Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΔΗ.ΣΥ.Κ. Επιστολή #2

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
για το Παράρτημα του Μηχανογραφικού Κέντρου.
 
Αρχαιρεσίες του ΣΥΤΕ την 19η.2.2015

Χαλάνδρι 9.2.2015
Συνάδελφοι,
Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΤΕ πριν την προκήρυξη των εκλογών του Σωματείου μας, ελήφθη η απόφαση της άρσης της αναστολής λειτουργίας της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Παραρτήματος του ΚΕΠΕΔΙΧ.
Τέσσερα χρόνια κράτησε αυτή η αναστολή της λειτουργίας της ΤΔΕ. Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν για να αποκατασταθεί η «εργασιακή γαλήνη» του ΚΕΠΕΔΙΧ. Η απόφαση αναστολής, ελήφθη από την πλειοψηφία του ΣΥΤΕ και διατηρήθηκε από τα Διοικητικά Συμβούλια δύο θητειών με τις πολλαπλές συνθέσεις που είχαν τα προεδρεία του ΣΥΤΕ. Δηλαδή, κανείς δεν ενοχλήθηκε από την κατάφωρη παραβίαση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 
Το Παράρτημα του ΚΕΠΕΔΙΧ, δεν είναι θεσμοθετημένο καταστατικά, αλλά εδώ και πολλά χρόνια υιοθετήθηκε η σύσταση Παραρτημάτων του ΣΥΤΕ με απόφαση του ΔΣ του ΣΥΤΕ, ότι θα λειτουργούν ισότιμα με τα καταστατικά θεσμοθετημένα Παραρτήματα του Συλλόγου. Ως εκ τούτου, οι Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές, θεσμοθετημένων ή αποφασισμένων Παραρτημάτων, εκλέγονται με την επίσημη διαδικασία των αρχαιρεσιών του Συλλόγου με την επικύρωση του Δικαστικού Αντιπροσώπου της Πολιτείας και τα αποτελέσματα κυρώνονται από το Πρωτοδικείο.

Εκτός της τυπικής παραπάνω διαδικασίας, τα Παραρτήματα έχουν ηθικά και πρακτικά καταξιωθεί από τους εργαζόμενους και οι Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές αναγνωρίζονται επίσημα από τους οικείους Διευθυντές των Διευθύνσεων που λειτουργούν. Ακόμη και οι Διοικήσεις της Τράπεζας αναγνώριζαν τη λειτουργία τους. Κάποτε ο Διοικητής κ. Γκαργκάνας, αμφισβήτησε την υπόσταση του δικού μας Παραρτήματος, αλλά με την άμεση κινητοποίηση του προσωπικού και τη παρέμβαση του Συλλόγου, άρθηκε η οποιαδήποτε αμφιβολία.
 
Η κατάργηση στην ουσία του παραρτήματος του ΚΕΠΕΔΙΧ, αποτέλεσε κατάφωρο χτύπημα στη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων. Ήταν η βίαιη καταστολή της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης των υπαλλήλων. Αυτή η πράξη, θα μπορούσε να εξηγηθεί, αν προέρχονταν από τον εργοδότη, αλλά δυστυχώς προήλθε και προέκυψε από το ίδιο το Σωματείο. Ήταν ένα χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο, όλων όσων ιστορικά έχει αγωνιστεί και διασφαλίσει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδος.
 
Τα υπόλοιπα παραρτήματα, οι Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές, δυστυχώς κατάπιαν αυτή την πράξη του ΔΣ του ΣΥΤΕ. Το δικό μας παράρτημα, ως γειτονικό χωροταξικά και ως λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς όφειλε, τουλάχιστον για την τιμή των όπλων να εκδώσει μια ανακοίνωση συμπαράστασης. Αλλά δυστυχώς δεν το έπραξε, όπως δεν έπραξε και πολλά άλλα, λειτουργώντας τα τελευταία χρόνια υποτασσόμενο στη Φωνή του κυρίου του.

«Χαρές και πλούτη να χαθούν, και τα βασίλεια, κι όλα,
τίποτε δεν είναι, αν στητή μέν’ η ψυχή κι ολόρθη.»
Διονύσιος Σολωμός
9 Φεβρουαρίου 1857

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου