Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Ενωτική: Ανακοίνωση 26 - «Έχουν απύθμενο θράσος τα ορφανά του Άκη και του Γιάννου…»!!

 


Αθήνα, 31.10.2018

Ανακοίνωση Νο 26

 

«Έχουν απύθμενο θράσος τα ορφανά του Άκη και του Γιάννου…»!!

Συνάδελφοι,

Εκείνοι που υπήρξαν συνδικαλιστικοί βαστάζοι ¨του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ¨, τα έργα και τις ημέρες του οποίου γευόμαστε καθημερινά όλοι οι Έλληνες και καλύτερα από τον καθένα γνωρίζουμε οι εργαζόμενοι της ΤτΕ (χρηματιστήριο, ιδιωτικοποιήσεις - εξαγορές και συγχωνεύσεις Τραπεζών, μίζες και ζημία δισεκατομμυρίων από τους αλόγιστους εξοπλισμούς κ.ά.), επιβεβαιώνουν πλήρως πως το θράσος τους δεν έχει όρια. Φαίνεται πως μας θεωρούν αμνήμονες και νομίζουν πως δεν θυμόμαστε ποιος εξέθρεψε τα φαινόμενα των κάθε λογής μεγαλοτραπεζιτών, ποιος κατέστησε κυρίαρχη συστημική Τράπεζα την Τράπεζα Πειραιώς, μέσα από σειρά εξαγορών Τραπεζών, με τελευταία και πιο σημαντική, αυτή της «καθαρής» από κόκκινα δάνεια Αγροτικής Τράπεζας!! Έφτασαν μάλιστα σε σημείο, όχι μόνο να δίνουν θεσμικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεση Σάλλα/Στουρνάρα, πως δήθεν αυτή αποτελεί επίθεση κατά της ΤτΕ, αλλά και να καθιστούν όμηρους αυτής, τους συναδέλφους της Εποπτείας!! Προκειμένου να εκφοβίσουν και να καθυποτάξουν τους συναδέλφους στη στρατηγική τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους χρεώνουν την ευθύνη χάραξης πολιτικής στο τομέα της Εποπτείας, λες και αυτή δεν είναι ευθύνη του εκάστοτε Διοικητή της ΤτΕ και των αρμοδίων στελεχών της, αλλά των απλών συναδέλφων ελεγκτών!! Επιπρόσθετα με απύθμενο θράσος, συνδέουν την αναφορά μας στην ανάγκη αποκατάστασης της θεσμικής λειτουργίας της ΤτΕ, με αναφορές του άρθρου του μεγαλοτραπεζίτη, που ξέχασαν όμως πως ανεδείχθη, στην περίοδο διακυβέρνησης «του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ»!!!

 

Η αλήθεια των γεγονότων τους εκθέτει…

Συνάδελφοι,

Προσπαθούν με κάθε τρόπο, να εμποδίσουν την υλοποίηση της από 3.10.2017 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ, και για αυτό χρησιμοποιούν ένα χρόνο τώρα, κάθε μέσο και πρακτική διαστρέβλωσης των γεγονότων, πέφτοντας διαρκώς σε συνεχείς αντιφάσεις. Αλήθεια, υπάρχει μεγαλύτερη αντίφαση από το να εμφανίζεις τον Κεντρικό Τραπεζίτη όμηρο της απόφασης κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους ή της κυβέρνησης, όταν εσύ ο ίδιος ως προεδρείο του ΣΥΤΕ, με τις ανακοινώσεις σου κάνεις αναφορά στον Ντράγκι, για τις δήθεν προσπάθειες κυβερνητικών παρεμβάσεων στο χώρο της ΤτΕ!! Όταν μάλιστα, ο σημερινός Διοικητής της ΤτΕ, δεν αργεί να δημοσιοποιήσει τη διαφορετική του θέση, όπως το έπραξε στο ζήτημα της πιστωτικής προληπτικής γραμμής;; Αλήθεια, γιατί όταν είναι να υλοποιηθεί κάτι θετικό υπέρ του προσωπικού της ΤτΕ, τότε ανακαλύπτεται ως άλλοθι η δήθεν άρνηση της κυβέρνησης και οι συνδικαλιστές που καταγγέλλουν στο Ντράγκι τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, τώρα τις προβάλλουν ως σεβαστή δικαιολογία για τον ανεξάρτητο Κεντρικό Τραπεζίτη;;!!

 

Συμβούλιο Ασφάλισης: ένα θεσμικό όργανο εν υπνώσει

Φωνασκούν και ωρύονται ότι παρακάμπτεται το Συμβούλιο Ασφάλισης, το μόνο θεσμικό όργανο επί των ασφαλιστικών μας θεμάτων. Οι άνθρωποι είναι σύγχρονοι Φαρισαίοι. Το συγκεκριμένο όργανο συστάθηκε επί Διοίκησης Προβόπουλου. Μετέχουν στη σύνθεσή του, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του ΣΥΤΕ και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων. Σε διάστημα σχεδόν οκτώ (8) ετών έχει λιγότερες συνεδριάσεις από τα δάχτυλα του ενός χεριού και πάντως δεν έχει συνεδριάσει ποτέ επί Διοικήσεως Στουρνάρα!!!

