσιώπησαν την εξέλιξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας από τους Συμβούλους των υπολοίπων παρατάξεων αλλά και από όλους τους εργαζόμενους στην ΤτΕ. Για τη στάση τους αυτή, η οποία κρίνεται ακραία εργοδοτική και εχθρική προς τα συμφέροντα των συναδέλφων, οι Σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ και της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ είναι υπόλογοι έναντι όλων μας. Στην κυριολεξία άνοιξαν την κερκόπορτα των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Ο λόγος που υφίσταται ένα σωματείο είναι η συνδικαλιστική έκφραση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η προστασία των δικαιωμάτων αυτών. Αυτά καταπατήθηκαν. Το Προεδρείο του ΣΥΤΕ λειτουργεί χωρίς να υπηρετεί το μόνο λόγο που επιβάλλει την ύπαρξή του. Με την τελευταία του πρακτική ήρε κάθε λόγο της παρουσίας του.
Προς επίρρωση των ανωτέρω θα αναφέρουμε δύο γεγονότα που συνέβησαν στο επίμαχο ΔΣ στις 22 Οκτωβρίου:
1) Ο συνάδελφος Σύμβουλος της ΠΑΣ Ι. Νάνος προέβη σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη. Ανέφερε ότι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ως καθεστώς είχαν ψηφιστεί σε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας από το 2009!!! Την ίδια εποχή ο τότε Πρόεδρος του ΣΥΤΕ και της ΠΑΣΚΕ, γνωστός για τις "πολυποίκιλες" δράσεις του, διαβεβαίωνε το ΔΣ του Συλλόγου (ψευδώς?) ότι δεν υπήρχε ανάλογο θέμα. Η καταγγελία είναι σοβαρότατη και οφείλει το σημερινό Προεδρείο, παρότι είναι γνωστή η σχέση εξάρτησης από το συνταξιούχο "εργατοπατέρα", να πάρει δημοσίως θέση και να δώσει εξηγήσεις.
2) Στη συνεδρίαση παρέστη μεταξύ των συναδέλφων που την παρακολουθούσαν και ο υποψήφιος της ΠΑΣΚΕ ο οποίος είχε γράψει την περίφημη ανακοίνωση, με την οποία ασχοληθήκαμε κι εμείς προσφάτως, όπου ανέφερε ότι όπως τον πληροφόρησε το Προεδρείο οι προσλήψεις του εξειδικευμένου προσωπικού θα πραγματοποιηθούν με έναν "μοναδικό" τρόπο, αφήνοντας υπόνοιες για κομματικές παρεμβάσεις! Το θέμα αυτό είναι επίσης εξόχως σοβαρό όσο κι αν προσπάθησε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΚΕ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χαρακτηρίζοντας τα γραφόμενα του συνυποψήφιού του αρλούμπες και ηλιθιότητες. Εμείς ζητήσαμε ο εν λόγω συνάδελφος μιας και παρίστατο της συνεδρίασης να μας δώσει εξηγήσεις. Ο κ. Γερανιωτάκης όμως του το απαγόρεψε! Το ότι καθόταν εκεί "ατάραχος" ο συνάδελφος και άκουγε να τον μειώνουν ως προσωπικότητα χωρίς την παραμικρή αντίδραση σε εμάς έδειξε πολλά. Είναι σαφώς καθοδηγούμενος από την ΠΑΣΚΕ η οποία τον χρησιμοποιεί ως "λαγό" για θέματα που η ίδια θέλει να περάσει στο κομματικό της ακροατήριο και προφανώς δεν μπόρεσε να ελέγξει το "λάθος" του, δηλαδή να μαρτυρήσει στην ανακοίνωση του τα κομματικά της παιχνίδια σχετικά με τις προσλήψεις.
Συνάδελφοι,
Για τους λόγους που αναφέραμε και για μια σειρά άλλων δεοντολογικών παραπτωμάτων του τραγικού Προεδρείου (ΠΑΣΚΕ – ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ) εμείς λάβαμε την πρωτοβουλία και καταθέσαμε πρόταση μομφής εναντίον τους. Οι άνθρωποι πρέπει να αποχωρήσουν από τα κοινά πριν μας ξεπουλήσουν επί πινακίου φακής. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση για την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας θα εκπροσωπούν αυτοί τους εργαζόμενους στην ΤτΕ διότι εάν η άλλη πλευρά, της Διοίκησης, θέσει θέμα απελευθέρωσης των ατομικών συμβάσεων εργασίας σκεφτείτε οι κύριοι του σημερινού Προεδρείου ποια απάντηση θα δώσουν!

Στην ψηφοφορία που επακολούθησε της πρότασης μομφής που καταθέσαμε το αποτέλεσμα ήταν το εξής:
Υπέρ της πρότασης μας εκτός του εκπροσώπου μας ψήφισαν και οι παρατάξεις της ΠΑΣ και της ΔΑΚΕ (ψήφοι 6), κατά της πρότασής μας ψήφισαν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ (ψήφοι 8), η παράταξη της ΕΣΑΚ ψήφισε λευκό. Εκτιμούμε ότι ο συνάδελφος της ΕΣΑΚ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής διότι την ίδια ώρα η ΠΑΣΚΕ θα του έπαιρνε πίσω την απόσπαση!

 
Συνάδελφοι,
Το ποτήρι ξεχείλισε! Έχουμε υποχρέωση να δράσουμε τώρα πριν να είναι αργά, πριν ξημερώσει εκείνη η μέρα κατά την οποία ο καθένας από εμάς θα πρέπει να παλεύει μόνος του για την ατομική του επιβίωση χωρίς κανόνες και δίχτυ προστασίας. Οι εργοδοτικοί της ΠΑΣΚΕ και της ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ξεπουλάνε κάθε μέρα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες! Τώρα είναι η ώρα της μάχης! Όλοι μαζί να τους σταματήσουμε πριν να είναι αργά.

 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 
Η Συντονιστική Επιτροπή

 
ΥΓ: Πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρόεδρος των συνταξιούχων ήγειρε θέμα να μεταφερθεί το Πρόγραμμα Μετεργασιακών Παροχών σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία!!! Το θεωρούμε αδιανόητο ακόμη και σαν σκέψη!!! Για το λόγο αυτό θα συντονίσουμε τις προσπάθειες μας ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη. Πρώτη κίνηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σύγκλιση ΔΣ προκειμένου να τεθεί το θέμα. Σε κάθε περίπτωση διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς αυτή η προοπτική της ένταξης του Προγράμματος σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία είναι casus beli.
Διεκδικούμε
Αξιοκρατία
Διαφάνεια Αλληλεγγύη