Προσέξτε συνάδελφοι τα γεγονότα που συνέβησαν στο μεσοδιάστημα από τη θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Ασφάλισης μέχρι σήμερα και εξάγετε τα συμπεράσματά σας για την πλήρη αδράνεια του:

1)    1.1.2013, με τον νόμο 4093 επιβάλλονται περικοπές.

2)    1.7.2013, νόμοι 4024 & 4051 νέες περικοπές.

3)    2015, η ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικούς τους προαναφερθέντες νόμους.

4)    2017, Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ υπέρ της εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ.

5)    2018, έξοδος της ΤτΕ από την ΗΔΙΚΑ.

Ενώ λοιπόν λαμβάνουν χώρα κατακλυσμιαίες αλλαγές στα ασφαλιστικά μας πεπραγμένα, το Συμβούλιο Ασφάλισης απλώς… κοιμάται!!! Οι συμμετέχοντες λοιπόν, συνδικαλιστές σε αυτό, δεν φέρουν καμία ευθύνη γι’ αυτήν τη «βολική» στους διοικούντες αδράνεια, του περίφημου αυτού οργάνου;;; Πολλώ δε μάλλον, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΤΕ, μας αποκαλύπτει, ότι πριν ένα χρόνο διαφώνησε με τον κ. Στουρνάρα στην απόφασή του τελευταίου να μην εφαρμόσει αυτό που όρισε το Νομικό Συμβούλιο ως το δέον γενέσθαι. Για ποιόν λόγο τότε, δεν ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφάλισης ώστε να τεθεί το κορυφαίο αυτό ζήτημα στο καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο, που πρέπει να εισηγηθεί στο Γ.Σ. της ΤτΕ για την τελική απόφαση;;;

 

«Το παραμύθι του καλού Στουρνάρα και της κακιάς κυβέρνησης κατέρρευσε»!!

Στο προχθεσινό Γ.Σ. της ΤτΕ ο Διοικητής, επί της ουσίας αποκάλυψε τις προθέσεις του, δηλώνοντας προς τους εμβρόντητους Γενικούς Συμβούλους που κατέθεσαν έγγραφη πρόταση υλοποίησης της από 3.10.2017 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου και σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφάλισης, πως κανένας δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφάλισης!! Αρνήθηκε δηλαδή να πάρει μια απόφαση, η υλοποίησή της οποίας θα μπορούσε, κατά την εκτίμησή του, να συμπαρασύρει το δημόσιο στην επιστροφή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ως αναδρομικών στους συνταξιούχους του!! Μάλιστα τόνισε, πως με την άποψή του συμφωνούν και δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης, χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους. Όπως ήταν φυσικό, η κάθετη άρνηση του Διοικητή, αιφνιδίασε τους Γενικούς Συμβούλους, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί επαρκή δικαιολογία για εκείνους, που αποδέχθηκαν μια τέτοια στάση.

Ή παπάς – παππάς ή ζευγάς - ζευγάς

Είναι αδιανόητο ο Διοικητής της ΤτΕ, να χρησιμοποιεί την θεσμική της ανεξαρτησία κατά το δοκούν. Όταν ο ίδιος κρίνει πως το θέμα είναι σημαντικό (ακόμη κι αν δεν άπτεται του αμιγούς τραπεζικού τομέα), σηκώνει το λάβαρο της θεσμικής ανεξαρτησίας και με δεικτικό τρόπο καρφώνει τους κυβερνητικούς παράγοντες. Στην προκειμένη δε περίπτωση όπου και ο ίδιος δεν θέλει να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, ω του θαύματος, ξεχνά τα περί θεσμικής ανεξαρτησίας και επικαλείται κυβερνητικές παρεμβάσεις οι οποίες τον δεσμεύουν;;; Αν αφενός θεωρεί ότι τον δεσμεύουν κατά έναν τρόπο, τότε η περίφημη ανεξαρτησία οδεύει για τα σκουπίδια του πολιτικού λαϊκισμού, αν αφετέρου θεωρεί ότι δεν τον δεσμεύουν, τότε γιατί τις επικαλείται;;;

Το προεδρείο του ΣΥΤΕ το οποίο σε αντίστοιχες περιπτώσεις διαρρηγνύει τα ιμάτια του στο όνομα της ανεξαρτησίας, γιατί σε αυτήν την περίπτωση δεν εγκαλεί τον Διοικητή ο οποίος επικαλείται κυβερνητικές παρεμβάσεις;;; Ο λαλίστατος πρόεδρος του ΣΥΤΕ όταν άκουσε τον Διοικητή στο Γ.Σ. να αναφέρει τις παρεμβάσεις αυτές, γιατί δεν του υπενθύμισε «τη νομιμότητα της κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας»;;; Ανεξαρτησία a la carte κύριοι του προεδρείου του ΣΥΤΕ και κύριε Διοικητά δεν νοείται εάν θέλουμε να δείχνουμε σοβαροί βεβαίως!!!

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι θέσεις μας επιβεβαιώνονται. Ο δρόμος της ενότητας του προσωπικού κατά τέτοιων καταστάσεων, είναι μονόδρομος. Όσοι εξακολουθούν να μας σερβίρουν παραμύθια, καλό είναι να φρεσκάρουν τη συλλογή τους…

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Η συντονιστική επιτροπή της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου